Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Vizuálně i herecky na ****, příběhově a vyzněním na nic. Po 4 dílech vlastně nevím, co se autorky snažily dokázat - dehonestovat jméno Boženy Němcové? No, rozhodně ani jeden z dílů neměl za cíl ukázat, proč se v hodinách literatury tahle postava objevuje na místech, jež jí učebnice připisují. Celé je to taková špinavě-realistická podoba světa a života jednoho ubohého myšlenkově povrchního a chudého tvora nastavená co by zrcadlo nějaké poetické pohádkové verzi filmu, kterou ale nikdo nenatočil a neviděl. Takový obraz Doriana Graye, jen ten obraz, Doriana samotného tu nikdo nikde nespatří. Už za mlada jí chybělo pár facek, v dospělosti škodila blízkému okolí stejně, jako pro něj byla potřebou - takový nechutný životní parazit. Tak přesně s takovým pocitem odcházím od tohohle čtyřdílného dramatu. "Dílo lepší autora." Vážně nevím, jestli právě tohle mělo být tím motivem, který si si odnáším z tvorby autorských Tří Grácií, poplatné době a myšlenkově pokřivených hnutí. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Čtyři jsou asi opravdu moc, ale vlastenecké cítění je nutné podpořit i ve filmové minisérii.. :) Toliko na úvod. První dva díly byly opravdu zajímavé, měly švih a energii a to zejména díky skvělé Kameníkové (přestože pořád tvrdím, proč vybrali zrzky na postavu Boženy). I ostatní herci byli zajímaví a musím poznamenat, že v první dvou díle se opravdu podařilo Němcovou zbavit vlasteneckého a obrozeneckého nánosu a mramorové mrtvolnosti. Nicméně celé tempo minisérie se v druhé části s Geislerovou zpomalili, zřejmě to byl účel, ukázat jak Němcové prostě kvůli nemoci docházejí síly, nicméně v porovnání s Kameníkovou Geislerka prostě neobstála. V některých scénách byla velmi předvídatelná, propojovala se mi dokonce s dalšími filmy, ve kterých se objevila, a že jich bylo. Éra Geislerové je už prostě silně vyčerpaná, prostor by se měl dát jiným a Geislerku už chci vidět pouze ve vedlejších a pečlivě vybraných rolích. Na druhou stranu, takhle dobře se Němcovou zfilmovat ještě nepodařilo, a to těch pokusů již také bylo nemálo. Vávra z ní udělal neživou posvátnou bytost, za úvahu však ještě stojí německé zpracování "A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu", které se zaměřilo na poslední dny Boženy. Jinak a podobně dobře. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Jako laikovi na život Boženy se mi minisérie poměrně líbila. Vesměs poutavé, přímočaře, atraktivní zpracování a určitě zajímavé náhlédnutí do těžké doby 19.století. Celou minisérii jsem asi ovšem nejvíce bral jako osobní drama, kde byl nejvíce dominantní motiv vzahu Boženy a jejího manžela Němce. Tam hlavně scény domacího násilí v posledním díle byly opravdu nepříjemné, ale působivé a herec Jan Hájek, kterého jsem předtím vůbec neznal předvedl skutečně tak svělý výkon, že jeho Němec místy v pozornosti překonává i samotnou Boženu a z hlavy se člověku jen tak dostane. Ovšem celkově minisérie vzbudila zajímavou diskuzi i u hlavní postavy. Božena Němcová asi nebyla jednoznačná postava v realitě a není taková ani ve filmu. Budí mnoho zajímavých myšleek, i zároveň otázek a je to tak v pořádku. Co se týče hereckého ztvárnění, tak Anna Kameníková je prostě krásná žena...a byla zde  určitě velice pozoruhodná, sympatická  a hlavně neokoukáná což už Aňa Geislerová být nemůže, ale předvedla taky dobrý výkon. Jen bych vytkl množství imtimním scén namísto většího pohledu do literálního života spisovatelky, ale když si vezmu, že mě to jinak bavilo, něco jsem se dozvěděl a zpestřily se tím nedělní večery, nemám problém se přes to přenést. ()

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně dostal někdo odvahu vyobrazit osobnost Boženy Němcové se všemi jejími neřestmi i ctnostmi a já smekám před každým, kdo se na tom podílel. Minisérie ji ukazuje jako pokrokovou ženu, která milovala život, ale narodila se do doby, jež zadupala veškeré její sny a touhy. Skoro všichni tady vychvalují Jana Hájka a Annu Kameníkovou. S tím se nedá než souhlasit, podali totiž naprosto skvělé herecké výkony. Ovšem to, s jakou přirozenou lehkostí a grácií převzala po Aničce pomyslnou štafetu Aňa Geislerová, mi v některých scénách doslova vyrazilo dech. Klíčové životní momenty titulní postavy budu mít asi už navždy v mysli spjaté právě s její tváří. Dále si zaslouží pozornost také Jan Budař s Martinem Fingerem, oba byli ve svých rolích velmi přesvědčiví. V neposlední řadě bych ráda vyzdvihla detailně propracované kostýmy a vynikající hudbu. Zejména pak různé variace na ústřední klavírní motiv mi budou znít v hlavě ještě hodně dlouho. Komentář píši plná dojmů ze skvostně natočeného závěrečného dílu nabitého emocemi, který mě málem přiměl k tomu, abych pěti hvězdičkami ohodnotila i celý seriál. (85%) ()

Siegmund odpad!

všechny recenze uživatele

Film o životě Boženy Němcové mezi českými filmy chyběl. Ovšem zhlédnutí čtyř dílů tohoto životopisného dramatu bylo pro mě nejen velkým zklamáním, ale také velkým utrpením. To, že paní Němcová nepatřila mezi nejpočestnější ženy, je dostatečně všeobecně známo. Je mi však záhadou proč se autorky seriálu zaměřily právě na tuto slabou stránku jejího života a převedly ji do podoby softporna okořeněného četnými vulgarizmy. Já si myslím, že mezi diváky tohoto díla je potřeba zařadit i nemalou skupinu žáků základních a středních škol. Ano, nechť je komplikovaný a nelehký život Boženy Němcové podán pravdivě, ale pravdu lze divákům sdělit i bez naturalisticky podaných sexuálních scén a hádek plných sprostých slov nejhrubšího zrna. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • „Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, díky natáčení jsem se dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost,“ řekla Aňa Geislerová. (SONY_)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno