Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh australského zbojníka irského původu Neda Kellyho, legendárního australského lidového hrdiny. Jako sedmnáctiletý je v roce 1871 nespravedlivě obžalován z krádeže koní a skončí na tři roky ve vězení. Po návratu se brzy dostane do střetu s policistou Fitzpatrickem, který obtěžuje jeho sestru Kate. Fitzpatrick se začne rodině mstít. Pokusí se zatknout bratra Dana za krádež koní a v potyčce s ním je zraněn. Nahlásí, že ho zranil Ned, ačkoli ten nebyl rvačce vůbec přítomen. Ned, Dan a jejich kamarádi Joe a Steve jsou prohlášeni za psance, které smí kdokoli zastřelit na potkání, Nedova matka je zatčena a posléze odsouzena k tříletému trestu. Mezi psanci a policisty vypukne válka, na straně policistů jsou první mrtví. Kellyho gang se toulá krajem, vyloupí dvě anglické banky a spálí zástavní listiny, které tam najde. Získává si sympatie prostých lidí, guvernér proti nim zato vypraví armádu policistů, vedenou náčelníkem Harem, pro kterého je dopadení Kellyho životním úkolem... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu lze vidět Neda Kellyho (Heath Ledger) ozbrojeného upilovanou .577 Carbine. Skutečný Ned Kelly takovouto pistoli vlastnil, dostal ji jako mladík od bushrangera Harryho Powera, který ho s ní učil střílet. Říká se, že patřila mezi jeho nejoblíbenější zbraně. (HectorHagman)
  • Heath Ledger dostal za tento film honorář 50 000 liber, čímž projevil svou oddanost. Zároveň se mu splnilo přání zopakovat si spolupráci s režisérem Gregorem Jordanem. V Austrálii se později stal film úspěšným hitem. (Michelle75)
  • Irský folkový zpěvák, který se objevil ve filmu, je Bernard Fanning. (HappySmile)
  • V současnosti krví zbarvená zelená šerpa, kterou dostal Ned Kelly za záchranu topícího se chlapce, je vystavena v muzeu v Benalle. (HappySmile)
  • Světová premiéra filmu se konala v Austrálii necelé dva bloky od místa, kde byl Ned Kelly pověšen. (HappySmile)
  • Originální brnění Neda Kellyho je vystaveno ve státní knihovně ve Viktorii v Austrálii. Brnění Joe Byrnea je v rukou soukromého sběratele. Starý melbourneský žalář National Trust vlastní brnění, o kterém věří, že patřilo Danu Kellymu. Policejní muzeum v Melbourne Police Historical Unit vlastní brnění Stevea Harta. (HappySmile)
  • List Sydney Morning Herald konstatoval, že Heath Ledger byl pro tuto roli zrozen, protože když si zkusil originální železné brnění Neda Kellyho, perfektně mu sedělo. Heath Ledger na to poznamenal: "Vlastně to bylo celkem děsivé... jsme stejně vysocí a stejně vážíme. On byl štíhlý, protože neměl co jíst, já jsem štíhlý, protože nechodím do posilovny." (HappySmile)
  • Alternatívnymi názvami filmu boli Ned Kelly: Public Enemy No. 1 či Our Sunshine. (MikaelSVK)
  • Filmovanie prebiehalo na viacerých miestach v austrálskom štáte Victoria, ktorý leží na juhovýchode tejto krajiny. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama