Komediální drama Air od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře. Dojemný příběh sleduje hazardní hru nekonvenčního týmu, který rozhoduje o kariéře a v němž jde o všechno a nekompromisní vizi matky, která zná hodnotu obrovského talentu svého syna, a basketbalového fenoména, jenž se stane nejlepším hráčem všech dob. (Vertical Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

slord

všechny recenze uživatele

Keď som počul, že nový režisérsky zárez od Bena Afflecka bude film o teniskách, tak som nevedel čo si mám myslieť, ale nakoniec to však ani o tých teniskách nie je, je to o ľuďoch, ktori chceli byť súčasťou histórie, na ktorých sa možno časom zabudne, ale to na čom sa podielali a čo svojim pričinením ovplyvnili, na to sa bude spomínať. Ben Affleck to zabalil do príjemného feel good kabátu a okorenil atmosférou osemdesiatych rokov a funguje to veľmi príjemne, v podstate to síce nie je nič inovatívne, ale to čo to chce robiť to robí na jednotku. Hlavným ťahúňom sú určite postavy na čele s Mattom Damonom, Jasonom Batemanom a Violou Davis, ale ani zvyšok castu nezaostáva, každá tá postava má niečo do seba. Je to pohodová záležitosť, ktorá je funkčná v tom čo je jej cieľom a ktorá vie vyvolať úsmev na tvári, ale dokáže byť aj citlivá v správnych momentoch. 8/10 ()

tron

všechny recenze uživatele

Náhodou som pár dní dozadu videl v televízii (asi dvanásty raz) Dobrého Willa Huntinga, takže keď som pozeral Air, tak som sa pri spoločných scénach Afflecka a Damona cítil veľmi zvláštne, ale istým spôsobom krásne a povznášajúco. Ako keby som sledoval dávnych priateľov, ktorí sa roky nestretli, no nikdy jeden na druhého nezabudli a o to náruživejšie si teraz užívajú vzácne spoločné okamihy. Jasné, viem, že sa odvtedy viackrát stretli. Naposledy v Scottovom historickom Poslednom súboji. Ale táto konverzačná civilná podoba, kde hrajú priateľov, je predsa len tá, ktorá im už od polovice 9O. rokov sekne asi najviac. Môžu si dovoliť to, čo si zrejme nikdy nebudú môcť dovoliť napr. sitkomoví Priatelia, lebo by sa zo sitkomu stala sociálna dráma. U Afflecka a Damona je situácia iná; im pristane, keď vidíme, ako sa po rokoch stretávajú, keď im niečo vyhaslo v očiach, niečo, čo tam ako mladí mali a teraz to tam už nemajú, alebo tam z toho majú už len trochu, ako im okolo pása rastie  pneumatika, ako sa zjavujú prvé vrásky a samozrejme tretie šediny. Jasné, Air nie je o tomto. Nehovoriac o tom, že Matt a Ben tu majú relatívne málo spoločných scén. Ale JE to tam. Skvelí sú každopádne všetci. Viola Davis je tu absolútne krutovýborná a Chris Tucker taký fantastický bol naposledy... nikdy. Nie som odborník na športovú obuv, čiže som netušil, ako to celé dopadne, takže som bol príjemne napnutý, pretože postavy sú sympatickí ľudia z mäsa a kostí. Ono je to vlastne feel good film s tomu odpovedajúcim soundtrackom a dobovou atmosférou, ktorá je prostredníctvom hudby, módy, či seriálov, dobre známa aj nám (už tie úvodné titulky!). ()

Juto

všechny recenze uživatele

Ben Affleck ako režisér mi veľmi chýbal. Páčil sa mi každý film, ktorý doteraz režíroval (okrem filmu ,,Pod rúškom noci"). Jeho réžia je veľká časť dôvodu, prečo je tento film taký strhujúci, aký je. Počas dlhých dialógových scén sa nikdy nevráti k jednoduchému záberu, ale namiesto toho udržiava postavy v pohybe a energický udržuje scény vizuálne zaujímavé. Film je tiež mimoriadne dobre zostrihaný, pričom je príbeh udržiavaný vo svižnom tempe. 8,5/10 ()

E=mc2

všechny recenze uživatele

Just Do it! Risk je zisk. Nevidel som zlý film od Bena Afflecka! Film nie je žiadne umenie. Umenie je ho predať! Za mňa film roka! Nenápadný film. Môj najobľúbenejší a najlepší športovec aký kedy bol si obul tú najlepšiu značku. Ako decko som nosil bundu Bulls kvôli nemu. True story. Takto sa majú robiť filmy. Vysoká škola filmu. Film si vás získa postupne, nenápadne. Komorný príbeh postavený na postavách a ich konaní. Výborný scenár, kamera, krásne zahrané.  Toto musíte vidieť v kine! Air Jordan. Happy end. Film docenia všetci tí ktorí sa snažili niekedy niečo predať alebo dohodnúť. Ale najviac tomu budú rozumieť športovci a ich rodiny. 9/10 ()

Anderton

všechny recenze uživatele

Air je zhruba taký, aký som si predstavoval, že bude a z toho dôvodu sa mi páčil, ale neohúril ma. Čo sa týka zrozumiteľnosti, ide určite o prístupnejšiu záležitosť než Soderberghovo nie príliš dávne experimentálne cvičenie High Flying Birds, avšak stále ide o tému, ktorá sa ma nijako zvlášť nedotýka. Koniec koncov ide viac o biznis než o samotný basketbal. Damon je ako Sonny skvelý a presne sú obsadení všetci, vďaka čomu nehrozí nikdy nuda. Pokiaľ ste si napríklad mysleli, že Born in the U.S.A. je o splnení amerického sna a nikdy ste si nepozreli text piesne, tak to za vás urobila Batemanova postava a môže vám zničiť ilúzie. 70% ()

• V čase 34:05 je zobrazené pristávajúce lietadlo. Kryty motorov sú ale "vrúbkované" a pravdepodobne teda pochádzajú z Boeingu 787, ktorý sa začal vyrábať až v roku 2011. (MikaelSVK)
  • Distribútor Amazon Studios, ktorý mal mať pôvodne premiéru na streamovacej službe Amazon Prime Video, sa po pozitívnych testovacích projekciách rozhodol uviesť film najskôr v kinách, čím sa stal prvým titulom Amazonu od Late Night (2019), ktorý bol uvedený v kinách bez premiéry na Prime Video. (Arsenal83)
  • Režisér Ben Affleck neukázal tvár Damiana Delano Younga hrajúceho Jordana úmyselne:Michael Jordan je taký slávny, že som skutočne cítil, že keby ho niekedy mal hrať herec, bolo by ťažké nevzbudiť v publiku pochybnosti, pretože podľa môjho názoru nie je možné niekoho presviedčať, že niekto, kto nie je Michael Jordan, je Michael Jordan." (Arsenal83)

Související novinky

Ben Affleck začal točit svůj nový film

Ben Affleck začal točit svůj nový film

12.06.2022

Minulé pondělí započalo natáčení nového snímku Bena Afflecka (Město, Argo) o tom, jak slavná módní značka Nike v 80. letech uzavřela přelomovou smlouvu s basketbalistou Michaelem Jordanem. Obsazení… (více)