Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (475)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tady si sedly forma a příběh. Jedná se vlastně o takový hraný dokument, který sleduje jeden soudní proces a vrací se k tomu, proč vůbec k procesu došlo. Je to natáčeno s flashbacky, je to výborně prostříháno a sestříháno dohromady, a ukazuje, jak je snadné se dostat do problémů jen proto, že se fandí Spartě. Ale tak je to Spartě, že jo... ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Těžko nějak komentovat snímek, který je v podstatě rozsekán na spoustu malých útržků a ve kterém jde spíše o dokumentární vykreslení jednotlivých postav, motivací či událostí než o děj. Samozřejmě že negativní vyznění je nakonec jasné a správné, ale plusem pro Smyczeka je fakt, že nesoudí primárně on, ale až divák, kterému jsou předkládany obě strany mince. My lístky nepotřebujem, rozumíš ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Mladý člověk. Může i nemusí mít dobré zázemí. Může i nemusí mít možnost vlastního "podpisu", jak je ve filmu trefně řečeno. Každopádně masy melou jedince, jedinec je stržen masou. Může podlehnout jen slaboch? Jak kdy. "Proč?" není kdovíjak objevný film, přináší ale velmi živou, syrovou ukázku jedné takové laviny hnusu, kterou v člověku nakopne právě až davová rozjetost, napumpovaná alkoholem a fanouškovskou hysterií. Dokumentaristický styl sedí, šikovné prokládání scénami ze soudního přelíčení, z rodinného prostředí některých postav a jejich výpovědí u policie jsou dobrý scénáristický tah, film utíká a nenudí, neobsahuje hluchá místa. Možná jsem ambice tohohle snímku trochu podcenil, ale ve výsledku jde vážně o sugestivní podívanou, s velkou, zručně prezentovanou výpovědní hodnotou, schopnou i dnes vyvolat nepříjemné mrazení v zádech. A bohužel zůstává stále aktuální... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Počúvajte, počúvajte ma vy puberťáci zavolám políciu! No tak je zavolej a my z nich naděláme trpajzlíky! A z jejich antonků angličáčky! Počůvajte ma nechám vás všetkých vysadit! No tak to my tě budeme muset taky vysadit! Marná sláva tohle je prostě klasika. Nehodlám se teď zaobírat tím do jaký míry je to realita, ale ve svý době to muselo zapůsobit jako bomba. No a Dejdar a Landa jsou ti nejdrsnější výtržníci ze všech. Suchánkovo cameo taky dobrý. Váš občanský průkaz : Sparta! 100% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Scény u výslechu působily trošku naivně, stejně tak ty u soudu, ne však celé to řádění (nejen) ve vlaku (právě naopak). Problém je to velký a stále aktuální (dnes možná ještě více než v době natáčení), řešení pravděpodobně v nedohlednu, a že na to často doplácejí lidi, kteří o fotbal nejeví ani trochu zájem, netřeba dodávat. Proč? je filmem zneklidňujícím, deprimujícím, při pohledu kamery na nevinně se tvářící obličeje vandalů vztek podněcujícím. Slabší 4*, i přes zdaleka ne bezchybné zpracování důležitý snímek. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Jako komparz hráli i skuteční spartanští vlajkonoši. (Pesosek)
  • Štáb měl k dispozici speciální vlak určený pro natáčení. Při natáčení erotické scény na wc, kam se stěží vešel jeden člověk, tam byly až 4 osoby. (PROCESOR)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno