Reklama

Reklama

Kulový blesk

TV spot

Obsahy(1)

„Máňa říkala, že to není směroplatný..." „Kulový blesk" je největší akce v dějinách stěhování. Bytová dvanáctisměna, orgranizovaná JUDr. Radostou, vyžaduje dokonalou koordinaci. Tu však narušuje celá řada komplikací. Neustálé váhání báby Jechové, svatba postarších snoubenců Fliegera a Opatrné a nakonec i opilecké řádění skupiny pod vedením doktora Knotka. To vše a další problémy doženou ustaraného Radostu k ďábelské improvizaci až za hranicí zákona... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (639)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Další parádička dvojice Smoljak/Svěrák,která dokládá jejich komediální genialitu,smršť nápadů a nezapomenutelných hlášek.Až mi nejde do hlavy,že se pod pojem komedie vejde Kulový blesk i paskvily,které plodí snad nejproduktivnější český režisér mistr Troška.Kulový blesk se chová přesně podle svého jména,nezadržitelně se valí a srší humorem.Pevně věřím tomu,že se film může někomu nelíbit,ale to neznamená,že to dokážu pochopit.:) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

POZOR U DRUHÉ KOLEJE, OPAKUJI, POZOR U DRUHÉ KOLEJE No, začněme asi postupně. Úvodní zasedání s představovačkou plánu akce v podaní Rudolfa Hrušínského se nese až v Cimrmannovském duchu s různými srandičkami jako s předloženou svatbou, neustálými nabídkami brazilské kavy od mistra bydlícího v bytu či Svěrákovým svěřením, že rád sbírá staré šroty. Veselá zábava nadále pokračuje prohlídkou pana Knotka (Abrhám) bytu pana ing.Severína (Smoljak), kdy mě ze všech jeho vynálezů určitě nejvíce zaujal exkluzivní vláček se slivocící. Další hodně zábavná scéna je i kuriózně vedená svatba, kde jde pan Knotek nakonec za svědka apod. Určitě je zde několik dalších dobrých vtipů,hlášek napadů i skvělých hereckých výkonů. Kdy asi v popředí by měl být Josef Abrhám se svými vnitřními mology. Ale i když pro něj mám jistou slabost, tak jeho brumlavá postava mě nezaujala natolik jako postava organizátora akce pana Radosty - velkého nadšence, který si nenechal nic zkazit v podání skvělého Rudolfa Hrušínského. Potěší i profesionální neherečka Milada Ježková se svou přírozenosti apod. A celkově je to další dobrá komedie z té doby od slavného dua. Byť tentokrát malinko slabší. Celkovou náladou mi to po bláznivém Jáchymovi, veselém Marečkovi a poetické Samotě od dua na S+S příjde jako trochu vážnější podívaná, ze které na mě jako na mladšího diváka zajímavě dýchala kuriózní šedivá doba socialismu a jeho těžkostí. Což ale i tak nebylo nezajímavé. Je to zkrátka takový mix mix převážně veselého ale i trochu vážného pohledu na život ve své době.   Možná se duo S+S u prvního filmu režírovaného čistě Smoljakem (pod dohledem Podskalského) trochu hledalo, což je vidět i na některých dlouhých sekvencích, často třeba i dost zahalených do tmy. Předchozí trio komedíí Jáchym-Mareček-Samota bych dal určitě před Kulovým bleskem výš, ale na druhou stranu jsem s Bleskem  při  opětovném sledování po dlouhé době jsem strávil příjemný čas. A stačí vzpomenout na ten veselý vláček se slivovicí a další srandičky. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Koniec sedemdesiatych rokov nebol pre československú, presnejšie povedané českú, komédiu príliš priaznivý. Nájdeme tam crazy komédiu Což takhle dát si špenát, sci-fi komédiu Zítra vstanu a opařím se čajem a podobné pokusy. Nad šedý priemer vynikli originálna Adéla ještě nevečeřela a Kulový blesk. I keď pravdupovediac Kulový blesk u divákov bodoval predovšetkým hojnou účasťou vtedajších populárnych hercov a u mňa osobne najmä dvojicou Smoljak-Svěrák s ďalšími cimrmanovcami. Z dnešného hľadiska je to už poriadne zostarnutý film, ktorého nuansy mladý divák ani poriadne nepochopí. Tri hviezdičky sú v podstate z milosti, pretože mi na spočítanie počtu zasmiatí postačí jedna ruka. Výskyt Kulového blesku v prvej trojstovke najlepších filmov všetkých čias je pre mňa väčším pobavením, než celý film. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Úplne podmanivá komédia, s čoraz pamätnejšími scénami, ktoré čím ďalej budú chápať len 'barákoví' obyvatelia. Dôvtip primitívneho scenára smoljakovsko-svěrákovskej spolupráce opäť na výbornú. A keď budú v našej rodine sťahovacie manévre, určite dám našim pozrieť tento dokonalú, detailne-bezchybnú operáciu. 80%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Když už se jednou sejde taková herecká smetánka, tak to dopadnout špatně snad ani nemůže. Pokud v kolonce režie stojí jméno Ladislav Smoljak, tak je úspěch zaručen. Všem hercům jejich role dokonale sedly. Nejvíc nejúžasnější byl však Ladislav Smoljak v roli spojky a úžasného vynálezce. Ostatní za ním však mnoho nezaostávali. Prostě se jedná o takový lehký inteligentní humor. Přesně takový, který v českých komediích současnosti nelze najít. Co dodat? Raději už nic. Solidní 4*. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (42)

  • Mistr Bílek (Karel Kalaš) na úvodnom stretnutí účastníkov výmeny bytov hovorí o obraze zobrazujúcom jeho ako Figara v Mozartovej opere "Figarova svadba". Karel Kalaš počas svojej kariéry skutočne túto rolu mnohokrát spieval. Obraz je namaľovaný podľa fotografie Jaromíra Svobodu z inscenácie režiséra Bohumila Hrdličku, ktorá mala premiéru v roku 1954 a vo vtedajšom Tylovom divadle sa hrala do roku 1960. Fotografiu je možné nájsť v archíve Národného divadla, s označením dátumu vzniku 15. 1. 1954. Karel Kalaš má teda na nej o 24 rokov menej, ako v čase natáčania filmu. (Fanda_Jary)
  • Když červená škodovka, řízená Ing. Severínem (Ladislav Smoljak), při zkoušce airbagu couvá do garáže, lze si všimnout, že jde o předchozí záběr výjezdu z garáže přehrávaný pozpátku. Chodec na chodníku jde pozpátku. (Stejšn)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno