Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Úplně obyčejný film o posledním školním dni, kdy se pár lidí jde opít a zhulit se, hledají párty, kde si možná vrznou, jen jsou tam všichni navlečení do hadrů ze sedmdesátek a jezdí tam nádherné bouráky. Filmoví nadšenci ocení budoucí známé tváře s tradičně výrazným Konafym. Jenže je to jeden z těch filmů, které jsou o ničem a přesto z něj má část publika hřejivý pocit u srdce za to, že jim připomněl něco, co v životě zažili nebo přáli si zažít, a já tentokrát do této části publika nepatřím. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Stačí se kouknout na herecké obsazení a je jasný proč jsme tomuhle filmu nemoh odolat. Kdo z nás v roce 1993 dokázal odpovědět na otázku znáš Matthewa McConaughleyho, Bena Afflecka či Millu Jovovich ? Znám ! A za dvacet let někteří z nich maj Oscara. Bena jsem kupodivu poznal, ale u Renée Zellweger jsem se bál, že jsem jí minul, ale početný tábor fans Matta se bát nemusí, jeho minout prostě nejde ani při debutu. Samotnej film je neskutečně pohodovej a i když americký studijní život se od toho českýho liší nebo alespoň za mě lišil, to hlavní je společný, složenky v nedohlednu a vzduchem voní sex, drogy a rock 'n' roll. Z toho filmu jde taková ta správná mladická bezstarostnost a na rovinu říkám, že jsem jim to zaviděl, každej z nás by měl v tomhle období chlast, šukat a užívat si co to jen jde, protože druhý takový období už život nenabídne. Takže vy kterejch se to aktuálně týká vyserte se na mobily, facebooky a další krámy, uspořádejte mejdlo, pozvěte každou holku co se na vás hezky koukne, nakupte tři prdele chlastu a mařky, seženťe dobrou muziku a nevažte se. No trocha výchovy od strejdy Enšpígla nikdy neškodí, ale všeho s mírou, takže howgh. ()

Reklama

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Nedoceněná, správným způsobem "zhulená" pecka Richarda Linklatera která vás přenese do roku 1976 na jednu střední v Texasu. Poslední den školy před prádzninama, hodně trávy, nejlepší kamarádi, nadržené holky, plno "soon to be" hvězd a scénář, ve kterém nejde o nic, a přece o všechno. Ty Aerosmith jim závidím.... Pokud jste neviděli, koukejte to napravit. Po Before Sunrise a Before Sunset můj nejoblíbenější Linklater. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Linklater je dobrý vypravěč a dokáže zaujmout hlavně minimalistickým pojetím svých příběhů, což dokázal se svou romantickou trilogií s Ethanem Hawkem. Bohužel v tomhle případě se mu nedaří tolik zaujmout a film stojí za vidění snad jen kvůli plejádě začínajících herců, kteří zde ve většině případů začínali svou hereckou kariéru. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"HEY MAN, I'M DAZED AND CONFUSED." ------------- Follow-up ku komentáru a filmu My Boyfriend's Back, ktorý som sledoval len kvôli ozrejmeniu pôvodu ikonického trojslovia Matthewa McConaugheyho. Ten v mnohých rozhovoroch tvrdí, že jeho úplne prvé slová vo filme boli 'Alright, Alright, Alright,' čo je pravda len čiastočne. Nezazneli vo finálnom strihu filmu ako prvé, iba počas natáčania. V Dazed bolo jeho úplne prvé slovo 'Alright,' nasledovali dve vety a až po nich prišla scéna so spomínaným 'Alright, Alright, Alright,' ktorá sa s ním natáčala ako prvá. Vážne neverím, že som kvôli tomuto "objavu" prišiel o štyri hodiny. Ale soundtrack bol ako z iného vesmíru, to sa musí nechať. --- (14.5.2021) Počas druhého zhliadnutia nastala nová vec. Postavy, ku ktorým som si ani po takmer hodine nedokázal nájsť cestu, sa mi so záverom filmu zdali bližšie a bližšie, až napokon prišiel aj ten sladkastý pocit, že tie postavy "poznáš" a tie dva dni si prežil s nimi. Toto je jedna z vecí, ktoré sú pre režiséra filmu, ktorý je predovšetkým a primárne o postavách, zrejme najťažšia úloha a Linklaterovi sa to podarilo, hoc až na druhý pokus. Tretí bude ešte sladší a už teraz sa naň teším. (x) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • Film dostal svůj název podle stejnojmenné skladby skupiny Led Zeppelin. (raininface)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v Texase, predovšetkým v meste Austin. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama