Reklama

Reklama

Což takhle dát si špenát

  • angličtina How About a Plate of Spinach? (více)
TV spot
Československo, 1977, 86 min

Scénář:

Miloš Macourek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Michal Kocourek, Ondřej Hach, František Filipovský, Ivana Maříková, Petr Přívozník, Stella Zázvorková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hrdiny bláznivé komedie plné krkolomných absurdních zápletek, záměn, zmatků a rozuzlení jsou meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška, kterým nic není svaté. Sotva se dostanou z vězení, kde se ocitli kvůli nepodařené krádeži lihu, už jedou v další levotě. Oba výtečníky si totiž najme majitel kosmetického salónu Netušil, spolčený s docentem Mlejnkem z výzkumného ústavu, kde právě vynalezli přístroj k regeneraci starých dojnic. Netušil chce získat přesnou kopii přístroje, která má bohatým paničkám vracet ztracené mládí. Má to ale háček. Kdo chce léčebnou kúru podstoupit, nesmí v kritické době jíst špenát, který účinky přístroje znásobuje… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (357)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Duo Menšík - Sovák v plné síle a ve filmu, kde se jejich cit pro komedii a bláznivé situace může naplno rozvinout. K těmto dvěma HERCŮM snad mohu jen dodat, že smekám před jejich uměním. K tomu skvělá Iva Janžurová, která umí zahrát i dítě! Tleskám i tomu, co předvedl v malé, ale bezvadné roli Petr Nárožný. Geniální scénář, geniální herci. Je až neuvěřitelné, co dokázali v sedmdesátých letech tvůrci natočit. Proč to dnes, v období svobody nejde, v čem je chyba? ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Továrna na sci-fi absolutno Václava Vorlíčka vyprodukovala v jedno období řadu nesmrtelných "pecek", a Špenát je nepochybně jednou z nich. Přesto mi přijde, že jeho ranější komediální tvorba má přece jen silnější náboj a víc energie. Pane vy jste vdova, Saxana. Dr. Mráček nebo Jessie, to je dokonalost sama. Ten Špenát už je drobátko vyčpělý recyklát úspěšného vzorce na zábavu, nicméně pořád zatraceně dobrý! 80% P.S. Fascinuje mne, že v roce 1977 je v Čechách zlodějina považovaná za běžný denní chléb už i ve science-fiction! ()

Reklama

Aiax 

všechny recenze uživatele

Zdejší výhrady ohledně komunistických reálií jsou samozřejmě totálně mimo (stejně jako v případě Císařova pekaře, Marečka a jiných skvělých českých filmů), ale pravdou je, že tenhle Vorlíčkův film už nedosahuje geniality Pane, vy jste vdova nebo některých bláznivých komedií Oldřicha Lipského. Ve srovnání s drtivou většinou českých filmů jde však stále o špičku, takže ani neuvažuji o hodnocení nižším než pět hvězd. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Což takhle dát si najlepšiu českú crazy komédiu znova (po desiaty krát) v televízii znova? Prečo nie. Jej vtipy sú nesmrteľné, zápletka uletená viac, ako hocičo od Pytónov a komediálny výkon Ivy Janžurovej je na Oscara. Prevtelenie vždy ponúka nekonečné komediálne možnosti a táto komédia ich využila asi najlepšie, ako som mal doteraz možnosť vidieť, vrátane všetkých podobných amerických komédií. Za najlepšiu českú crazy komédiu je všeobecne považovaná Pane vy jste vdova, u mňa o chlp víťazí Špenát. ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších komančovských filmov. V tej dobe ešte asi nevedeli, že obsah železa v špenáte "bol pomýlený" o jednu desatinnú čiarku. Mnoho detí, vrátane mňa, sa mohlo z toho pogrcať. Fuj, doteraz mi znie v ušiach babkina hystéria za to, že som potajomky hádzal špenát za kuchynskú lavicu. Ešteže som mal vtedy vedľa seba bratranca, čo obkukal odo mňa moje zlepšováky, tak som to mal aspoň na koho zvaliť.. Pesnička od Schelingra je výnimočná, škoda, že jeho posledná. Po tom, čo nahral v Bratislave soundtrack sa opil a skočil zo Starého mostu, kde jeho dalšie piesne pohltil Dunaj.. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (27)

  • ČT vysílá tento film s nově přidanou scénou. Ve staré verzi jsou v cca 55:02 přivedeni chlapci do laboratoře a docent prohlásí: "Liška, Zemánek, to je ostuda". Načež hned následuje střih na Mlejnka (Čestmír Řanda). V nové verzi stihnou malí Zemánek a Liška ještě říct: "Chtěli jsme si trochu přivydělat. Kdo nekrade, vokrádá rodinu." A policista (Josef Větrovec) dodá: "No vidíte, a teď jste okradli svoje rodiny o živitele," načež odchází a až pak je střih na Mlejnka. (Grundlik)
  • Když vezou příslušníci Lišku (Jiří Sovák) se Zemánkem (Vladimír Menšík) do dětského domova, jedou vozem VB v netradičním červeném zbarvení. Nejedná se o chybu, ale o experimentální nátěr vozu VB, který sloužil na konci 70. let na Praze 10 (dokonce byla ve filmu vozu ponechána i původní SPZ, tedy B 25177). (azcr)
  • Samotné nakrúcanie prebiehalo od 24. júna do 25. novembra 1976, avšak kvôli problémom so stavaním dekorácií sa museli práce na mesiac (26. 7.-29. 8.) prerušiť. (classic)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama