Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbení herci (10)

Leonardo DiCaprio

Tak zde bych mohl pomalu napsat seminární práci. U mě Leo patři mezi absolutní vrchol herectví. Aktuálně mi zbývají tři filmy které ještě s ním nemám sjeté (což se brzo změní). Můžu s klidem napsat že tenhle borec, hraje vždy v kvalitních filmech, což je také herecké umění mít čich na dobré filmy a tvůrce. Leo v tomhle opravdu vyniká. Za mě mu asi nejvíce sednou role sebevědomých machrů až géniů ale rád bych ho třeba častěji viděl i v roli nějakého záporáka, přece jenom v Django Unchained ukázal slušný potenciál (jaká škoda že nedopadla ta role Riddla ve třetím Nolanovim Batmanovi). Spousta lidí má u něj ještě škatulku " toho hezouna z Titanicu" a to je velká škoda, protože se po tomto filmu leda maximálně více zviditelnil. Herecké umění dokazoval jak po Titanicu tak i před ním. Filmy z jeho začátků mám hodně rád ať už je to This Boy's Life kde vytvořil skvělý tandem s De Nirem, The Basketball Diaries kde zahrál spratka a jeho feťácká scéna u dveří mámy byla neskutečně silná či pro mě nepochopitelně neoceněný oscarový výkon ve filmu What's Eating Gilbert Grape. Kde my možná tolik nesedí je když má hrát drsného agenta, například v Body of Lies, né že by hrál špatně zkrátka mi sedí na jiné typy rolí. Ze všech nominací na Oscara mi paradoxně ta vítězná sedla nejméně, ale zas lze uznat tu neskutečnou práci okolo té role, kdy měl Leo několikrát zápal plic a různé nemoci. Protože se v drsných podmínkách snažil co nejvíce přiblížit té době (v mrazech nosil jen kožešiny atd) a fyzicky si šáhl na dno. U DiCapria svůj žebříček trochu prodloužím na pět filmů, protože nešlo vybrat jen tři od každé kategorie, v budoucnu na svém profilu stejně udělám i jeho osobní top 10 filmů

Jeho nejlepší výkony: 1,What's Eating Gilbert Grape 2,The Aviator 3,The Wolf of Wall Street 4,The Basketball Diaries 5, Once Upon a Time in Hollywood

Nejlepší filmy kde hrál: 1, Catch Me If You Can 2,Shutter Island 3, Inception 4, Titanic 5, Blood Diamond

Will Smith

Willa jsem měl vždycky rád, už od prvního sledování FreshPrince na kabelovce. Jsem moc rád že se vydal na dráhu filmu a opustil svět hudby, přišli byjsme o opravdu kvalitního herce. Smith hlavně zářil ze začátku kariéry, kdy měl i mnohem větší štěstí na výběry filmů, od cca roku 2010 se mu přestalo tolik dařit. Dal si i trochu pauzu, aby pomohl svému synovi v kariéře herce, což si myslím byla chyba ale chápu to. Naštěstí se nám do toho zase trochu opřel a roce 2021 si prošel pro svou asi životní roli, kterou pečetil i konečnou výhru v oscarech. Když byl mladší tak mu seděli převážně role vtipných frajírků viz MiB, Bad Boys či třeba Independence Day. Momentálně má spíše role veteránů, v akčních filmech a já čekám kdy si zas střihne "pořádné" hraní. Filmů jsme s ním viděl fůru a na prstech jedné ruky bych spočítal kolik my jich chybí. Mimo níže zmíněné filmy mě určitě napadne i film Ali, kde jeho ztvárnění legendárního boxera bylo dost povedené.

Jeho nejlepší výkony: 1, King Richard 2, Men in Black 3, The Pursuit of Happyness

Nejlepší filmy kde hrál: 1, I Am Legend 2,King Richard 3, Collateral Beauty

Tom Hardy

Hardy se mi do paměti vryl paradoxně ve filmu kde přehrál mojí jedničku mezi herci, ve filmu REVENANT byl lepší než Di Caprio a opravdu nepochopím že si neodnesl oscarovou sošku. Nejčastěji ho můžeme vidět v roli nějakého frajera či drsňáka, dokonce si střihl roli nejnebezpečnějšího vězně co kdy byl ve snímku Bronson. Není náhoda, že si ho velmi často vybírá genius Nolan, a to se ani na roli nemusí tolik hodit, viz role v Dark Knight Rises kde hrál záporáka Bane (což je z komiksu obrovský chlap) a Hardyho si režisér prosadil i přes jeho 177cm se slovy " on jediný tu roli může zahrát". Tom ukázal ale že umí zahrát i komediální složku, kdy hlavně díky jeho výkonu byl komiksový Venom povedený, jeho gesta či vtipy byly skvělé. V roce 2020 se dočkáme pokračování Venoma a pokud bude úspěšný, bude na něm stát celé Universum (stejně jako u MCU to bylo u Downeyho). Tak či onak Hardyho kariéra půjde určitě ještě dost nahoru.

Jeho nejlepší výkony: 1, The Revenant 2, Warrior 3, Venom

Nejlepší filmy kde hrál: 1, Inception 2, Lawless 3, Dunkirk

Taron Egerton

Taron je ještě mladý a vycházející hvězda ale přesto toho za sebou už něco má. Nebudu lhát nejvíce a převážně si mě získal za roli Egsyho v sérii Kingsman, kde zahrál neskutečně fanditelně a byť mám Colina Firtha rád, zde byl lepší pávě Taron. Každopádně není to jen Egsy nebo jen akční herec, například v roce 2019 se nám představil jako Elton John a byť dle mého se ten film tolik nepovedl, on ho ztvárnil skvěle a dal do role opravdu vše. V roce 2018 za sebou měl komerčně nepovedeného Robina Hooda ale i zde zahrál mega sympaťáka a jak on tak celý film si určitě tak ostrou kritiku nezasloužil. V budoucnu očekávám že v Hollywoodu se bude prosazovat stále více a můžeme se těšit co nám předvede.

Jeho nejlepší výkony: 1, Kingsman: The Secret Service 2, Eddie the Eagle 3, Rocketman

Nejlepší filmy kde hrál: 1, Kingsman: The Secret Service 2, Kingsman: The Golden Circle 3, Eddie the Eagle 

Jake Gyllenhaal

Jake si mou náklonost taky dlouho získával, každopádně jsem pak v krátkém sledu s ním viděl dvě pecky Nocturnal Animals s Prisoners a bylo rozhodnuto. V Obou případech podal fenomenální výkon a já doháním filmy s ním co se dá. Umí zahrát kdekoliv od vážné dramatické role, po komiksového záporáka končeje sympaťáka v romantické komedii. Je to muž mnoha tváří ale stejně ho mám nejraději v dramatických rolí kde si myslím že je jeho místo a v budoucnu bude více a více řádit. Zkuste si jeho jméno najít na YT a překvapí vás jak těžký je ho vyslovit.

Jeho nejlepší výkony: 1, Nocturnal Animals 2, Prisoners 3, Stronger

Nejlepší filmy kde hrál: 1, Nocturnal Animals  2, Southpaw 3, October Sky

Morgan Freeman

Zkušený šaman, jak jinak tohoto charismatického pána definovat. Má za s sebou bohatou kariéru a já nejsem ani v půlce filmů kde hrál. Typický pronikavý hlas, sympatie až na půdu a tvář plná moudrosti jsou Morganovi jasné klady. Velmi často hraje inteligentní kladné postavy a jemu to zkrátka sedí. V mé nejoblíbenější trilogii Temný Rytíř, hrál vždy na jedničku a jeho postava celé sérii jen a jen pomohla. Freeman byl jeden z prvních herců u kterého jsem si řekl " ano on je moje topka", přeju mu hlavně pevné zdravý ať nám dělá ještě nějakou dobu radost a třeba ještě nějakou tu větší roli, protože ten machr na to pořád má.

Jeho nejlepší výkony: 1, The Shawshank Redemption 2, Now You See Me 3, The Bucket List

Nejlepší filmy kde hrál: 1,The Dark Knight 2, The Shawshank Redemption 3, Se7en

Michael Fassbender

Fassbendera jsem dlouho neznal, ale více a více lidí o něm mluvilo a já se pořád ptal "Kdo to je?". Pak jsem viděl Alien Covenant a říkal si "hmm asi na něj něco je", ale pořád jsem byl na vážkách. No pak přišla X-men First Class, kde ztvárnil mého oblíbeného záporáka (hlavně on tahal celou novou sérii) a už byl v oblibě. Po tom už jsem jeho filmy začal cíleně vyhledávat, ať už role psychologa Junga  v A Dangerous Method či artovka Shame. Je to dvorní herec pro režiséra Steva McQuea ( tento režisér má náročná díla), hrál mu už ve třech filmech a vrcholem je pecka Twelve Years a Slave, surové drama kde Michael předvedl totální show a zahrál jednoho z nejhnusnějších lidí co jsem na plátně viděl.

Jeho nejlepší výkony: 1, Twelve Years a Slave 2, Shame 3, X-Men: First Class

Nejlepší filmy kde hrál: 1, Twelve Years a Slave  2, 300 3, Shame

Hugh Jackman

Starej dobrej Logan, asi ne třeba říkat že není herce pro které by byla nějaká komiksové role tak typická jako pro něj. Hugh ale pro mě není jen Wolverine, po tom, co pověsil své drápy na hřebík (či mezi tím) ukázal, jak všestranný herec to je. Mou náklonost si získal právě proto že když hraje jinde, nevidím v něm jen mutanta. Na svůj věk vypadá stále skvěle, každopádně klobouk dolů že má i soudnost a věděl kdy s akčními filmy přestat. A ano je to další Australan, který si mě získal. PS: The Prestige se nedostala do filmů jen proto že jsem tam chtěl procpat můj nejoblíbenější X-men film

Jeho nejlepší výkony: 1, Prisoners 2, Logan 3, The Prestige

Nejlepší filmy kde hrál: 1, The Greatest Showman 2, Eddie the Eagle 3, X-Men: Days of Future Past

Woody Harrelson

Woody je už na scéně nějaký ten pátek a určitě nemám na koukané všechny jeho filmy. Každopádně mě čím dál tím více zaujímá, především ve vedlejších rolích. Často hraje velmi specifické lidi, často trhlé či jinak zvláštní a takhle mě baví nejvíce ( Jenom díky jeho postavě jsem sérii Hunger Games dal šanci až do předposledního dílu). Tento herec by si rozhodně nějaké ocenění zasloužil protože zvládá hrát nejenom "pošahance" ale skvěle se umí ujmout i dramatické role. V Three Billboards Outside Ebbing, Missouri byl fenomenální a scéna s dopisem na mě zanechala velký dojem.

Jeho nejlepší výkony: 1, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri  2, The People vs. Larry Flynt 3, Zombieland

Nejlepší filmy kde hrál: 1, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri    2, Triangle of sadness 3, Seven Pounds