Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (473)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My Spartu nedáme, radši ji zbouráme, radši se zbouráme, zbouráme se." Sparťan, Slávista, Viktorián ani Baníkpičovec nejsem a nikdy nebudu. Jsem jen člověk, kterého vždycky fotbal bavil a jehož domovský klub svůj jediný titul patrně nikdy nezopakuje. Nicméně legendární cesta sparťanských hooligans do Banské Bystrice se konala v době, kdy jsem měl na stadiónu vystátý důlek a tak jsem do dneška rád, že Proč? vzniklo. Ve své době to totiž bylo odvážné téma a pro mě to má atmosféru dodnes. Přesto v nejbližší době nehodlám žádnou průvodčí vyhazovat z vlaku, demolovat vlak, nutit někoho líbat vlajku ani práskat jak nepříčetnej. I když dneska by mi to s doktorem Sokolem po boku určitě prošlo a škodu by zaplatila "neschopná" průvodčí. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Obdobie Perestrojky je poznať, ešte aj režisér sa snažil byť šokujúcejší. Tento film je zaujímavý pre mňa detailami správania sa ľudí, pretože je to možno pre mňa šokujúce, ale mnohé názory a jednania sa nezmenili ani po skoro 20. rokoch, iné prežili aj 30 rokov, napríklad také, že dnes sa už nedá chodiť na futbal, dať veľké tresty nech sa ostatní zľaknú a mnohé iné. Zaujímavé bolo vidieť Landu v tzv. komunistickom filme hlavne preto, akým bol o pár rokov neskôr, ale vzhľadom na to, čo hral, to nebol až taký šok. Zaujímavé je tiež to skandovanie Brusel a Liverpool, lebo v realite ten vlak bol zdemolovaný tesne po tých udalostiach a zaujímalo by ma, či skutočne boli tí výtržníci tak idiotskí, to by mohlo trocha filmu uškodiť, ak by to u tejto veci režisér prehnal, ale inak 80. roky podľa mňa autentické a dnes je to zaujímavý dobový film, na ktorý sa dá pozerať s otvorenými ústami. Samo o sebe to zničenie vlaku oproti iným tragédiám vo svete nie je nejakou veľkou témou, nejakým extra príbehom, no spracovanie, prestrihy, všetko skvele filmársky zvládnuté, má to svoju atmosféru, no narozdiel od niektorých ľudí by som nerád znižoval hodnotu filmu len skrz to, že niekto nemá rád chuligánov, lebo ani ja ich nemusím. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Já beru Proč? tak trochu jako komedii. Je tam plno hlášek, které mě fakt rozesmály, i když měly asi působit odstrašujícím dojmem. také je zde spousta neherců a herců, z nichž vyčnívá mladý a legrační Dejdar, Langmajer, Suchánek, Kraus atd. A dobrej byl tent pseudohipík.,,Já jsem nic neudělal, to oni, já jsem jenom spal." A potom:,,Políbíš vlajku, žer." ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

George Orwell v roce 1945 v eseji Sportovní duch charakterizoval nepřiměřené "fanouškovství": "Na mezinárodní úrovni je sport otevřenou nápodobou války. Podstatné však není chování hráčů, ale postoj diváků: a za diváky postoj národů, které tyhle směšné soutěže dohánějí k zuřivosti a vážné, přinejmenším krátkodobé víře, že běh, skok a kopání do míče jsou zkoušky národní cti." Snímek Karla Smyczeka a Radka Johna je pozoruhodný, netradiční a nadčasový. Bohužel sport bývá i nadále zneužíván... Sportu zdar. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá a IMHO nadčasová studie fotbalového násilí a jeho kořenů. Jinak - protože to tady ani ve filmu není nikde zmíněno - Sparta se tahala o titul s Bohemkou a na poslední kolo jela do Banské Bystrice, kde prohrála 1:3. Stejně ovšem získala titul, protože Bohemka prohrála v posledním kole doma. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Jako komparz hráli i skuteční spartanští vlajkonoši. (Pesosek)
  • Ladislav Jakim (obhajca) rozprával pri natáčaní veľmi potichu, preto musel režisér robiť v scénach súdneho pojednávania bližšie zábery. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama