Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (233)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kinsey je taká čistodušovská životopisná dráma s vysokými ambíciami, ktorá pohľadí po duši, poteší kvalitnými hereckými výkonmi, množstvom známych tvárí vo vedľajších úlohách a v tomto prípade otvorenosťou, akou pristupuje k téme. To je spôsobené tým, ako k sexu pristupoval sám Kinsey a treba poznamenať, že mu z tej vedeckosti už začalo trochu hrabať. Film sa neprekvapivo vyhýba ťažším obdobiam života Kinseyho, o ktorých síce nič neviem, ale asi nemal v živote na ružiach ustlané. Manželstvo si asi tiež prešlo zopár vážnejšími krízami, o ktorých sa ale nič špeciálne nedozvieme. Takže po formálnej stránke je film stále krotký a to aj napriek tomu, s akou otvorenosťou sa tu hovorí o sexe a aj napriek tým zopár zobrazeným diapozitívom na Kinseyho prednáške:). Ja som stále v jeho škále jedna až šesť na jedničke a dúfam, že to tak aj zostane. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem Neesona neměl rád a ve většině svých rolí mě velmi zklamal (mimo Schindlerova seznamu a pidiroličce v Gangy Ney Yorku), ale tady naprosto exceluje a celý film stojí především díky němu. V komediálnějších částech, kde lidstvo přirovnává ke svým oblíbeným Žlabavkám, kde šokuje své posluchače naprosto explicitními fotkami pohlavního styku, kde při rodinné večeři popisuje své dceři správné provádění masturbace atd. je Neeson naprosto okouzlující a peprné dialogy (které jsou i v dnešní době nepříliš stravitelné, co teprve tehdy) pronáší s tak bezelstným výrazem nadšeného vědce, že si ho okamžitě zamilujete. Naopak homosexuální scény působí syrově naturalisticky a až odporně, takže vás rychle vrátí na zem a přesvědčí vás, že koukáte na postavu s vlastním skutečným životem, ne na romantického hrdinu, který nechodí na záchod a nemasturbuje. On film působí na diváka podobně, jako asi Kinsey na veřejnost tehdy. Červenáte se, je vám to občas nepříjemné, ale přitom si uvědomujete, že jde o běžné věci…akorát se o nich nemluví. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ať si o doslovné aplikaci přírodovědeckých metod na společenskovědné obory a ignorování emocionálních vazeb (mluvit takhle o lásce je docela děs, že?;)) myslím cokoliv, jedno doktoru Kinseymu nemůžu upřít - že odvedl setsakra velký a ještě daleko záslužnější kus práce. Dnes už sice (alespoň v mém okolí) nikdo nevěří, že orální sex by mohl způsobit zemětřesení (i když, pokud se to opravdu umí, jsem ochoten o tom diskutovat;)), ale naše doba má zase své ujeté tmářské postuláty. Můj extra oblíbený je ten, že homosexuálové ohrožují tradiční rodinu. Jako by v ní někdy žili:P BTW v roce 1997 při rozsáhlém průzkumu veřejného mínění ve Francii zaškrtla u homosexuality čtvrtina dotázaných možnost "homosexualita je nemoc, která by se měla léčit". Zrovna od pronároda zženštilých prokletých básníků a kolaborantských alkoholiků bych to nečekal;) Ale dost řečí, zpět k filmu - Kinsey je životopisným dramatem se vším všudy. Přistoupil jsem na Condonovo pojetí, a tak svoje výhrady k možná trochu zbytečně natáhnuté stopáži přecházím mávnutím ruky. "Vzestupy a pády" velkého společenského štváče a svým způsobem i pěkného úchyla (teď myslím tu posedlost žlabatkami;)) jsou díky Liamu Neesonovi silné tak jak mají být, a taktéž Laura Linney je - nemůžu si to odpustit - s těma svýma tmavýma očima naprosto úžasná. Mimochodem, byly tak strašně tmavě hnědé nebo prostě černé?:) I na ostatních hercích je vidět, s jakou chutí si střihli tu svoji roli, ať větší nebo menší. I díky tomu je film jako takový velmi povedený a může diváka obohatit hned v několika rovinách. Jednou z nich je například i informace o tom, v čem všem může americký senátor taky vidět zákeřnou komunistickou diverzi:)) Dalo by se toho napsat a říci daleko více, ale já končím a dávám naprosto zasloužených 80%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film o životě jedné z person, která se rozhodujícím způsobem spolupodílela na tváři současné Ameriky a transformovala její ustálené kulturní a civilizační vzorce v oblasti sexu a intimního života, profesoru Alfredu Kinseym, by spíše měl patřit mezi filmy Miloše Formana, který se právě takovýhlemi osobnostmi ve své americké filmografii zabývá především, nicméně i pod režijní taktovkou Billyho Condona si uchovává ,,formanovskou" kvalitu. Přemýšlivému divákovi nabídne nekonvenční pohled do čtyřicátých a padesátých let minulého století ve Spojených státech, které nebyly svázány jen McCarthyhovským honem na čarodějnice, nechvalně známou činností Výboru pro neamerickou činnost, důslednou rasovou segregací a apartheidem v té nejtvrdší podobě, jak to známe z jiných filmů, ale i svou pruderností a sexuálními konvencemi jakoby z hloubky 19. století... (Motta z filmu: ,,Diverzita je základním faktorem života." ,,Lidé jsou prostě jen trochu komplikovanější žlabatky. Musím jich jen nasbírat více než kdokoliv jiný..." ,,Vaše stupnice, profesore: Nula je naprostý homosexuál, šestka je naprostý heterosexuál. Já jsem trojka..." ) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neesona som v podobnej vyrovnanej úlohe už dávno nevidel. Čo sa týka zaujímavosti témy, čakal som niečo iné, ale nakoniec som z výsledkom spokojný. Niektoré situácie, ktoré bli vo svojej dobe neúprosnou pravdou, vyznejú dnes úsmevne. Preto obdivujem to, že tvorcovia našli optimálnu rovinu ako látku sfilmovať a aby film pôsobil tak ako pôsobil. Každému priekopníkovi a novomyšlienkarovi sa v počiatkoch svojho výskumu, či bádania nedostalo uznania. Galileiho dokonca za svoje výroky uväznili. Názor na Kinsey od vtedajšej verejnosti nebol výnimkou. Mohol by sa ale podobnú problematiku pokúsiť bádať v rôznych obdobiach ľudstva. Analýza sexuálneho života v takom stredoveku by mohla byť zaujímavá. 80%. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Nízkorozpočtovka za 11 milionů debutovala během víkendu 12. – 14. 11. 2004 jen v pěti kinech, kde vydělala 169 038 dolarů. Později distributor Fox Searchlight počet kin zvýšil, a tak se celkový výdělek do konce března 2005 vyšplhal na 10,2 milionu. (imro)
  • Kinseyovi studie jsou stále tak revoluční a šokující, že nebyly nikdy všechny vydány a jsou dosud na indexu, tedy nesmí být vydány. Dostat se k originálům lze jen na objednání a v odůvodněných případech. Spravuje je „Kinsey Institute“. (sator)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama