Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý chlapec cestou na chalupu v neznámém městě. Série bizarních dobrodružství ho donutí postavit se svým největším strachům – smíření se s realitou vykloubeného světa, se sebou samým a se svým otcem. (Artcam Films)

Recenze (53)

Flexaret 

všechny recenze uživatele

Punkově laděný debut, který nedokáže naplnit ambice které si předsevzal. Asi první věc co překvapí tak je ne příliš nápaditá forma, díky které i vážněji míněné momenty vyznívají nechtěně směšně. Celé panoptikum postaviček působí jako zjednodušená ublížená karikatura našeho světa, čemuž nepomáhají hodně nevyvážené herecké výkony, zvláště pak v případě postav, které jsou generačně starší než protagonista. Konflikty působí vykonstruovaně. Celému skoro bezcílnému putování chybí hlubší poselství než "lidé jsou vykloubená pudově založená zvířata, áááno." ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Aktuální téma je v punkovém debutu Alberta Hospodářského zpracováno odvážně a neotřele, zároveň však i nestrukturovaně a zmateně. Upocená a dusná atmosféra Pardubic a jejich okolí je předána rozhodně sympaticky, výsledek je však až příliš podivný jak pro diváka očekávajícího artové podobenství, tak pro vyznavače sžíravé satiry. Více zde. ()

fuxoft 

všechny recenze uživatele

Je to něco hodně podobného jako Trierova "Melancholia", jen to stálo tisíckrát méně. Což je částečně pochvala mladých tvůrců a částečně upozornění, že je to pekelná nuda i při stopáži 75 minut. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Česko / Slovenské novodobé filmové scéně zrovna neholduju. Tenhle projekt mě ale zaujal a vkládal jsem do něho velký naděje. Z výsledku mám ale rozpačitý dojmy. Nápad není špatnej a jsou tu i určitý náznaky, že Albert Hospodářský nějakou filmovou budoucnost určitě má. Ještě je ale na čem pracovat a co zlepšovat. Zpracování filmu je hodně kostrbatý. Připadalo mi jako by to vedro vlezlo všem postavám na mozek. Tady se snad(až na ženskou která se Vincka zastala u autobusáka) nechoval nikdo normálně. Nevím jestli to tak bylo záměrně ale za mě film a chování lidí naprosto mimo realitu. Ač bych moc rád dal filmu lepší hodnocení nemůžu jít výš jak na 2hvězdy... Horká voda mrzne rychleji než studená. Stejně tak vaše uspěchaná civilizace zanikne rychleji než ty předešlé... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hospodářský Hospodářský a pokus o dystopické scifi v alegorii zatraceného světa. A sakra divná věc, která se možná někomu bude líbit, ale mě nezaujala. Ten nihilistický chlapec se totiž dostává do úplně zbytečných malérů, které jakožto pragmaticky uvažující bytost asi také odmítnete. Ta vsuvka s webkamerou v garáži byla hooodně divná ale svým způsobem nadějná, škoda, že ty dvě nepředvedly víc (Bára Voříšková). Nejhorší ze všeho jsou dialogy mezi Vincentem a jeho kamarádem v telefonu! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Brutální vedro mi bolo už pri pohľade na plagát, lebo chlapec pôsobí ako vedroidný typ. Našťastie nešlo o film o predavačovi kurenárskeho náradia a dokonca sa na neho lepia ženské, či už má oko zdravé, alebo nie, a to všetkých vekových kategórií od staničných starých fetiek po fetky mladé diskotékové. Film je ako celkom súborom absurdných skečov a nemôžem povedať, že mnohé z nich by neboli zaujímavé. Práve naopak, hoci zbytočne kazené topickou vulgaritou. Na konci ale som očakával oveľa väčšie vyvrcholenie a to nie z nohavíc hlavnej postavy, ale širšie a hlavne údernejšie posolstvo. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Zvláštní velice zvláštní snímek ale jak se snažím všemi způsoby najít nějaký ten přesah tak mi to na ty 3 * prostě nedá. Velké plus za dané téma a moje rodné Pardubice ale celé mi to přišlo tak nějak laciné. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Brutální vedro vzbuzuje možná tak brutální zívnutí. Experiment je to sic nadmíru zajímavý, zejména s ohledem na otázku, jak se český tvůrce - debutant Albert Hospodářský vypořádá s tématem ne menším než je samotný konec světa. Ale výsledek je nejenže trucovitě nedivácký a zauzlující se sám do sebe, do své pseudogeniality, ale také extrémně vyumělkovaný. Hlavní hrdina je nesympatický od první chvíle, protlouká se nebetyčně světem, jediné co se o něm dozvíme je, že pociťuje vyprahlost fyzickou i duševní. Prázdnota je vůbec pro Brutální vedro příznačná (viz. dialogy, totální statika a absence výrazu). Vše je inscenované jen jako. Náhodou někdo někam jede, náhodou někdo někoho mlátí. Ano, to vše by se dalo svést na pravidla existencialismu, kde se bezcílné bloudění a nahodilost stávají normou, avšak např. Camusovo Cizinec funguje i bez toho, aniž by ho autor musel po vydání čtenářům interpretovat či doplňovat. Vidím tu pouze drolící se organickou bytost, jež se zmítá v krajině ničeho, a u níž v dobrém smyslu slova zaujme možná tak úvodní masturbační okénko. Jestli tohle má být ten slibovaný progres českého filmu, s nímž se mladí tvůrci tak rádi před novináři chvástají, pak to jde celé pěkně do... Chválu si nicméně zaslouží hudební složka, která alespoň nepříjemně zarezonuje v uších. To je však první a taky poslední dotyk, jaký Brutální vedro na diváky přenese. Škoda. Slabých 50% a to ještě zohledňuji, že jde o debut. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Základní námět dobrý, působení přírodního extrému na chování lidí, byť z astronomického hlediska je pevný ulomený kus Slunce totálním nesmyslem. Možná, kdyby se podařilo trochu víc zpevnit příběh, ještě tak dvakrát-třikrát přepsat scénář, tak jsme tu mohli mít vedle Úsvitu a Bodu obnovy třetí velmi pozoruhodný snímek za rok 2023. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Brutálně zvláštní film se zajímavou premisou, který ale od určité chvíle přestane dávat smysl a nabízí jeden WTF moment za druhým. Snah se sice cení, ale tady mě to docela minulo…40% ()

William_ 

všechny recenze uživatele

2/10. Hodně alternativní snímek, který určitě není pro každého a musím se sám přiznat, žel daný styl neseděl ani mně, a to mám artové snímky rád. Nejvíc se mi líbila scénka s babičkou ve vlaku. Z traileru to teda vypadalo daleko lépe a konzistentněji. Výsledkem je pro mě rozbitý a nefungující film plný nepřesvědčivých hereckých výkonů. Za mě teda zklamání. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Popravdě bych radši, kdyby z toho vzešel mnohovýznamnový a hůře uchopitelný mindfuck po Česku, protože tak to dlouhou dobu vypadá, dokud tedy nepřijde finále, které vám dá jasně najevo, o jak prostinké podobenství nakonec šlo. A ještě se silným nádechem "Já, ubohý hodný kluk, musím snášet celé zlo světa a nechápavost starších a útěchu hledat v rapu a (asi?) pofidérních kamarádech, ale přitom jediné, co chci, je světový mír.". Beru, že to je debut mladého tvůrce, že to nebude mít vše perfektně dotažené, ale výstavbou to má pořád blíž studentskému filmu než profesionálnímu, který by měl jít sebevědomě na festivaly a celorepublikově do kin. Mimo příliš jednoduchého poselství a jisté naivity s ním spojeným to trpí i mizerným zvukem a hlavním hercem, kterým ano, je bratr režiséra, asi ho má rád a chtěl mu ve svém filmu dát hlavní roli, ale co z toho, když mu buď vůbec není rozumět a když už jo, tak neumí vůbec nic zahrát. Nevzešla z toho ani civilnost, na to Vincent reaguje na všechny události, které se mu přihodí, naprosto prkenně. Jestli se ale Hospodářskému něco povedlo, tak je to práce s detaily a rámování záběrů, které jsou často propracované a jejich návaznost s občasným odsunem k úplně jiným postavám dokáže budovat atmosféru a znejišťovat diváka v tom, co se děje s hlavním hrdinou. V určitých jednotlivostech to je skutečně skvělé, ale těch není tolik, aby zachránily do očí bijící nedostatky a i kdyby jich bylo dost, stejně by vše nezachránily. Ambiciózní projekt to ale je a místy se mi zamlouval, už jen svým sci-fi-road movie laděním. Lepší 2* ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tomuhle jsem dávala dost naději, když to vyhrálo zvláštní cenu ve Varech, na druhou stranu panovaly rozpaky po ohlasech diváků a když jsem v letňáku slyšela od známých tvůrců filmu větu: "Připravte se, je to fakt bizár," tak jsem asi už tušila, že mi to za to možná ani nebude stát. Problém byl hlavně v tom, že furt tak jako na něco čekáte, sledujete ty extrémně divný, nic neříkající scény s nadějí, že z toho vyšťouráte nějakou message a ono jako furt nic a nic a pořád se tam objevují různě nesouvisející random scény a navíc pro mě jako pro pardubáka bylo těžké strávit, že se hlavní postava objevuje postupně v ulicích Pardubic, které jsou třeba úplně na opačné straně města nebo jde třeba úplně jinam, než kam došel, ale to je asi čistě můj neopodstatněnej pardubickej komentář. Nicméně, ty herci mi přišly fakt úplně fajn, atmosféra vcelku dobrá, ale představovala jsem si, že to vedro tam bude zobrazené ještě jako mnohem zoufaleji a bude víc vizuální až na diváka skoro prostoupí z plátna. Ta maska, co měla postava po zmlácení na obličeji mi taky trochu kazila dojem, působilo to jak Quasimodo z lacinýho Zvoníku od matky Boží. Pořád jsem se snažila v tom najít tu hlubší zprávu a nejsem si jistá, jestli tam jako vůbec někde byla. Trailer nás zase trošku mystifikoval. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Extrémně nadržený a upocený film o tom, kterak se divný týpek vydává na divnou cestu, na níž se mu dějí ještě divnější věci. To, že se zde všichni chovají jako kdyby byli na drogách a mají nepřirozené sklony k solidaritě, je vysvětleno působením blížícího se slunečního úlomku, který může, ale i nemusí nakonec Zemi zasáhnout. Ve výsledku jde ale jen o typický evropský divnofilm, kde panuje minumum dialogů, děj často zmatečně odbočuje a zaměřuje se i na vedlejší charaktery, a který se zkrátka snaží asi něco sdělit. Jen mi uniká co. Ani ne hodina a čtvrt se mi zdála jako nejméně dvě hodiny. ()

oveckaoa odpad!

všechny recenze uživatele

Na tuhle sračku fakt dal český stát peníze to je hodně smutné zjištění. Na Zem letí úlomek slunce a nějaký chlápek jde navštívit svého kamaráda někam na party. Po cestě vlakem narazí na  babku co za ni mluví počítač a káže o apokalypse a o tom, že tenhle svět končí a ona není jeho součástí a strojvedoucí zapomene kde má zastavit tak ho vyhodí jinde. Překvapivě to nikomu nevadí nechce finanční kompenzaci a všichni jsou v klidu přisedne si  k němu  ženská a chce s ním spát jelikož má prý macatého ptáka on , ale  nechce a jde dále. Jde do hospody kde si za cca 5 minut nabije vybitý  mobil a narazí na dva asi homosexuály co se tam objímají a líbají pak narazí na několik chlápků co mlátí nějakého chlápka okřikne je a oni chtějí zmlátit ho. Přesuneme se k dvěma holkám co jdou někam do garáže dělat svlékání po internetu  vezmou si taxík  a narazí na toho  co ho  honili ten je zmlácený jedna ho trochu ošetří a pak si to s ním rozdá a vyhodí ho na ulici on si koupí lístek na autobus , ale  řidič ho odmítne  vzít  , protože je zmlácený tak se tam  začnou hádat a tak teda jede. Začne si zpívat nějakou raperskou sračku řidiče to nasere a vyhodí ho na další  stanici jde do nějakého  obchodu koupí si pivo a ženská mu dá jen tak tričko zadarmo a pak si myslí, že je to její syn později ji trkne ,  že  to není on a on odchází narazí na ženskou  s děckem  ta ho vezme a chce , aby řídil  on souhlasí tak kousek jede  a vysedne .   On dojde na tu party půjčí si mobil zavolá si otce na odvoz a máme konec.  Nic tu nedává smysl herecké výkony jsou nulové vypadá to jak kdyby  kásting probíhal na E55 a o ději taky škoda mluvit.5 procent za ty šaty té ženské co se s nim vyspala ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Tohle nebylo brutální vedro, ale brutální WTF, český film na pomezí amatérského filmu, který tím dadaistickým stylem, dialogy a nelogičností navázání scén strašně přípomíná pseudouměleckou ultrašílenost Žáby bez jazyka (2020) s Pleslem. Jedna hvězda za námět a tvůrčí odvahu, jinak bych dal odpad i za tu obsesi tvůrců s přisprotlými výrazy ... "kůlnička kundička, kůlnička kundička, kůlnička kundička "  Celkem trapárna i na předpubertální autory. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Festivalovej minimal na možnou apokalypsu světa v budoucnu a její vliv na obyvatele jedného známého města a okolí. Nejsem astronom, ale Slunce je plynná hvězda z vodíku a hélia. V jádru dochází k termonukleární reakci, která stoupá obalem k vnějšku a uvolňuje neskutečné množství joulů do vesmíru. Nevím, kde by se jakej hořící šutr či co to bylo vzal jako sluneční fragment, který se utrhl ze Slunce? Když se vrátím na zem, přesněji na pardubicko. Mladý spocený Vincent se snaží s pár korunama v kapse odjed na chatu za kámošema a díky sílícímu vlivu vesmírné události se setkává cestou s podivnými okolnostmi, které ho zavedou na zcestí i nová poznání. Dusnou atmosféru a podivná behaviorální chování vykolejená z tradičního nastavení lidského společenství se podařilo celkem slušně zachytit. Podobenství agrese, smířlivosti, melancholie, apatie v této malé stopáži. Podobné komplexnější snímky ze zahraničí Coherence, Melancholia, Don´t look up. 45% ()

Související novinky

Finále Plzeň začne 22. září

Finále Plzeň začne 22. září

08.09.2023

Film-iálový inter-kino-vizní festival. Jen na Finále uvidíte průřez kompletní českou audiovizuální tvorbou – filmy a seriály, které jsou v kině, v televizi nebo na internetu. Kromě projekcí je… (více)

Reklama

Reklama