Reklama

Reklama

V druhé části se Paul Atreides spojí s Chani a Fremeny a zároveň se vydá na válečnou stezku pomsty proti spiklencům, kteří zničili jeho rodinu. Čelí volbě mezi svou životní láskou a osudem známého vesmíru a snaží se zabránit strašlivé budoucnosti, kterou může předvídat jen on. (Vertical Entertainment)

Diskuze

JUWA

JUWA (hodnocení, recenze)

Nečítal som knihu, takže : Rod Atreidov tú svoju planétu, ktorá vyzerala ako Anglicko, opustil do nohy ?  Vo filme to tak pôsobí, ale zmysel to nedáva. 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

mm13

Mozna by nebylo spatne mit na zacatku prvniho dilu nejaky sirsi uvod, jako ten kresleny "predfilm" u Lynchovy Duny.

na příspěvěk reagoval mm13

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Na guildu a navigátorov príde v treťom filme. Tu by, v rámci toho, čo chcel Villeneuve vyrozprávať, iba prekážala, rozptyľovala, zdržiavala. Nebolo možné dať jej postačujúci priestor, tak jej radšej nedal žiaden.

na příspěvěk reagoval Duncan66, Arbiter

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

higuain

Pokud si dobře pamatuji, tak v knize navíc hrála hlavní roli na oběžné dráze guilda. To oni byli nejvíc vydiratelní zničením koření. Trochu doufám, že se jí bude v dalším filmu věnovat víc pozornosti.

na příspěvěk reagoval higuain

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

Duncan66

1) Chani byla v knize Paulovi všeobecně oddanější a méně "vzdorná" a svéhlavá. Po uzavření strategického sňatku s Irulan byla Paulovou konkubínou. V třetím filmu se k tomu pravděpodobně dopracuje taky, jen kolem toho bude asi samostatný subplot.

2) První kniha skončila víceméně otevřeně, imperátor se vzdal, ale teprve se šlo vyjednávat o podmínkách předání moci. Už si přesně nepamatuju, jestli se šlo válčit hned, ale každopádně válka následně proběhla, viz druhá kniha.

3) Ano v knize to trvalo pár let, film události stlačil do několika měsíců.

na příspěvěk reagoval Arbiter, Duncan66

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Dolero

Taky nejsem tak uplne uneseny z obou dilu, ale za me je to ciste osobni zalezitost. V knzni predloze se mi nejvice libily pasaze, ktere ve filmu nejsou bud vubec, nebo jen tak letem svetem. Chapu, ze v tech knihach je tolik deje, ze natocit to by bylo na seerial o deseti seriich o dvaceti hodinovych dilech, ale me osobne prave bavil Corritan, ostatni rody, flasbacky jednotlivych hrdinu. Popis politikareni jednotlivych stran v poslednich dekadach. Zajimave vymysleny zpusob cestovani vesmirem. Fremeni, jejich vira a zivot mi prisli jako to nejfadnejsi a nejnudnejsi z cele knihy.

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Chtel jsem se zeptat zdejsich znalcu knizni predlohy, jestli si blbe pamatuju nektere veci, nebo se to kvuli filmu upravilo?

Chani v knize nezahorkla a zustala Paulovou milenkou? Po porazeni Harkonenu a uzavreni snatku s princeznou opravdu hned zacala svata valka a Fremeni se vydali do vesmiru sirit poselstvi sveho mesiase a Paul se obratil proti vsem ostatnim rodum? netrvalo to cele roky a na konci prvni knihy uz byla Paulova sestra mala holka?

na příspěvěk reagoval higuain

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

Juklitz

Těžko říct, podle mě to asi nepřeskočí úplně, ale spíš to bude minoritní část filmu, např. úvodní půlhodina třeba. Co se týče dalších dílů, tak kdysi jsem někde myslím viděl interview s Villeneuvem, že chce natočit jen tři filmy adaptující první dvě knihy. Takže pokud by se mělo pokračovat po Messiah (WB v případě kasovního úspěchu určitě bude chtít dojit, dokud to jde), tak asi spíš bez něj. Ale to se v jeho hlavě taky mohlo nebo může změnit. V tuhle chvíli ještě není oficiálně oznámenej ani třetí díl, ale Villeneuve už se vyjádřil, že na scénáři už se pracuje. A dvojka je docela hit, takže minimálně ten třetí film je prakticky jistota.

Juklitz

Juklitz (hodnocení, recenze)

higuain

Jo, to je druhá varianta - tuhle etapu komplet přeskočit taky - jenže pak tam zas vzniká díra s Chani. A s Chani a Paulem se "něco" má stát, že ano (tohle asi není třeba uplně vyspoilerovat). Na druhou stranu, out-of-Dune věcem se film moc nevěnoval, přitom děj druhé knihy je naopak vyústěním událostí, které proběhnou mimo filmem dosud sledovaný prostor, včetně některých zásadních postav. Jsem z toho jalový. Spíš si už teď kladu otázku, jak vlastně trojka dopadne a zda se někdy bude počítat i s dalším pokračováním (protože Děti Duny by naopak filmově smysl dávala moc i vzhledem k tomu jak je to v prvních dvou dílech postavené). 

na příspěvěk reagoval higuain

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

Juklitz

Já myslím, že z té "dekády džihádu" toho ve filmu bude vidět víc než v knize, ale že se v této době bude odehrávat větší část filmu nečekám. Už jen cameo Anyi Taylor-Joy napovídá, že Messiah se bude odehrávat 15-20 let po druhém filmu (tj. ještě větší odstup než v knize, kde to bylo asi 12 let, ale Alia už byla 3-4 letý dítě na konci první knihy).

na příspěvěk reagoval Juklitz

Juklitz

Juklitz (hodnocení, recenze)

higuain

Tak druhý film si pro případné třetí pokračování jaksi "nabil" , tedy možno očekávat, že se bude hodně věnovat tomu, co je v knize přeskočeno a samotná zápletka druhé knihy se smrskne na relativní minimum.  Tenhle ´je to vlastně příprava na třetí díl´ přístup je hodně..zvláštní..vzhledem k obsahu a návaznosti druhé knihy. 

na příspěvěk reagoval higuain

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

Dolero

Messiah určitě není, co si představuješ pod klasickým epickým vyvrcholením série. S trochou nadsázky by se naopak dalo říct, že je to tak trochu dekonstrukce první knihy. Ač si myslím, že film bude "diváčtější" než kniha, tak Part Two podle mě pořád zůstane tím nejepičtějším a nejakčnějším (což nemusí znamenat nejlepším) dílem téhle trilogie.

na příspěvěk reagoval Juklitz

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Dolero

Je to hype z kinosál, pôjde to časom dole. Takých útočníkov na popredné pozície tu už bolo. ;-)

Dolero

Dolero (hodnocení, recenze)

První díl mi přišel jako nesmírně dějově prázdný a nudný, nepřehledný, doplněný ne moc vzhlednou akcí alá Power Rangers. 

Druhý díl je určitě mnohem lepší, problém však je, že to nejzajímavější a nejlepší se děje až na úplném konci, a je neuvěřitelně zkratkovité. 

Oba dva díly mi přijdou jen jako jakási příprava na epickou trojku a že je ty dva filmy jsou spíše neuvěřitelně dlouhým prologem pro hlavní část příběhu (asi jako kdybychom v prvním filmovém dílu LoTRa první hodinu koukali na to, jak Saurona připraví o prsten a najde ho nakonec Bilbo a druhou zas, jak pěstujou kytky a kalej na narozeninách v Kraji). 

Bohužel mi tak nějak uniká celková genialita tohoto filmu, a proč se aktuálně drží na 7. místě, mezi filmy Schindler, Přelet nebo Kmotr, které jsou veskrze geniální a u kterých jsem mnohdy ani nedýchal, co si pamatuji, když jsem je už většinou hodně dávno viděl (a už teď vím, že se na ně musím podívat znova). U Duny 2 druhé shlédnutí opravdu neplánuju, na osvěžení příběhu před trojkou mi bude stačit sekce Plot na Wiki. 

na příspěvěk reagoval mm13, higuain, Duncan66

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

higuain

Jo, Denis je prostě absolutní mistr řemesla a když to spojíš s tím, jak srdečný projekt pro něho Duna byla, tak to nemohlo ani dopadnout nijak než dokonale po všech stránkách včetně perfektního využití rozpočtu. 

na příspěvěk reagoval higuain

Juklitz

Juklitz (hodnocení, recenze)

JUWA

Přeměna vody života v podstatě aktivuje schopnost přijmout duševně životy předchozích (tak jako Jessica), jenom jde o to, že ženy následně vidí minulosti(plurál), muži budoucnosti, no ne zcela kompaktně vždy, to Paul nesvede (ani holky z Bene Gesseritu), svede to (a mnoho dalšího :)) až Leto II v plné palbě (který nabyde plného vědomí všech svých předků až po Agamemnona), a ten se vydá tam, kam se Paul neodvážil/nemohl(není plně vysvětleno). V pokračování (a teď netuším jestli je to plně vysloveno už v druhé, či až třetí knize) by měl být nicméně zvýrazněn taktéž i opačný možný efekt takové přeměny/schopnosti - tkz. zvrácenost, konkrétně u jedné postavy. 

meti

meti (hodnocení, recenze)

stitch123

Jenže on vedle toho, že měl výcvik mentata (což mu otec sdělil po přistání na Arakén) měl i ty vidiny, kvůli kterým ztrácel kontakt s realitou, nedokázal oddělit minulost od budoucnosti. On nebyl Kwizatsem Hadereachem, ale mutantem a nenáviděl kvůli tomu svou matku, ona pro něj byla nepřítel v podobě fundamentalistů.

Film chování a akce překroutil, vypustil, upravil ale ve finále to funguje tak jak kniha (což se u prvního dílu Duny nestalo. Chani je ve filmu Paulovo svědomí a touha vyhnout se Džihádu. Paul v sobě ve filmu nese odkaz politika Atreida / Harkonena. Jessica je pak nevyhnutelnou svatou válkou, které se Paul snažil od začátku vyhnout.

stitch123

stitch123 (hodnocení, recenze)

JUWA

Myslím, že filmy dobře nepředaly to, že Paul už od mala dostával mentatskej trénink, tzn. už sám o sobě má vysokou schopnost plánovat a předvídat. Koření (a Voda života) tuhle schopnost ještě zesilují. Podle mě by se to dalo interpretovat i tak, že jeho předvídání budoucnosti není fantasy, ale prostě hyper přesný analýzy a odhady na základě dat, co má k dispozici.

na příspěvěk reagoval meti

catnipped

catnipped (hodnocení, recenze)

JUWA

SPOILER: V době, kdy Frank Herbert knihu vydal, to byla čistě science fiction. Byl hodně ovlivněn Freudem a Jungem, a šlo mu spíše o psychologii lidské mysli. Nicméně dnes se jedná o jakousi science fantasy, protože věda pokročila a my už můžeme s poměrně větší jistotou říct, že psychedelické drogy podobné melanži a vodě života nám skutečné schopnosti dát nemůžou. Ale určitě na celou věc existují i jiné názory. 

Související novinky

Druhé V hlavě je obrovský hit

Druhé V hlavě je obrovský hit

17.06.2024

Rozjuchané emoce nejsou pouze předmětem nového animáku V hlavě 2, neboť neskrývanou radost v současnosti jistě prožívají i u studia Pixar, potažmo u Disneyho. Film, v němž sledujeme myšlenkové a… (více)

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Reklama

Reklama