Jak si nevzít princeznu

(TV film)
  • Slovensko Ako si nezobrať princeznú (více)
TV spot

Velká výpravná pohádka scenáristy Petra Hudského a režiséra Karla Janáka začíná ve chvíli, kdy na zámek přicházejí tři sudičky, aby předpověděly osud malému princi Leopoldovi. Cestou se zastaví u velitele stráží, kterému se také právě narodil syn. Jeho předpověď příliš slavná není. Z Hynka má být nešika, který bude myslet hlavně na jídlo. Malému Leopoldovi sudičky věští, že si vezme za ženu dceru sousedního krále. Princ a princezna se ale jako děti od prvního okamžiku nesnášejí, jenže rodiče trvají na vyplnění věštby. V den svého sňatku Leopold a Josefína objeví cestu, jak jej překazit. Ukradnou sudičkám kouzelné hodinky a s jejich pomocí se vrátí do doby princova narození, aby zabránili sudičkám pronést věštbu. To se jim sice podaří, jenže po svém návratu zjistí, co tím všechno způsobili nejen sobě, ale hlavně celému království. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

silentname

všechny recenze uživatele

Síce je ten koncept celkom neoriginálny, tak musím nejaké body "Jak Si Nevzít Princeznu" dať. Myslím si, že to malo pár dobrých nápadov, herci sú schopní, alternatívna realita zaujímavá a vo výsledku to má aj dobré úmysly. Keby som chcel lekciu filmu trošku hlbšie analyzovať, myslím, že by som narazil na nejaké diery, ktoré by to mohli trošku atakovať, takže to radšej nechám tak. Nebudem to rozoberať moc do hĺbky. Lebo nemyslím si, že to bola pointa filmu. Je každopádne zaujímavé vidieť ako jedna zmena dokáže z čestného muža urobiť neuveriteľného oportunistu, ktorý sa nebude brániť ničomu. A Ady Hajdu to podľa mňa celkom predal. Postavy sú celkom okey, koncept je okey, no sudičky majú podľa mňa pár dobrých scénok, ktoré ma pobavili. Jediné čo musím filmu výraznejšie vytknúť, je vyriešenie ústredného konfliktu. Mohlo to byť spracované oveľa zaujímavejšie než to čo tu spravili. Úprimne, fakt slabota. Ale koniec koncov, snaha tu bola. Za jedno pozretie neľutujem a myslím si, že po minulé roky sme tu mali niekoľko oveľa horších projektov. Toto aspoň v rámci možností má hlavu a pätu. Hodnotenie: B- ()

honajz

všechny recenze uživatele

To musí Janák (potažmo Hudský) furt vykrádat Shreka? Minule dvojku, teď čtyřku? Jinak začátek hodně navnadil, fungoval docela svěže, dobré hlášky, ale pak se to celé rozpadlo a přestalo to víceméně dávat smysl. Čekal jsem aspoň, že to celé byl předem připravený komplot sudiček (když znají budoucnost, že spadne šiška nebo že je zatknou) a že na konci na sebe holky mrknou a řeknou něco jako, tak se nám to holky nakonec povedlo. Ale ne, nic takového tam není. Postava velitele stráží se chová každou chvíli jinak, ale pokaždé dost sobecky, takže se na konci těžko dá věřit, že se stydí. Princezna vypadá jako starší ségra prince, zápletka s loupežníky film totálně zbrzdí a zabije (přičemž - co se stalo s ukradenými hodinkami času, které princ při útěku ztratil? Co když je někdo najde? Proč sudičky, když znají budoucnost, dovedou vojáky do doupěte loupežníků? Proč jede lesem vůz se zbraněmi v době, kdy vojáci na loupežníky útočí?), hlášky a vtipy postupně taky ubydou, a už jsem psal, že jednání postav ani v jednom světě nedává smysl? Navíc chybí onen větší konflikt, proč se princ s princeznu neměli rádi. Protože se v mládí poškorpili? To snad dělají všechna děcka. Ale v pětadvaceti by už snad měli mít rozum... Ale jinak musím uznat, kamera a lokace skvělé, to fakt jo. ()

corona

všechny recenze uživatele

Áno, v Čechách je možné natočiť rozprávku bez čerta, pekla a zlého čarodejníka. Jak si nevzít princeznu patrí určite medzi tie nové lepšie rozprávky. Nechýba jej vtip, nadhľad (Stargate), na mieste zlých mocností tu bol obyčajný človek z ľudu, ktorý iba  dostal moc, Len škoda, že princezná nebola o trochu sympatickejšia. ()

Beckett51

všechny recenze uživatele

Typická vánoční rychlokvaška, která tento rok sice kvasila asi o něco déle, ale i tak ani zdaleka nenaplňuje správný proces kvašení. Pár povedenejch gagů, ale většina scénáře typicky uslintanej a nevkusně infantilní žvást snažící se nalákat na "moderní" téma, herce dělající ze sebe šašky (dodneška jsem tenhle z mýho pohledu typicky českej "pohádkovej" přístup k postavám nepochopil), okoukaný kostýmy a automatovou hudbu. Plus budiž občas příjemný prostředí a již zmíněná hrstka vtípků. Slabší dvě. ()

Kothy

všechny recenze uživatele

ČT se teda zas něco povedlo. Pod taktovkou Karla Janáka vytvořili pohádku s lehce sci-fi prvky. Člověk se v tom ale snadno ztratí, a proto musí dávat pozor. Řeší se tu cestování časem a vytvoření paralelní reality. Paradoxy se tu moc neřeší a princ s princeznou si tak nějak jedou svoje. Samozřejmě to dobře skončí jako vždy... ()

• „Jak si nevzít princeznu má originální zápletku, a přitom je to pohádka se vším všudy – je v ní humor, napětí i láska. A navíc pohádkové herecké obsazení,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák. (SONY_)
  • Německá koprodukční televize navrhovala do roli královny herečky neevropského původu kvůli diverzitě. To však Karel Janák rázně odmítl kvůli nepochopení u českých diváků. Roli nakonec získala Němka Sonsee Neu. (hansel97)
  • Po přesunu v čase jede princezna (bez svých rodičů) v kočáře na zámek „na státní návštěvu k princi Leopoldovi“ navzdory tomu, že král a královna byli ze zámku v té době již vyhnáni. Nemohlo by se tedy jednat o státní návštěvu. (Kryblice)