Reklama

Reklama

Volné pokračování filmu Ikarův pád se věnuje dalším osudům pianisty Káry (Vladimír Menšík), který se rozhodl bojovat s démonem alkoholu. S podporou rodiny nastupuje do protialkoholní léčebny. V léčebně si postupně zvyká na nové prostředí a tvrdý denní režim. Seznámí se také s několika pacienty, asi nejblíže pozná alkoholika Fendrycha (Vlastimil Brodský). Začíná zápas člověka o nabytí nové sebeúcty a obnovu narušených vztahů s okolím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (123)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po Ikarovom páde som si hovoril, že všetko bolo povedané a pokračovanie asi bude o niečo slabšie. Opak je pravdou, je ešte lepšie. V podstate platí to, čo v prvom komentári, len Vtáci ma chytili hneď od začiatku a nepustili do konca. Je to ale zásluha faktu, že som bol zvedavý, ako bude príbeh ďalej pokračovať, čiže za to môže predovšetkým kvalita Ikarovho pádu. Je na zamyslenie, prečo 30 rokov starý televízny film je psychologicky lepšie zvládnutý, ako súčasná česká komerčná kino produkcia, ktorá sa na artovú drámu prevažne iba tvári. Prečo potom opúšťať domov s televíziou a chodiť do kina si za menej kvalitné české produkty platiť. To je ale na veľmi dlhú úvahu. Žeby nedostatok kvalitných scenáristov a hercov a vačší apel na finančný zisk? Keď ale vtedy ľudia radi sledovali napríklad Ťažných vtákov, prečo dnes dávajú prednosť ľahšie stráviteľným dielam? ()

G04T 

všechny recenze uživatele

Po průměrnym a naprosto nadhodnocenym filmu Ikarův pád jsem dnes viděl tuto pecku a pořád jsem v divnym psychickym rozpoložení. Paralela s tažnými ptáky, kteří letí od svých problémů a za lepšími časy je naprosto vynikající. Nejlepší je v tomto filmu samozřejmě Vlastimil Brodský v jeho roli Fendrycha, člověka, kterej rezignoval na normální život a kterej věří, že i on dokáže odletět od svých problémů. Je v něm vidět smutek a vzdávání se všemu a všem, protože už to dál neunese. Hororově smutná hudba je pro atmosféru této inscenace klíčová. František Filip byl vynikající režisér a Jiří Hubač bezpochyby náš nejlepší scenárista všech dob. Nic tomu nechybí a vám už jen zbývá ocenit tuhle ač smutnou, tak vynikající přehlídku zmařenejch lidskejch osudů. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Když se vysloví jméno Menšík, tak se mi nevybaví komik, či estrádní bavič, ale úžasný charakterní herec, který se podobných rolí, jako byl mnich Bernard V Markétě Lazarový, nebo právě postava alkoholika v Tažních ptácích, bohužel příliš nedočkal. Nikdo by postavu člověka, propadajícímu alkoholu, nezahrál lépe. A Mistr Brodský za ním rozhodně nezaostává. Špička televizní tvorby. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tažní ptáci ma oslovili výraznejšie, ako Ikarův pád. Zmizli postavy (Rázlová a spol.), ktoré dej neposúvali a namiesto nich pribudol Brodský, ako dôstojný protihráč Menšíka a Radovan Lukavský, aby aspoň niekto bol kladnou postavou. Řanda rozvinul svojho záporáka a Somr si strihol predobraz Hujera. Pribudlo dramatickosti a konfliktov, ktoré z tejto druhej časti vytvorili veľmi dobre sledovateľný a zaujímavý televízny počin, ktorý sa k predtým zmieňovanému Stratenému víkendu priblížil na dohmat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Skutocna normalizacna kvalita, ktora cela stoji a pada na Mensikovi /Spalovac Mrtvol, Happy End/. Rezia Frantiska Filipa je genialna a tematika neskutocne silna : alkoholizmus /ked si clovek nevypije, je za kretena, hajzla, idiota neviemco este... a ked si vypije, nasledky mozu byt katastrofalne/. Hanzlik /Romance pro kridlovku/ a Brodsky /Skrivanci na Niti, Svetaci/ boli tiez na urovni. 92 % ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Příběh z prostředí léčebny se odehrává na zámku Tloskov. (Peetuliska)
  • O sošku „Nymphe dorée“, kterou obdržel Vlastimil Brodský za herecký výkon, jej připravil ředitel tehdejší Československé televize Jan Zelenka, který ji vzal k sobě do „úschovy“. Po roce 1989 Vlastimil Brodský napnul všechny síly, aby se cena našla, ale nevypátral ji. (sator)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama