Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh Jima Carrolla, který je členem party kluků, kteří hrají basket a doufají, že jednou budou hrát v NBA. Jo, skutečně jen doufají. Protože život je svině a s nikým se nesere. Kluci se dostanou totiž k drogám a nastupují cestu, ze které není úniku. Kdepak, jeden šleh ti nic neudělá, to jsou pěkný keci, Začnou kašlat na školu a propadají závislosti čím dál víc. Tento film je jenom skutečná a tvrdá realita, žádné slitování tady nehledejte. Na začátku jsem s napětím koukal, co se stane a vůbec jsem netušil, co příjde v druhé půlce filmu. A to co přišlo, bylo děsivý. Naprosto reálný pohled do života feťáků, který člověka nutí k zamyšlení, k čemu to? Ale asi by to nebylo tak výborný, kdyby hlavní roli hrál někdo jiný než Leonardo DiCaprio. To byl pro mě šok, jakou roli dokázal zahrát v tak mladém věku. A musím říct, že toto je jedna z jeho nejlepších rolí. Nemyslím postavou, ale tím výkonem. Velmi mě překvapili i mladý Mark Wahlberg nebo James Madio známý později z Bratrstva neohrožených. Tento film je skutečně velký zážitek a mnoha lidem (zejména starší generaci) se nemusí líbit, ale podle mě by se měli takové filmy promítat ve školách místo těch sraček, co jsem vidíval já, protože jen pohled na úplné dno může dát záminku k přemýšlení. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

James Dennis Carroll bol americký básnik, spisovateľ a hudobník. Vystupoval pod pseudonymom Jim Carroll. Narodil sa prvého augusta roku 1949 v New Yorku. Písal básne, ktoré publikoval vo viacerých časopisoch. Neskôr vyšli aj jeho samostatné knižné zbierky poézie. Venoval sa i próze, je autorom troch románov. Jeho najúspešnejšie dielo je autobiografická kniha "Basketbalistov denník" (The Basketball Diaries). Opisuje v nej svoje autentické zážitky, z čias keď bol členom partie mladistvých násilníkov a jeho prvé kontakty s tvrdými drogami, ktoré viedli ku jeho celoživotnej závislosti. Už v puberte si vypestoval silný návyk na heroín. Toto literárne dielo bolo v roku 1995 sfilmované. Hlavnú úlohu v ňom stvárnil dvadsať jeden ročný Leonardo DiCaprio. **** ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů na téma "Drogy jsou špatné, áno?". Film je o tom, jak se pár týpků, co nosej boty značky Converse a hrajou basketbal, dostanou díky heráku do sraček. Prostě je to taková americká verze My děti ze stanice zoo. Jinak je zajímavý, že jak se řekne Leonardo DiCaprio, tak si automaticky vzpomenu na Titanic, kde dostal snad nejblbější roli v jeho dosavadní kariéře a vysloužil si díky tomu nálepku "hošánek z romantický sračky". Ale on má na svym kontě tolik zajímavejch rolí ve filmech z úplně jiný kategorie... ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Raný Leonardo mně vyráží dech víc a víc, i když zůstává skvělým hercem s množícími se zkušenostmi, něco se vytratilo - něco, jako čistá živočišná radost a dychtivost, která z mladého Lea přímo prýštila, zrovna, jako ve Rváčově deníku - který se přes dobrý scénář a skvělou kameru stává nezapomenutelným právě díky jeho výkonu, kdy umožňuje vnímat každičké hnutí mysli, odehrávající se v jeho filmové postavě. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbenec Lenonardo DiCaprio zde byl naprosto přesný a naprosto mě udivuje, že už v takhle útlém věku byl naprosto fenomenálním hercem a postupem času se stále zdokonaluje. Naprosto boží splynutí s rolí, kdy jsem mu věřil každičkou grimasu tváře. Ostatní herci ho příjemně doplňovali. Zejména Mark Wahlberg zde byl velmi dobrý. Nad samotným příběhem jsem se poté rozplýval blahem. Je z něj cítit, že ho napsala sama ulice. Divák dokonale chápe motivace a jednání jednotlivých postav i jejich vývoj v průběhu času. Pokud tohle měl být snímek, kterým se Scott Kalvert poprvé uvedl do povědomí, tak je věčná škoda, že toho nestvořil více, protože v tomto filmu byly jeho jednotlivé složky v dokonalé symbióze, a to je dokonalá vizitka právě režiséra. Mimořádně silný příběh seznamující diváky s dobou, kdy bylo velmi snadné nasednout na vlak narkotik. Tento vlak obvykle jezdil bez zastávek a vyskočit zvládli jen ti nejsilnější kusy. Neskutečně rychle to celé uteklo. Snímek je napráskaný akcí a stále se něco děje. Když jsem viděl scénku, kde se objevil samotný autor knižní předlohy Jim Carrol (což jsem tehdy ještě nevěděl), tak jsem si řekl, že skoro až není možné, jaké skvělé typy lidí režisér obsadil, protože ten člověk měl naprosto typický vyfetovaný ksicht ala glum. Nezbývá mi tak nic jiného, než sem prásknout takových slabších 5 kousků, protože jsem se nenaudil ani 1 pikosekundu. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Ve filmu zazní písně "Catholic Boy" a "People Who Died", jejichž autorem i interpretem je autor literární předlohy filmu Jim Carroll. (Iggy)
  • Populární mylná spekulace tvrdí, že River Phoenix měl hrát Jima Carolla, předtím, než tragicky zemřel. To není úplně pravda. Phoenix byl velkým fanouškem knihy a jak filmová verze vstoupila do různých fází pohotovosti, byl vždy přední běžec. Nicméně, on roli odmítl, protože v té době se snažil rozšířit dospělé role než dětské. (Delock)

Reklama

Reklama