Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Přestože jde o televizní film, dovedu si představit živější a vynalézavější zpracování, než jakého se mi dostalo. V žádném případě nebylo špatné, ale bylo hrozně formální. Frank Pierson se možná snažil o co nejvěrnější rekonstrukci, ale trochu filmařského umu by do toho také mohl vložit. Nemá smysl rozebírat obsah, protože bychom se (snad kromě pár zaslepených neonácků) jistě shodli, že tahle porada byla zrůdnost sama o sobě. Nicméně obsah je jedna věc, ale ten obal trošičku pokulhával. P.S.: byl jsem nevýslovně šťastný, když Heydrich požádal své kolegy, aby na čas přestali s tím hajlováním. Když byl totiž po prvních pěti minutách záběr asi na třicátou osobu se zdviženou pravicí a se jménem milovaného führera na rtech, modlil jsem se, ať film není moc dlouhý..:-) 3 a 1/2 * ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Konference ve Wannsee je silně autentický a sugestivní film, který Vás vtáhne až do středu samotného zla. Mé první setkání se Stanleym Tuccim. Své role, přímého vykonavatele zla, Adolfa Eichmanna, se zhostil naprosto excelentně. A Kenneth Branagh jako nejvyšší představitel SS, Reinhard Heydrich, mě svým chladnokrevným ztvárněním naprosto šokoval. Snad ještě v žádném filmu nebyla jeho postava tak přesvědčivě a bezcitně znázorněna. Ten jeho bezelstný, dobrotivý úsměv, za nímž se skrývá to nejodpornější zlo a jeho pevná rozhodnost, ve mě vyvolával silné mrazení. Je až neuvěřitelné, jak snadno a samozřejmě nejvyšší představitelé Třetí říše nad lejstry, dobrým pitím a jídlem, rozhodli o osudu milionů lidí... Co kdybyste u toho stolu seděli Vy a do vašich očí by se jako žiletky zabodával pronikavý a nemilosrdný pohled toho blonďatého árijce? Odporovali byste mu, nesouhlasili, nebo byste jen seděli, tiše uvažovali po svém, protože byste věděli, že stejně nemáte na výběr a že tady jde o něco mnohem většího a strašnějšího, co už stejně nikdo nedokáže zastavit... ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Z tohohle snímku mi šel mráz po zádech. Několik málo lidí v čele s Adolfem Eichmannem rozhodli během pár hodin o osudech statisíců nevinných židů. Vynikající výkony Stanley Tucciho, Kennetha Branagha a Colina Firtha. Zkrátka velmi dobře zfilmovaná výpověď o řešení poslední židovské otázky. Navíc mám rád filmy odehrávající se na minimu prostoru a jsou založeny na skvělých dialozích..... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach tyhle dramatické pseudodokumentární >rekonstrukce< historických událostí, navíc s takto >politickokorektně< citlivým a stále z hlediska historických faktů neuzavřeným tématem... Každopádně z pohledu čistě uměleckého je naštěstí tahle >televizní inscenace< inscenována velmi zdařile a tak jí lze poctivě přiznat alespoň to vítězství formy nad obsahem... Snad jen poněkud (jak je už ale bohužel dobrým naším čéesestéváckým zvykem) degradované rádobyvylepšujícím a přitom plochým českým dabingem a vskutku debilním ořezem obrazu z 1,78:1 na 4:3, což v mnoha situacích (většinou dialogy s detailním záběrem na diskutující - a vy sledujete část jakési hlavy hovořící k obdobnému torzu z taktak viditelných úst a nosu společníka) trýzní duši vnímavého diváka pomalu více, než ty absurdní hrůzy, vypouštěné zúčastněnými protagonisty z úst. - - - P.S. Asi to právě na tomto místě vyzní velmi >nekorektně< a cynicky, ale myslím si, že už by mělo konečně dojít k nějaké té Konferenci v Praze, konečně řešící všechnu tu bídu naší (pseudo)veřejnoprávní... :-( ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Nechápem prečo šetríte s hviezdičkami, pretože tento film IMHO mohol ísť v pohode do kín, aj keď by ho asi pozerali len fajnšmekri. Určite geniálna komorná dráma o konfrencii, na ktorej sa rozhodlo o konečnom riešení židovskej otázky, a kde jasne vidíte, že nie všetci boli nápadom nadšení ale nechceli šťať proti vetru. Herecké výkony sa určite minimálne pri Branaghovi, Firthovi a hlavne Tuccim dajú pohodlne označiť za Oscarovské. Veľmi, veľmi silný film. P.S. ad Gemini - nacistické právo nebolo pozitivistické ale iusnaturalistické a to sa týka aj Stuckharta, odporúčam Knappovu prvotinu "Problém nacistické právní filosofie" alebo čokoľvek od Sobeka. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Všetky postavy, ktoré majú na ruke svadobný prsteň, ho majú na ľavej, ako je zvykom v US a UK. V Nemecku by ho mali mať na pravej. (Real Tom Hardy)
  • Když Reinhard Heydrich (Kenneth Branagh) přilétá na konferenci, jsou na křídlech jeho letadla vidět svastiky. Výsostné označení německých letounů však tvořily trámové kříže, svastika se vyskytovala pouze na směrovém kormidle. (p3tris)
  • Klopfer (Ian McNeice) je zobrazený ako obézny a ukazuje nedostatok taktu a citu, dokonca tak veľmi, že ostatní zúčastnení sa cítia nepríjemne. Napriek tomu, v reálnom živote, Gerhard Klopfer bol stavbou tela útly a jeho spolupracovníci si ho pamätali ako pokojného a väčšinou veľmi slušného človeka. (Eeve)

Reklama

Reklama