Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 104)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný filmeček s excelujícím Spaceym, při kterém jsem měl ovšem pocit neustálého deja-vu. Je lepší nepřemýšlet, v kterém filmu jsem který motiv viděl, a radši si užívat to, co je. Díky Spaceymu, Bridgesovi (i když jeho role není tolik divácky vděčná) a docela chytrému závěru je toho pořád dost. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mierne zdĺhavá, ale za to zaujímavá a príjemná konverzačka. Dej krásne plnylulý, jednoducho nevyskakuje z určitého tempa. A tak sa pomalinky naťahuje , a naťahuje, až k prekvapivo obojstrannému záveru. Vraví Prot pravdu? Alebo sa s doktorom len zahráva? Isto budete mierne sklamaní, že odpoveď nie je až taká jednoznačná. Na druhú stranu, kto má rád filmy s nezodpovedaným koncom (ako ja), nebude vôbec protirečiť. Výborné herecké výkony Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgesa. Odporúčam na kvalitný, večerný oddych. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Herecké exhibice a atmosférická režie v příběhu, který si bohužel sám se sebou nedokáže poradit. Kvituji každý film, který nutí pasivního diváka přemýšlet a hraje se s jeho prohlubujícím se očekáváním, proto 4*, ale asi bych musel být na zcela jiné myšlenkové či intelektuální bázi, abych si zdejší pointu a celkový smysl dokázal uspokojivě vyložit - a opravdu si nejsem jistý, jestli se jedná o bázi výkonnější či naopak primitivnější... Ale každopádně, ten Kevin Spacey je herecký FENOMÉN. 80% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Gene Brewer, Charles Leavitt | Hudba: Edward Shearmur | Produkcia: Robert F. Colesberry, Lawrence Gordon, Lloyd Levin | Distribúcia: Universal Pictures (US), Pathé and FilmFour (UK) | Štúdio: IMF Internationale | Rozpočet: 48 miliónov $ | Tržby: 65,001,485 $ | Je až nepochopiteľné, ako môže byť film s takýmto potenciálom finančne stratový. Jediné vysvetlenie je, že konzumáci nie sú schopný shltnúť nič iné, než 100% HappyEndy. Najväčší herecký koncert Kevina Spacey-ho zo všetkých, dejovo úchvatné a nepredvídateľné, filmovo jemné a pôsobivé. 100%-ný zážitok. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ohromující, okouzlující, opravdové, inteligentní a tolik vzdálené a fantastické, stejně jako hlavní postava. Dokonalý scénář a dialogy, vesmírně charismatický Prot ztvárněn bravurním Kevinem Spaceym tak lehce a přirozeně, že jsem jím byla uchvácena, a absolutně mu věřila, že pochází ze vzdálené galaxie, a že dokáže všechny ty úžasné věci. Nezapomenutelné momenty, já byla naprosto dojata scénou, kdy se Prot na rodinné sešlosti setká s psíkem svého psychiatra, v podání taktéž výborného Jeffa Bridgese. Celému filmu dominuje kromě jiného kouzelná hudba. Ve spoustě scén, z psychiatrické léčebny především, mi svým posláním připomínal Přelet nad kukaččím hnízdem. Svět podle Prota Vás již na začátku pevně uchytí a nechá přemýšlet. Pohrává si s Vámi jako figurkou, nechá Vás bloudit ve složitých chodbičkách a věřte, že čím víc budete toužit znát pravdu či nějaké rozluštění, tím víc se od Vás bude vzdalovat. Závěr tohoto filmu je nevysvětlitelný a záhadný, stejně jako ten člověk s brýlemi, který tvrdí, že pochází z planety jménem K-Pax. Nebo spíše pro některé možná není žádný konec. Jen ten, který si vytvoříte ve své mysli... Zůstal by pro mě záhadou, dokud jsem si v diskuzi nepřečetla verzi, která celý příběh slušně vysvětluje. I přesto však tento snímek pro mě zůstane zapamatován jako originální a netradiční příběh, se spoustou myšlenek, které si každý divák přetvoří do toho svého vlastního "vesmíru..." ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • V jedné ze scén nejmladší dcera ukazuje, že jí vypadl zub. V dalších scénách je však zub zpět. (Dalfor)
  • Natáčelo se od 13. listopadu 2000 do března 2001 v Kalifornii a New Yorku. (Varan)
  • Alfre Woodard hrající Claudii Villars byla oceněna Image Award v kategorii nejlepší herečka. (Terva)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama