Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (457)

ripo 

všechny recenze uživatele

Zo súcitu k statusu legendy zombie horrorov nebudem pridávať na hodnotení .... Úvodné pasáže v dome mi pripomínali, akoby to produkovala Československá televízia, štúdio Ostrava, alebo Košice ... Až som sa bol pozrieť do údajov, či to nie je TV film .... Akoby sa tento film nenatáčal v roku 1968, ale minimálne o 15 rokov skôr. Totálne nudný prostriedok filmu, kde sa akože mali prejavovať charaktery postáv, ma ubíjal. Nič nezmenila ani masová zombie scéna na záver, či posledné výstrely - tie sa hádam dali čakať cca 10 minút vopred. Kvality tomuto filmu neuberám, avšak, pre mňa to bolo sklamanie ... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Najlepší čierno-biely horor na svete? Mladý Romero ukázal, že ak filmár nadáva na malý rozpočet, je to od veci. Kvalitný režisér z toho urobí plus. Krásna kamera, jedinečná atmosféra, skvelá výprava (pochmúrny cintorín, ponurý dom, depresívny vidiek), bravúrna práca so svetlom/tmou/šerom, v čase premiéry šokujúci scenár (Afroameričan ako titulný hrdina) a pôsobivá výprava sychravých jesenných lesov s množstvom legendárnych scén (úvod na zvečerievajúcom sa cintoríne, mrazivé strieľacie finále). Ale farebný remake sa mi páči ešte viac. Cinematik Piešťany 2007 ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Když už jsme u toho Romera, zásadní jméno v zombie žánru nejspíš nenajdete. Jeho Noc oživlých mrtvol byla totiž v roce 1968 prvním filmem, který zombie vyobrazil jako oživené kanibalistické mrtvoly. Romero se následně žánru zombie filmů věnoval v podstatě po zbytek života, právě jeho debut to ale v roce 1968 celé odstartoval. A kromě zombie dodal i přesah. Paradoxně největším zlem filmu totiž nejsou zombíci. Pomalé tempo, některé momenty dnes působí úsměvně a film (záměrně) vypadá jako braková televizní produkce své doby. Nicméně to má dodnes neskutečné kouzlo. Především jde ovšem o zásadní zombie film. Dokumentární forma, autentické výkony a důkaz významnosti jméno George A. Romero...... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta mě zajímalo, jestli prapůvodní černobílý zombie horror měl nějaké smysluplné příběhové zarámování. Teď už můžu říct, že má, a k mému údivu fungující líp než u řady soudobých žánrových souputníků, kteří už se kolikrát ani nesnaží cokoliv vysvětlit a jenom vrhají proti přeživším lidem sprintující nemrtvé, nejlépe po desítkách. Sice to platí jenom v kontextu doby, ale právě tenkrát to musela být neskutečná pecka, protože sci-fi se za oněch časů psalo v tomto duchu, a to, co nabubřele nazýváme dobýváním vesmíru, přinášelo tehdy aktuálně velkou spoustu překvapení. Takže jaký je problém s podivným druhem radiace z vesmírného bordelu sesbíraného jakousi sondou?:) Mělo to zkrátka něco do sebe, a mělo to nemalé společenské přesahy, ale v mém světě jsou živáčky na kusy trhající umrlci předurčeni výhradně k tvrďácké zábavě:) Chápu, že je to taková klasika, a vzdávám velký Respekt na úkor Zacka Snydera a spol., protože už mi nepřijdou tak originální v "řešení" snižování počtu přeživších, a vidím je už jen téměř výhradně jako klipaře a rekvizitáře bez nějakých myšlenek. Což ovšem neznamená, že mě jejich filmy nebudou bavit. 80% za nečekaně komplexní zážitek. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak mňa to zase až tak nezobralo. Chápem, že je to v rámci subžánru niečo nové a niečo, čo možno považovať za základný kameň a v tej dobe to bola určite pecka, ale mne to pripadalo hrozne naivné a ošumelé. Bolo tu síce napätie a solídna atmosféra, ale všetko kazila iracionalita a hlúpe chovanie postáv. Napríklad ten černoch. Najprv strelí pár nábojov do hrudníka zombíka a.... a nič sa nestane. Potom trafí do hlavy a zombík je zlikvidovaný. Ale druhý krát opäť strieľa len do tela zombíkov, vôbec ho na základe predošlej skúsenosti ani len nenapadne, že zlikvidovať sa dajú iba strelou do hlavy. Všetko sa samozrejme musí dozvedieť až z telky. A takých príkladov je viac. Čakal som niečo lepšie, v každom prípade je aspoň jeden veľký rest za mnou. 65/100 ()

Galerie (123)

Zajímavosti (119)

  • Na motivy snímku byla vytvořena stejnojmenná divadelní hra Davida Drábka, která se dočkala realzace v královehradeckém Klicperově divadle. (skinny9)
  • V závěru filmu, kdy šerif a ostatní dobrovolníci střílí zombie, je možné zaznamenat, že zvuk střelby se neshoduje s časem vystřelení. (Kroup4)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama