Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jak vedly tajné aktivity, kódované rozhovory, nesourodá přátelství a tichá hrdinství norského páru a angažované izraelsko-palestinské skupiny k mírové dohodě v Oslu v roce 1993? Film, který je adaptací stejnojmenného divadelního dramatu ověnčeného cenou Tony, je inspirován skutečným příběhem o vyjednávání mezi nesmiřitelnými nepřáteli. (HBO GO)

(více)

Recenze (20)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Arogantní Izraelci a agresivní Palestinci jednají o míru. 1)  Divadelní hra Američana J. T. Rogerse z roku 2016 získala, pokud jsem správně počítal, celkem 12 cen (mj. Tony Award za nejlepší hru). Tříhodinové představení pak stejný autor upravil jako scénář filmu._____ 2)  Izraelsko - arabské soužití nemá bezbolestné řešení. Mnohé arabské i mnohé židovské postoje jsou historicky i morálně fundované. Problémem je, že jdou často proti sobě. K tomu připočtěme vzájemné křivdy a vášnivou mentalitu obou protichůdných, ale ve skutečnosti si hodně blízkých etnik. Přihoďme náboženské rozpory. Výsledný názorový guláš pak upravme podle politických či dalších zájmů a podle mravní vyspělosti dotčeného obyvatelstva. To se prostě vyřešit snadno nedá. I cannot help you. Only you, together, can do this. _____ 3)  Zaujal mě 34letý Jeff Wilbusch (Uri Savir z izraelského ministerstva) nejen pro svůj přitažlivý vzhled, ale i pro svou jazykovou výbavu. Mluví totiž plynně anglicky, německy, holandsky, hebrejsky a jidiš. Domluví se i afrikánsky, arabsky, rusky a španělsky._____ Jako nejstarší ze 14 sourozenců opustil ve 13 letech svou chasidskou komunitu v Jeruzalémě a přestěhoval se do Amsterodamu, kde posléze vystudoval ekonomii na universitě. Poté se přestěhoval do Mnichova, kde studoval herectví._____ 4)  Film se natáčel především v Česku (částečně i v Chorvatsku a Velké Británii) za bohaté účasti českého a chorvatského personálu. Zámek Kačina a klášter v Doksanech představují norské panství Borregaard, objeví se tu i zámek Dobříš. V Kongresovém centru v Praze vzniklo letiště v Oslu. Silnice u Berouna diváka přenese do Norska a dvůr v pražské Dlouhé ulici na izraelské tržiště._____ 5)  Covidové okénko. Testování metodou PCR probíhalo pravidelně 3krát týdně. Všichni měli stále nasazené roušky kromě herců ve chvílích před kamerou. Všude byl dostatek dezinfekce. Catering využíval balené jídlo a sezení bylo uspořádané tak, aby byla dodržena dvoumetrová vzdálenost mezi členy štábu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pěkná dialogovka o tom, kterak Norové chtěli spřátelit Palestinu s Izraelem a udělali to formou série rozhovorů. Nikdo mi nebude vykládat, že to bylo nezištné, protože v rámci diplomacie nic není nezištné, ale koukalo se na to dobře. Překvapivě více dramatické, než historické. Některé názory Palestinců a Izraelců byli nicméně velice zajímavé. Jana Plodková tu mimochodem byla moc fajnovou třešničkou na norském dortu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„VYŘIĎTE MU, ŽE TEN DOKUMENT SPÁLÍME A POVEDEME PROTI NIM VÁLKU AŽ DO SKONÁNÍ SVĚTA! ALE ŽE JSME ZÁROVEŇ OTEVŘENÍ PROTINABÍDCE…“   Politickej film plnej lidskýho přístupu, při vyjednávání mírový dohody mezi Izrealem a Palestinou. Konverzačka o vynaloženým úsilí, vedoucí k překonání (jisté) nevraživosti mezi nesmiřitelnými národy. Jedním z producentů Spielberg, za kamerou Janusz Kamiński, mezi několika herci Karel Dobrý, Jana Plodková, Rosťa Novák (ml)… Hodně mě to bavílo!   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou divadelní hru, kterou napsal dramatik JT Rogers, neznám.  2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Zajímalo by mě. jak by vypadalo jednání mezi skíny a Romy.  ///  Thx za titule „Jiří Kobělka“.                PŘÍBĚH  ****  HUMOR  *  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že v dnešnej dobe, keď napätie medzi Palestínou a Izraelom stúpa sa HBO rozhodlo priniesť tento film "Oslo" je spracované podľa mňa celkom schopne. Nemá moc hluché miesta, postavy sú podľa mňa dobré a je fajn si uvedomiť ako jedna strana vidí druhú a naopak. Pretože to veľmi dobre vysvetľuje presne kde je problém s týmto konfliktom. A keď dnes niekto príde a povie, že jedni sú zlí a druhí tí dobrí, tak nevie reálne o čom hovorí. Pretože reálne obe strany majú svoju pravdu a vo svojich očiach sú tí dobrí. A niet sa im čo diviť. Je to pochopiteľné. A je dobre, že sa našli ľudia, ktorí sa rozhodli obom stranám ukázať, že na druhej strane barikády sú len tiež ľudia, ktorí roky vnímajú druhú stranu ako tých zlých. Pričom obe strany majú dobré argumenty. Moja manželka veľmi správne povedala, že najväčším problémom, ktorý momentálne Palestína má je Hámas. Vďaka ich politike napätie medzi oboma stranami opäť eskaluje a vyzerá, že sa čoskoro zase niečo stane. S filmom mám osobne jeden menší problém a to je to, že som mal občas pocit, že sa točíme v kruhu a situácie sa budú opakovať. Vždy sa stretnú palestínčania s novými židmi, ktorí jednajú arogantne a napätie začne stúpať, no potom sa atmosféra uvoľní a začnú normálne komunikovať a veci sa posunú ďalej. A tak to ide asi 3x. Viem prečo to tak je, ale nemohli nájsť trošku iný spôsob ako to podať? Tiež neviem prečo časti v Izraeli sú točené cez žltý filter. Má to indikovať, že je tam extrémne slnečno? Neviem. Ale inak som so spracovaním spokojný a určite ide o film, ktorý stálo za to pozerať. Produkcia je dosť dobrá a film pôsobí dosť úprimne. A možno je pravda, že palestínčania sú tu vykreslení ako tí ohnivejší a agresívnejší, no židia sú tu zase podľa mňa vykreslení ako tí arogantnejší a pyšnejší. Takže rovnováha na oboch stranách tam podľa mňa je v rámci negatívnych vlastností. Hodnotenie: B+ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála politických drám, ktorá ma skutočne bavila. Možno aj preto, že konečne nebola o americkom velikášstve, ale riešila skutočný problém. Problém, ktorý sa vlastne doteraz nevyriešil, naopak, práve dnes eskaluje. Vďaka tomuto filmu človek dostane možnosť aspoň kúsok nahliadnuť do zákulisia rokovaní medzi Židmi a Palestínčanmi a nestíha sa diviť, aká to nenávisť medzi nimi panuje, ako starí páni na seba vybľakujú div, že nedostanú infarkt, ako majú problém, čo si len podať ruku. A pritom na nich z diaľky pozriete a podobajú sa ako by ich jedna mater mala. Veď vlastne aj mala, že? Židia rovnako ako Arabi patria medzi semitské národy, a tak je veľmi smiešne, že Arabi sú v súčasnosti považovaní za najväčších antisemitov na svete. Jediné, čo treba filmu vytknúť je nerovnomerné poukázanie na nenávisť. Palestínčania sú vnímaní ako tí zlí, rozhorčení, vojny chtiví a u Židov také nebadať – tí sú ukázaní ako zmierliví a skoro v úlohe obetí. Avšak nezabúdajme, čo si Židia o svojich arabských bratoch v skutočnosti myslia a nezabúdajme na ich pocit nadradenosti a reči o gójoch ako podradnej rase – vraj všetci Nežidia majú slúžiť Židom, tak tvrdia rabíni. Žiadny holocaust to v nich nevymazal. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dnes to na mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinou, kde vládne teroristické hnutí Hamas  nevypadá, ale tzv. „oselský kanál“ tendy uznávali pro jednání jak předseda Organizace pro osvobození Palestiny Jásir Arafat, tak premiér Izraele Jicchak Rabin.  Samotný film jako zákulisní politický thriller připomíná strnulou divadelní inscenaci. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv dohody z Osla ve finále nikam nevedly a konflikty prakticky nikdy neustaly, tak si rozhovory pod nortskou patronací své místo v dějinách zaslouží už proto, že se podařilo dostat špičky znepřátelených stran ke stolu. A právě jednání, které tvořilo středobod celého filmu, mě dokázalo maximálně bavit od nesmělých krůčků přes nástup težích vah až po konečnou podobu dohody. A byť se jedná primárně o fabulaci, člověk si uvědomí, jak moc je složité nastolit v daném regionu klid. Už tady zaznělo, že bezbolestně to nejde a nepůjde. Našlo se ale i pár chvil pro usmání jako když Palestinci mluví o svobodě a míru, zatímco izraelský právník chce řešit odvoz odpadků. Herecky perfektní a Wilbusch coby izraelský ministerský pověřenec byl naprosto perfektní. Česká stopa potěší vždy. Nebude to asi pro každého a někdo, kdo o dané tématice nemá větší přehled, to může připadnout suchopárné, ale mě se to líbilo. 80% ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek ze zákulisí vzniku jednaní mezi dvěma nepřátelskými stranami. Mě osobně to velmi zaujalo a doporučuji. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

mám rád tyhle historicko-politický dramata a tohle byl do jisté míry inspirativní příběh,ale zpracování ho bohužel sráží dolu.Nijak extra nevadí televizní vzezření,protože jde primárně o televizní film,ale skoro dvouhodinová stopáž je vražedná a většinu času je to nuda (ač nuda s dobrým úmyslem).Stejnou službu by s přehledem udělal hodinový kousek (ať už dokument,nebo klasický TV film)...40% ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

Wow, překvapivě skvěle natočená a skvěle ubíhající politická konverzačka podle skutečných událostí. A Rosťa Novák má mluvenou s Andrew Scottem - nesnáším ho :-D :-D :-D  Kromě úžasných herců skvělá hudba, kamera, hra s barvami, dekorace, samozřejmě skvělé české kulisy, anglicky hovořící Karel Dobrý, prostě luxus. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Trošku účelovka, ale nevadí. Keby som bol človek, čo má info len zo správ a z tohto filmu, neporozumel by som konfliktu o nič viac. Veľa podstatných vecí, hlavne z histórie nebolo spomenutých. Rovnako tak vojny medzi nimi. K prvej intifáde chýbal jeden dialóg, ktorý by ju lepšie vysvetlil. A takto by sa dalo pokračovať. Ale. Toto mal byť exkurz do konkrétneho obdobia, konkrétnych rokovaní a ich priebehu. Možno trochu poukázať, prečo im to toľko trvalo, prečo sa nechceli a nevedeli dohodnúť a hlavne ako búrlivo to prebiehalo. Patrí to do kategórie kecačiek presunutých z divadla na plátno. Práve tie hádky a vypäté diskusie tomu dodali taký šmrnc. Takže fajn snímok, keď už máte background a hlavne názor. Konverzačka, ktorá nenudí. 3 z 5 ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Páni,už dlouho jsem neviděla tak otevřený,hraný(ne dokument) snímek kde se odkrývá celá nahost politikaření.Osudy desítek milionů lidí v rukách pár jedinců.Kterým to ani, pro osobní ambice ,ani nedochází! ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľmi zaujímavý film o tom, ako sympatický nórsky manželský pár prispel k začiatku ukončovania nekonečného izraelsko - palestínskeho konfliktu. Neváhali aj klamať a používať menšie "kulehy" preto, aby sa im podarilo dať do jednej izby so stolom dvoch zástupcov znepriatelených strán. Mohlo sa možno ísť viac do hĺbky problému, ale potom by bolo viacmenej jasné, na ktorú stranu by sa film musel prikloniť a ten chcel ostať nestranným. A tak si nórska strana vo filme, ale aj v skutočnosti dala za úlohu zabrániť istým potýčkam tým, že sa obe strany budú pozerať len dopredu a škaredú minulosť a vyčítanie si kto čo spravil nateraz nechajú bokom. Ponaučenie je inšpiratívne aj pre všetky dnešné aj budúce konflikty, ak predsa obe strany hovoria, že chcú mier, potom aký je problém? No tak jednoduché to žial často nie je, lebo vždy sa nájde skupina, v ktorej je až toľko nenávisti, že po mieri nikdy túžiť nebude. V roku 1995 (teda dva roky po Osle) pravicovo extrémistický Izraelčan zastrelil izraelského premiéra, ktorý sa ako jeden z hlavných aktérov podieľal na tejto mierovej dohode. A bolo po mieri. Tento film je podľa mňa excelentne zahraný a to každou jednou postavou od hlavnej herečky až po malú úlohu kuchárky. Vôbec mi nevadilo, že to bolo skôr dramatické divadelné predstavenie, ako priblíženie sa k realite. Práve naopak. A dokonca som sa viac krát poriadne zasmial a to som teda pri tejto téme už absolútne nečakal. 80%. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Konverzační politické drama o vzniku mírových dohod z Osla roku 1993 mezi Izraelci a Palestinci. Zajímavé vidět jak na to Norové šli pomocí rozhovorů mezi stranami, které spolu měly oficiálně zakázáno mluvit. Kdyby dneska byl mezi nimi mír, tak by ten film byl naprosto geniální a na Oscara, ale vzhledem k dnešní situaci je to jen jedna zfilmovaná historická epizodka v nekonečném konfliktu. Tři hvězdy za to, že mezi podobnými filmy to drželo pozornost, napětí a za české tváře. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Oslo (Oslo) 2021 – Bartlett Sher                                                                                                              Politikou namočený film, ktorý zachytáva dôležité jednanie Izraela a Palestíny, zastúpených dvomi osobami z obidvoch táborov. To všetko v Osle, kde sa uskutoční niekoľko stretnutí v tajnosti, kde sa jedná o možnostiach a podmienkach mieru. Samotný film je spíš pasívny ako aktívny. Prípadné emocionálne výkyvy sú viac-menej občasné, čo spíš budí dojem „mierumilovnejšej“ atmosféry. (Kto vie, že ako to vypadalo v skutočnosti?) Samotná sila filmu by mala byť v dynamických a komplexnejších dialógov. Argumentácia obidvoch strán nemusí pre bežného diváka napovedať veľa, na pochopenie danej situácii (i z hľadiska dejepisu) jeden film nestačí. Herecké výkony sú priemerné, bez výraznejších momentov. Priemernejší film, v ktorom HBO teraz nedokázal lepšie zužitkovať silnejšiu tému. Osobné hodnotenie: 71% (***) ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Naivny film plny nudnej byrokracie.Situacia,je taka,že konflikt medzi Izraelom a Palestinčanmi stále pokračuje dalej.Norsky pár bez oficiálneho súhlasu vlády otvoril tajne kanaly,obchadzajuci tradičny diplomatický proces.Pod záštitou norskeho ministerstva zahraničnych veci manželia dufaju,že ulahčia dialog medzi Izraelom a Hnutim na oslobodenie Palestiny.Výsledkom toho všetkeho boli mierové dohody z Osla. ()

filipm 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě natočené drama o vyjednávání dohody Izraele s Palestinou. Hlavní protagonisté zahráli velmi přesvědčivě, vytkl bych ale leckdy nevyvážené dialogy u českých herců. Měli by mít logicky stejný přízvuk angličtiny jako "Norové". Trochu mě to tahalo za uši. Ale je to drobnost. ()

Reklama

Reklama