Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (475)

HAL 

všechny recenze uživatele

Na dobu a místo vzniku docela progresivní styl - že je film pojatý jako nechronologické polo-reportážní vyprávění je od ponormalizačního filmu příjemně překvapivé, a dokazuje to že Radek John měl za psacím strojem sakra velké koule (než se mu v záři politických reflektorů scvrkly do velikosti burských oříšků). Proč! tak od začátku táhne solidní dravostí, s jakou střídá řádění fotbalových kriplů ve vlaku, s jejich "afterparty" soudem a civilním životem v komunistické nádeničině. Ovšem jakmile toto střídání poloh skončí tempo filmu poněkud klesá a tak je poslední třetina trochu méně zajímavá, nicméně pořád až do konce se drží poměrně inteligentního přístupu v tom, že nestojí jen na obviňování samotných "fanoušků", ale hlavně komplexněji rozebírá prostředí ve kterém žijí a vyrůstají. Už proto patří film k tomu nejzajímavějšímu co u nás v době okupace vzniklo. 8/10 ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

To není šílenství, to je Sparta! Já vím, že to patří někam jinam, ale partička přívrženců hochů v rudých dresech mě zaujala o dost víc než třístovka v rudých pláštích a jako sonda do několika pokřivených a rudě planoucích (netýká se to stranické legitimace) dušiček se mi Proč? docela líbilo. Poněkud neklidně jsem o pár let později doprovázela přítele na jeho vysněné utkání, ale naštěstí měl zrovna toho dne Bůh dobrou náladu a kromě částečného ohluchnutí a ochraptění jsem nedošla závažnější úhony. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jedem vlakem za Spartou, nebudem se s nikým srát. Když nám dají góla, tak se budem prát. Bij a bij a bij Žoldáka do hlavy, hlavně že se dostanem zpátky do Prahy. Neckerman a Quelle, ať jde do prdele. Co je? Co je? Co je? O tom, že parta prvních českých hooligans zlikvidovala vagón, který patřil dělnickému lidu, se natočil tento jinak vynikající pseudodokument. To by se jim dneska ty kamery snad ani nezastavily. A ještě dodatek. Už vím, odkud má Ráďa Džon ty proevropské ambice. Proč? Protože: BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL... ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dobrá sonda mezi fotbalové bezmozky, se závanem nostalgie, která však už dnes neřekne tolik, co na konci 80. let. Škoda ale je, že už se dnes na film nemůžeme podívat s nakyslým úsměvem, pod dojmem civilizovaného fotbalového národa, který má ukázněné a slušné sportovní příznivce a tento ožehavý problém dávno vyřešil... ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

V této době jsem se narodil, takže si tyto události zrovna nepamatuji, ale film se zdá být reálnou sondou do života tehdejších "hooligans" neboli chuligánů. Když se na ty stejné herce podívám dnes, je vidět, že tehdy byli mnohem mladší, teď už každému nějaká ta vráska přibyla. Každopádně bych tímhle vlakem jet nechtěl, byli to šílenci. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Natáčanie prebiehalo na skúšobnom okruhu železnice neďaleko Cerhenic, ktorý je cca 13 km dlhý. (Raccoon.city)
  • Noční scéna ze Slovenska, kdy Pavel (Daniel Landa) hodí na výpravčího zářivku, byla ve skutečnosti natočena na nádraží v pražském Braníku. V pozadí lze vidět osvětlený Branický most, známější pod přezdívkou Most inteligence. (Šéfik)
  • Ve filmu si zahráli skuteční příslušníci VB. (PROCESOR)

Reklama

Reklama