Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malebnou českou krajinou projíždí motoráček. Lidé uvnitř sedí, švitoří, nebo naopak mlčí, pokukují z oken nebo pospávají. Vlak se náhle porouchá a strojvůdce Miloš musí vystoupit z vlaku, aby poruchu napravil. Vlak stojící v mírném spádu se však samovolně rozjede zpět do výchozí stanice a vyděšenému Milošovi nezbývá než se poklusem vydat za ním. Cestující ocení, že zase jedou, ale záhy si uvědomí, že špatným směrem. Hlasitě protestují a dožadují se informací. Kabina strojvedoucího je neprodyšně uzavřená a nikdo se zpoza dveří neozývá. Mezi cestujícími se šíří první ataky paniky – že by to byl únos, pomsta nebo naprosté selhání systému? Kontakt s okolím prostřednictvím mobilních telefonů selhává a nepomáhá ani zoufalý křik z oken. Cestující za pomocí brutálních prostředků a myslivcovy pušky otevřou dveře obou kabin strojvůdce, ale dosáhnou pouze potvrzení svých nejhorších očekávání, a to - že motoráček nikdo neřídí… (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (599)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Vox populi, vox Dei. Po papuli si dej..." ... odpadující recenzente. Já se bavil, slzy smíchu proudem tekly. Divné? To se prý u komedií stává. Vlastníky nepolíben, i tak pět pražců drncá. No tak mě zastřelte! Trefíte-li se :-). Ovšem mimořádná událost vyžaduje i mimořádný přístup, proto otvírám okénka rovnou dvě. První vyvětrá kouř z komentářů. VLAKOVÉ OKÉNKO: [][]  (Neo)patrně se z vlaku vykláněli a větví lísky lísknuti po papuli byli, film však ve zdraví přežili: A) Filozofující funebrák Adam Bernau (3*). B) Geniální chlapeček verbal (3*). C) Vševědoucí dáma JitkaCardová (3*). D) Zodpovědná matka Morien (3*). [][] Druhé okénko vyvětrá mlhu z hasičáku. ZÁCHODOVÉ OKÉNKO: [][] V míse na kovové klapce leží, na spláchnutí čeká: A) Cucek krve, ztuhlé v žilách #MeToo Au.... B) Mobil papouška quokam. C) Chlup, co odpad! ze -zlého-šíleného-vlka-. D) Kapka Pitralonu, neb Pitryx už se holí (a zhlédnul už druhou českou komedii). [][] Dopad mimořádné události na ČD: náhradní autobusová ČSFD doprava zahlcena, 50 autobusů pro nespokojené diváky. A dalších 150 pro ty spokojené. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ta sociální skladba cestujících asi nebyla ideálním společenským průřezem, ale na druhou stranu se podobná partička mez Kolešovicema a Chrášťanama mohla potkat. Nicméně ty třecí plochy nebyly z mého pohledu tak velké, takže to zpočátku maličko vázlo. Nicméně když nastoupily první domněnky o tom, co zapříčinilo krizovou situaci, začal jsem smát a to mi zůstalo až do konce. Pomyslným zlatým hřebem bylo přiznávání hříchů a neskutečný byl i zásah dobrovolných hasičů posílených myslivci a policejní hlídkou. Casting vyšel na výbornou a obdiv zaslouží zehména chudák Kopta. Není to sice tak dovré jako Vlastníci, ale je to v krátké době další česká komedie, která mě potěšila. 80% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Som rád, že existujú moje obľúbené tri hviezdičky. Sú vhodné aj pre filmy odporúčané dcérou, ktoré ma nenaštvú, iba sklamú. A tento druhý Havelkov film ma svojou nevyváženosťou, rozháranosťou a často až lajdáckosťou sklamal. Často som mal pocit, že som strihom prešiel do iného filmu, prípadne do iného žánru. Pravdepodobne existuje nejaké empirické pravidlo, že čím je menší a uzavretejší priestor, v ktorom sa film odohráva, tým musí byť scenár kvalitnejší. A nebol. Je to veľká škoda, pretože samotný námet by postačoval na film o pol hodiny kratší a niekoľko svetlých momentov si zaslúžilo nebyť takými osamelými. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jak praví úvodní titulek, skutečná jízda vlaku bez strojvedoucího trvala 14 minut. Už jen roztažením na hodinu a půl se dostáváme mimo realitu a můžeme film brát jen jako konverzační komedii. Dobře obsazené osazenstvo motoráčku se snaží diváky bavit a hláškovat, vytváření satiry s lokálním politikem a mediálním obrazem situace trochu pokulhává. Na hodinku a tři čtvrtě to zabavilo, ale taková událost jako Vlastníci z toho nebude. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Filmů s vláčkama prostě není nikdy dost, zvláštně pak když je v Česku kvalita filmů na takový úrovni jako kvalita kupé ve vlakovým spoji mezi Třebíčem a Brnem...... Nový snímek Jiřího Havelky, Mimořádná událost, který je inspirován podle (ne)skutečné události, je pozoruhodný počin. Jiří Havelka sice tentokrát nedokázal napodobit onu mistrovskou teatrálnost a specifickou spontaneitu, s níž exceloval a zabodoval jak u diváků tak kritiků ve svým předchozím projektu Vlastníci, ale stále jde o velice komorní a "divadelní" film – akorát krom onoho divadelního rozměru (nebo chcete-li formálních proporcí) či dramaturgicky sevřeného konceptu pracuje s širší anekdotickou premisou, národními stereotypy, skečovým trapnohumorem (který má až nečekaně dobrý timing) a karikaturními postavičkami. To vše v celkové tvůrčí synergii utváří hodně jízlivý výsměch české povaze, společenskému skepticismu a mediální senzacechtivosti, který však chtě nechtě jede pouze na půl plynu (a k tomu všemu ještě pozpátku). Navíc vedlejší podzápletky a celková rovina politický satiry působí vcelku zbytečně, repetitivně (což jde jakž takž odpustit poněvadž zde figuruje jako leitmotiv) a jsou až moc velkou pěstí na oko, která nezapadá do mechanismu tohoto vláčku, který nikdo neřídí.... Vzhledem ke kvalitám tuzemský filmotéky je tedy trošku nefér Mimořádné události kdeco vyčítat, protože kvalitních českých filmů je v současnosti jak šafránu – jenže tuto kritiku si zkrátka zaslouží. To však nemění nic na tom že jde o hooodně zábavnou frašku s bezchybným hereckým ansámblem, která spíš funguje jako kolektivní zážitek (zda za to může právě letní kino asi hraje svou roli), a která je víc než svéráznou a neméně zajímavou kuriozitou v rámci český kinematografie – ta cynická a přesto pravdivá výpovědní hodnota tam prostě je a mnohdy umí provokativně tnout do živého. Nebudu ani lhát když řeknu, že lepší disstrack na Český dráhy a čecháčkovskou malichernost delší dobu neuvidíte.... Palec hore za cameo Lindy Bartošový, perfektní běžící džouky a popkulturní reference na Jardu Baldu a bábu pod kořenem. Vysočina je skutečně unikátní kraj. UŽ! ...... [VERDIKT: 8 jednokolejek z 10] ()

Galerie (21)

Zajímavosti (27)

  • Postavy na konci filmu nejsou skuteční aktéři, jedná se o komparz, který za herce zaskakoval. (Lentilkatka)
  • Televizní premiéru na stanici ČT1 zhlédlo 1,07 milionu diváků starších 15 let. (rublik05)
  • Autoři zanechali ve snímku referenci na důchodce Baldu, který na Mladoboleslavsku pokácel dva stromy přes železniční trať a kolem zanechal letáky s texty „Alláhu akbar“. Byl odsouzen na 4 roky za terorismus. (Krabroz)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama