Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Policejní rada Vacátko znovu přichází! Tentokrát v kasařské romanci podle povídky Jiřího Marka. Jednou z největších postav, které vytvořil Jaroslav Marvan, je vrchní kriminální rada Vacátko. Spisovatel Jiří Marek, autor literární předlohy, napsal tuto postavu podle čtyř skutečných pražských kriminalistů z období první republiky, ale teprve až když jí Marvan vdechl život, zajásal syn jednoho z oněch čtyř pánů radů: „To je přece táta!"  Film Pěnička a Paraplíčko bezprostředně navazuje na oblíbený televizní seriál Hříšní lidé Města pražského. Volba padla na povídky z jeho další knihy "Panoptikum hříšných lidí". I zde se vedle pana Vacátka objevují jeho podřízení – detektivové pan Bouše a pan Brůžek v podání Josefa Vinkláře a Josefa Bláhy. Film nesoucí podtitul „kasařská balada" ukazuje s úsměvným nadhledem pražskou „zločineckou galérku". Pěnička je kasař a Anča Paraplíčko chudičká šlapka. Jejich příběh málem vyústí v krvavý masakr, kterému zabrání jen moudrost a životní zkušenost rady Vacátka... (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z celovečerných filmov policajného rady Vacátka a jeho mordparty, ktorý mi najviac utkvel v pamäti. Tragický príbeh zločinu, vraždy, zrady a pochybnej lásky. Radoslav Brzobohatý ako zlodej Pěnička a Jiřina Bohdalová ako jeho milenka, žena ľahkých mravov, ktorú pražská galérka poznala pod menom Paraplíčko, sú nezabudnuteľná dvojica. Je to zaujímavý film, ale pôvodný seriál kriminálnych prípadov "Hříšní lidé města pražského" mi len sedel viacej. *** ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tak zaprvý, Liška je prostě génius a pokud neni našim vůbec nejlepšim filmovym skladatelem, pak jednim ze tří určitě. Ta jeho hudba a hudební čísla (se Zímou, Nerušilovou apod.) Hříšný lidi včetně všech těch pěti navazujících filmů odpaluje někam úplně jinam, o ligu dál. Ale jinak - Pěnička a Paraplíčko je film slušnej, i když pro mě je zatím na pomezí tří a čtyř hvězdiček. Občas trochu ztrácel tempo a tah, a i když to možná v budoucnu po dalších zhlídnutích budu hodnotit jinak a třeba spíš jako klad, tak teď mi přišlo, že ten cca hodinovej formát ze seriálu by se víc hodil i na Pěničku. Každopádně to, že každej z tý čtveřice filmů (resp. pětice) je vlastně dost jinej, to je jedině dobře - a Pěnička je z nich prostě ten rozvážnější, pomalejší a svym způsobem niternější. Po zhlídnutí to možná nemusí působit tak efektně, ale v celkovym obrazu celejch Hříšníků to prostě dává smysl. WTF moments: Nějak se mi nechce věřit, že by vrah v oběti nechával doličnou zbraň, podle který se (navíc jako mnohonásobnej recidivista) samozřejmě dá relativně snadno vystopovat. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tak těch 73 % z průměru zhruba 5000 hodnotících asi odpovídá. Také jsem se rozmýšlel, zda dát tři nebo čtyři hvězdičky, ale jednak je tu stále možno shlédnout mistrovství našich herců minulých generací, ale tento příběh není klasickou detektivkou, spíš kouká do nitra těch figurek z pražské galérky, k nimž nemůžeme cítit příliš velkou zášť. Pěnička vraždil omylem a vlastně v sebeobraně při rvačce o Paraplíčko a hlavně o kasařské cajky. A Paraplíčko, to vlastně byla holka, která měla jen smůlu na chlapy, když se pokusila žít spořádaným životem... Na druhou stranu film postrádá jakékoliv napětí, takřka od počátku je všem známý vrah a někdy se děj až nudně vleče, i ta rvačka v Jedové chýši trvá zbytečně dlouho. Jeden z (tuším) čtyř celovečerních filmů z Markových detektivních povídek postrádal nějakou patrnější zápletku a rozhodně řada příběhů uvedených v televizním seriálu byla poutavější. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tak jako jsem nikdy nepochopil oblibu Bohdalky u národa českého, tak jsem nepochopil Pěničkovu lásku k Ance Kulaté. A tak, i když je závěrečné střetnutí Vacátka a Pěničkou na půdě nezapomenutelnou a neskutečně silnou scénou, mě tahle balada o jedné nešťastné kasařské lásce zabalená do zdařilé exkurze mezi prvorepublikovou galérku, nikdy moc nebrala. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Řeknu to asi takhle: Ty kratší seriálové příběhy s Hříšných lidí se mi přeci jenom líbili o něco více. Nebylo to tak rozvleklé a mělo to spád. Tento celovečerní kousek nám totiž kromě zajímavého úvodu a pěkné hospodské bitky, toho moc nenabídne. Nechci se nějak dotknout Bohdalové, ale viděl jsem jí už hrát mnohem lépe. Navíc ta finální přestřelka v baráku byla až trapná. Brzobohatý i mordparta odvedli slušný kus práce, ale tentokrát to vidím na obyčejný průměr. Bohužel. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (14)

  • Pro herce jezdilo ráno auto, někde na určeném místě měli čekat mladší herci, jenže ti tam obvykle nečekali a zalezli do nejbližší hospody. Pak se jelo pro Marvana. Ten, když se řeklo v 7 hodin, tak vylezl 2 minuty před na chodník a čekal. Když auto nepřijelo včas, tak šel domů a už nenastoupil, takže pro něj museli pak posílat auto znova samotný. On totiž nesnášel zápach hospod. (cariada)

Reklama

Reklama