Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Asteroid City by bylo zcela nezajímavým flekem na mapě, kdyby na něj před lety nedopadl meteorit, který tu vyhloubil dolík. Poblíž vzniklo svérázné městečko, které hostí pravidelná setkání výjimečných mladých lidí a jejich rodičů, kteří tu mají poměřit síly, pobavit se a ujistit se, že na tu genialitu nejsou sami. Vytržení ze všední reality zejména ocení relativně čerstvý vdovec se čtyřmi mimořádnými dětmi a tchánem, jenž mu dosud nepřišel na chuť. Podobně je na tom i filmová hvězda Midge Campbellová, jejíž geniální dcera má víc sebevědomí než ona. I další účastníci jsou svým způsobem velmi unikátní a do pouště dorazili s nadšením a touhou po dobrodružství. Už takováto sešlost by stačila k tomu, aby si Asteroid City zasloužilo zvýšenou pozornost. Na přední stránky všech světových periodik se městečko dostane díky „blízkému setkání třetího druhu“, k němuž dojde během akce. A než se zjistí, co se tu to vlastně stalo, musí tu všichni zůstat a chtě nechtě navazovat vztahy nejrůznější povahy. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (259)

Bush13 

všechny recenze uživatele

Moudří lidé z Cinepuru, ale aji běžní smrtelníci z řad zdejších komentátorů se leckdy shodují v tom, že Wes Anderson se opakuje, vykrádá sám sebe, že za oním byť stále specifickým, originálním a úžasným vizuálem se nic hlubšího neskrývá, jinými slovy, že líbivá naleštěná forma nemá obsah, ba dokonce, že postavy jsou plochými loutkami... já říkám, nechť si Anderson hraje, vždyť je to krásné. Mě tyhle roztomilé malé světy, kde má každý detail svůj význam, kde je mizanscéna vybroušena k dokonalosti a barvy hladí po oku, neskutečně baví. Do toho prolamování čtvrté stěny a pár vtípků jako vystřižených ze scénáře Monty Pythonů, me gusta. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem zažil za poslední dva roky do posledního místa narvané klubové kino, tak na posledních dvou filmech Wese Andersona. Po Francouzské depeši, která mi připadala formálně příliš přeplácaná, jsem se dost bál dalšího zklamání, ale naštěstí tentokrát se nekonalo. Pan režisér sice opět hraje hodně na formu, včetně střídání formátu a barev, ale tentokrát se naštěstí drží v únosné míře, navíc dost mě chytl i stylový průvodce ve stylu Roda Serlinga z Twilight Zone a metafilmové či divadelní vtípky z černobílého studia. Mezi opravdu zábavnými výkony většiny herců, z nichž i ta Scarlettka dokáže být vtipná, pro mě jednoznačně kraloval Jason Schwartzman, který mě tady často rozesmál už jen samotnými pohledy (ať už s fajfkou, fotoaparátem nebo bez nich :)) či tónem pronesených replik... obsazení do hlavní role se hodně povedlo. Chod městečka s neobyčejnou historií kolem spadlého meteoritu je zpracován velice nápaditě a s nejednou vtipnou scénou, ale jestli mě něco zklamalo, tak zejména vyvrcholení slibně se rozvíjející sci-fi zápletky, která je zakončena podivně nevýrazně, bez očekávaného vysvětlení. Z tohoto důvodů a také s ohledem na pár scén, jejichž případný vtip jsem nepobral (např. u jakési dětské hry s říkáním spousty jmen), nevidím Asteroid City na plný počet a Grandhotel Budapešť i díky silnějšímu vyústění pro mě zůstává nepřekonán, ale jinak jsem si tuto esenci hravé výtvarné stránky a svérázného humoru většinou hodně vychutnával. [85%] [Art Film Fest 2023, Košice; navštívěno s honajzem2] ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Wes Anderson se ve svých posledních snímcích snaží mimo hlavní dějovou linii hodně tlačit i dodatečný rámcový příběh, od kterého se následně jádro zápletky odvíjí. Ale zatímco v Grandhotelu Budapešť to bylo svěží a odměřené a ve Francouzské depeši prakticky nezbytné, jelikož šlo o povídkový film, u Asteroid City tohle metafikční rámování začíná být už trochu kamenem úrazu. Hlavní pastelově barevná dějová linie (respektive všechno to, co očekáváte po zhlédnutí traileru) je neustále narušována a rozmělňována černobílým divadelnickým rámem, který ve výsledku hlavní část snímku svléká o veškerý emocionální dopad a většinu filmového kouzla. Podivná to volba i pro střeleného Andersona a docela velká škoda. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Díky tvůrcům jako je Wes Anderson si připomínám, že Hollywood není jen fabrika na plytké, propagandistické, morálně závadné a časožroutské slaboduchárny. Patří mezi asi deset režisérů, jejichž práci sleduji. A to i přestože jeho filmy nepřijímám bez výhrad; i přes některé momenty které mi nesednou, je pro mě filmařskou živou vodou. Jsem divný chlápek zrozen ve znamení Střelce. Wes Anderson píše postavy, které mluví mým jazykem. Bez obalu, dialogy jsou úsporné, postavy říkají co si myslí bez ohledu na následky a reakce okolí. Komunikují bez přetvářky a intrik, které si mnozí lidé pletou s "dobrými způsoby a slušností". Nejde o plané žvatlání, ale naopak o něco, co si lidé říkají, když k sobě mají blízko. Když se nebojí obnažit, když se chtějí sdílet. Je možné, že je to vliv "texaství", protože se to vyskytuje podezřele často právě u rodáků z této specifické oblasti. Nu a pak tady máme skvělý vizuál a formát, ve kterém se prolíná to nejlepší z divadla a filmu. Vynikající herce, kteří jsou i kvůli dvěma minutám ochotni v jeho filmech účinkovat....hádejte proč? Protože být toho součástí je otázka herecké prestiže...kvůli takovým filmům si mnozí herci tuto profesi vybrali. Astronomické sumy za popcorňárny, jsou často náplast za zpronevěření se herectví....tomu opravdovému. Aby pak mohli přijmout roli v něčem... . Asteroid City má vše, co mám na tvorbě Andersona rád. I přes ten formát - film o divadelní hře, je po dlouhé době snímkem, který je vstřícný i vůči popcornářům. Pro ně to sice bude jeblý art, ale má potenciál zabavit i vydunělé hlavy. Všichni herci do jednoho jsou skvělí, vizuál je vymazlený....když tohle většině diváků stačí u mainstreamových filmů....na co by si tady chtěli stěžovat? Na divoký a zmatečný závěr? Ano, to dává smysl. Na občasné manýry...kdy už bylo těch "zákulisních" scén nadužíváno? Jo, taky bych meeting s herci vystřihl. Ano, Wes Anderson mi opět nedodal film, ze kterého bych byl nadšený od začátku do konce, ale stejně mi udělal radost, pobavil mě a stále zůstává v mé TOP 10. A budu se i nadále těšit na další jeho film. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Wesa Andersona som mal niekedy ako režiséra rád, ale svoj vrchol dosiahol niekde pri Moonrise Kingdom a The Grand Budapest Hotel, a následne sa stratil vo vlastnom režíjnom štýle, bez ohľadu na to, či je to ešte stále zábavné aj pre divákov. No a nie je. Asteroid City síce opäť vyniká všetkými známymi Andersonovými atribútmi - je tu podmanivý vizuál, kde je každý záber vymazlený do posledného detailu, má to množstvo nápadov, skvelú prácu s hercami, ale čo z toho, keď to celé funguje len ako podmanivé obrázky niekde na internete, než film. Ako film totiž Asteroid City zabúda postávam vdýchnúť akýkoľvek život a divákovi načrtnúť zmysluplný príbeh. Celé to tak pôsobí iba ako formálna hra, no neskutočne prázdna hra so sériou pekných obrázkov, no bez akéhokoľvek života. Nuda, šeď, nepodmanivé, bez hĺbky, a prázdne. Samotný režisér si natáčanie rozhodne užil a vyhral sa s ním, ale čo z toho má divák? CELKOVO: 4/10 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • V jednom okamihu rádio mimo obrazovky prehrá pieseň Slima Whitmana „Indian Love Call“, pieseň, ktorá zabila všetkých mimozemských útočníkov v Mars útočí! (1996). (Arsenal83)
  • Herec Fisher Stevens povedal, že film bude obsahovať "najdivokejšie herecké obsadenie od čias Most cez rieku Kwai" a že herci a štáb "všetci hrali spolu v hoteli, ktorý bol starým kláštorom." (Arsenal83)

Související novinky

Chystaný film Wese Andersona nabírá obsazení

Chystaný film Wese Andersona nabírá obsazení

13.01.2024

Ačkoliv zatím poslední celovečerní snímek Wese Andersona, komedie Asteroid City z loňského roku, patří k o něco rozporuplněji přijatým dílům tohoto svébytného režiséra, oblíbený hollywoodský tvůrce s… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

27.06.2023

Drazí filmoví fanoušci, rádi bychom vás pozvali na již 12. ročník Filmového víkendu ČSFD, který se letos uskuteční od pátku do neděle 4. - 6. srpna na už tradiční lokaci čerstvě zrekonstruovaného… (více)

Reklama

Reklama