Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý Tomáš má rád koně a trpělivě se o ně stará. Ve volných chvílích sní o drsné romantice skutečných kovbojů. Netuší, že právě on pomůže odhalit pachatele skutečné loupeže. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Rozhovor 5 - Pavel Taussig

Recenze (81)

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

V druhé polovině padesátých let panovala v našem filmu uvolněnější atmosféra, viz třeba "Probuzení", "Škola otců", "Dnes naposled", "Touha", "Vynález zkázy" či "Velká samota". Krásným příkladem je i "Smrt v sedle", která svoji inspiraci v amerických kovbojkách ani neskrývá. Rudolf Jelínek je pro takové role velmi vhodný typ, stejně jako třeba záporák Dubský. O humor se stará hlavně Jiří Sovák. Myslím, že pro mladé chlapce musel být tento film v roce 1958 velmi kultovní. P. S. Škoda, že scéna koupání nahé dívky byla natočena tak cudně. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Nejhorší na tom je, že jako děti jsme Smrt v sedle jako takový český western brali. Nechápali jsme to podprahovou manipulaci, že jde o úpadkový žánr, který do slušné socialistické společnosti nepatří. A nejlepší na filmu je to super obsazení, korunované mladým Jelínkem a Přeučilem ... A po letech jsem překvapený, že ten film je celkem dobře natočený a že stále funguje. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pestrobarevná, širokoúhlá kovbojka má v sobě nepochybné, filmařské možnosti uvolňující se doby. Koňáci zcela pohlceni Rodokapsy a filozofií Divokého západu, se svým zálibám přiblíží až nebezpečně blízko. Pedantský Sovákovo Lojzík, který má na starosti i lehký humor, Růžkovo výborné vyšetřovací metody a klasický spravedlivě přísný dobrák v podání R. Lukavského. To jsou jistě výrazné klady, ke kterým lze přičísti výbornou hudbu a skvělé vyústění děje. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdo by od táboráků neznal ústřední píseň. "Seno a stáj, tak voní náš kraj, i do oblak máš tu blíž, a nad údolím, kde zdvihá se dým, dusot koní uslyšíš..." Myslím, že právě ta mírná naivita je ve filmu na místě. Je to prostě láska k dobrodružství, k boji s bezprávním, ke koním, k hrdinům bez bázně a hany, ba i k těm proradným padoušským skunkům, bez kterých by žádné opravdové dobrodružství nemohlo fungovat. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Oblibeny film mojeho taty...vzpominam si, ze kdyz jsme byli mali, vzdycky nam hral na kytaru a zpival: "Seno a staj, tak voni nas kraj..." Je to dobrej film, padesatkove naivni, ale neurazi...(Jelinek je tady za takovyho naivku, az to hranici s nebezpecim "blbecka". Pokazdy me jeho chovani drazdi...) Potesila ucast Jany Kasanove. 4- ()

Galerie (25)

Zajímavosti (15)

  • Herečka Jana Kasanová bola vo filme nadabovaná. Ako neskôr spomínala, o tom, že ju nadabovali, sa dozvedela až na premiére filmu. (dyfur)
  • Rudolf Jelínek měl na pády z koně zkušeného dabléra. (M.B)
  • Natáčelo se od 28. března do 4. října 1958. (GASTON73)

Reklama

Reklama