Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 336)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Před Terminátorem byl James Cameron neznámým začínajícím režisérem, který neskýtal žádné záruky kasovního úspěchu. Měl za sebou natáčení rutinního béčka Piranha 2, který měl mizerné tržby, a vedle toho se podílel jako asistent režie na několika kouscích, z nichž nejvýznamnější byl Carpenterův Útěk z New Yorku, kde pomáhal vytvářet speciální efekty. Cameron ale snil o velkolepé nekompromisní drsné sci-fi. Jeho scénář zaujal produkci studia Orion, a tak se mohl pustit do natáčení. Vznikla temná akční sci-fi, kde došlo ke zdařilému obsazení kyborga nastupující hvězdou akčních filmů Arnoldem Schwarzeneggerem. Původně produkce předhodila Cameronovi Schwarzeneggera jako představitele vojáka ztvárněného později Michaelem Biehnem, ale Cameron pochopil výhodu buldočí Schwarzeneggerovy tváře bez mimiky, kterému role kyborga bez nervů dokonale sedla. K tomu se přidal dynamický střih Marka Goldblatta. Dále chytrá kamera, která např. některé pohledy snímá očima kyborga, a atmosférická hudba Brada Fiedela. Postava bojového kyborga byla dílem Stana Winstona. Cameron se rozhodl diváky nijak nešetřit a mrtvolami lemuje celý příběh. Všechny tyto ingredience dohromady znamenaly obrovský kasovní úspěch a zrození hitu, který nastartoval Cameronovu hvězdnou kariéru a zároveň potvrzení postavení akční hvězdy Arnolda Schwarzeneggera, pro kterého se Terminátor stal životní rolí. Scénář obsahoval mimo jiné propracovanou časovou smyčku a rozsahem sice nevelké, ale přece jen zajímavé scény z nedaleké temné budoucnosti. Celkový dojem: 75 %. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Neskutočná atmosféra Los Angeles roku 1984, fascinácia i strach z technológií, duniace syntetizátory a najmä bohovský príbeh kombinujúci vzburu strojov a motív cestovania v čase. James Cameron dokonalo spája sci-fi a slasher, kde je Terminátor kovovým Michaelom Myersom cestujúcim v čase a Sarah Connor final girl, ktorá sa v priebehu filmu plne emancipuje na hrdinku. Definičný film a kanón žánru, ktorý dokonalo zachytáva kinematografiu svojej doby. ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Někdy na začátku 90. let jsem se vracel ze základní školy z odpoledního vyučovaní. A doma se všichni koukali na nějaký film, kde nějaký svalnatý chlap jezdil v noci se slunečními brylemi na motorce a navíc ještě pronasledoval nějakou dvojci mladých lidi. Šlo samozřejmě o velmi kvalitní VHS náhravku-pouze druhou kopii se stejně kvalitním rychlodabingem. Pošlo s rozhovoru s rodinou, co to je za film. Já: Co je to za film? Rodina: Terminátor. Já: O čem to je a jak dlouho to běží? Rodina: Ještě to nekončí. (Film byl hokejistický řečeno v polovině poslední třetiny). Je tam robot, co chce zabit tu ženskou. Já: Na robota noc nevypada. Proč ji chce zabít? Rodina: Protože bude mít dítě. Já: Na těhotnou nevypada. A proč mu vadí, že je těhotná. Rodina: Už se neptej a sedni si a koukej. Potom si to kdyžtak pustíš sám znova. Takže jsem z prvního zhlednutí prvního dílu Terminatora, zase tak moc neměl. Ale film započal pěknou filmovou serii. A sluneční brýle, motorky, brokovnice( či jiné jednotlivně střilejicí zbraně velkých kalibrů) rozštěkani psy díky jedničce k nim patří. A co na to doktor psychologie Peter Silberman? Ten vyslechne Sarah Connor a Kylea Reese a pak odejde z policejni stanice, kde se mine Arnolda S. - terminátora ve dveřích, který o pár minut pronese: ,,I will be back. Já se vratím. " A jen tak mimochodem v den původního datumu soudného dne 29. 8. 1997 jsem nastoupil na základní vojenskou službu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Myslím, že skutočnú kvalitu a ohlas tejto sérii prinieslo skôr pokračovanie, než tento pôvodný film, dokonca sám som ho videl až neskôr, najprv som videl Deň zúčtovania, ktoré ma samozrejme v detstve dokonale uhranulo a stal sa okamžite jedným z mojich najobľúbenejších filmov a tak mi tento pôvodný film, ktorý som videl o niečo neskôr už neprišiel až tak pôsobivý, ale aj tak sa rozhodne jedná o jeden z najzásadnejších filmov osemdesiatych rokov, ktorý si právom zaslúži svoj kultový status. Zápletka je vo svojom samotnom základe perfektná a nadčasová, celá tá tématika cestovania časom, aby sa zmenila budúcnosť a súboj stroja a človeka o život obyčajnej ženy, ktorá má ale pre budúcnosť nesmierny význam sú jednoducho skvelé a je to rozhodne moje najobľúbenejšie univerzum v tomto žánri, ale dej tu predsa len nie je ešte tak atraktívny a prepracovaný, ako práve v pokračovaní. Hlavne je to miestami pomerne béčkové a priamočiare a v druhej polovici aj úplne stereotypné, ale predsa len má skvelé tempo a mnoho nezabudnuteľných scén, napríklad všetky sekvencie z budúcnosti, takže sa na to po celý čas pozerá viac, než dobre. A môže za to rozhodne aj tá perfektná atmosféra, úplne temná, až depresívna, akoby skáza ľudstva bola neodvrátiteľná. Plusom je aj obsadenie, Arnold Schwarzenegger tu síce ešte vyzerá tak umelo, ale ten nezastaviteľný stroj som mu veril a rešpekt si teda získať vie, Michael Biehn je zase ten pravý sympaťák, ktorému sa nedá nefandiť a keďže nepôsobí ako rovnocenný protivník, je to o to napínavejšie. Linda Hamilton už v žiadnom filme nebola sympatickejšia a k tomu ešte pár obstojných vedľajších postáv, hlavne dôstojníci polície, no už nemajú moc priestoru. Spokojný som aj po akčnej stránke, film ponúkne niekoľko výborných prestreliek, ktoré sú správne drsné a s množstvom nevinných obetí, ale aj viacero obstojných naháňačiek. A k tomu spomínané skvelé sekvencie z budúcnosti. Najviac sa mi páči rozhodne nezabudnuteľná akcia na policajnej stanici, prípadne prvý stret s terminátorom na diskotéke, ale v akcii sa je vždy na čo pozerať. A režijne je to samozrejme vysoká kvalita, film síce kvôli obmedzenému rozpočtu už miestami predsa len vyzerá dosť zastarane, hlavne vo finále, ale na pôsobivosti mu to nič neuberá, vizuál je aj tak kvalitný a tá atmosféra je perfektná. Ale dosť rozporuplne pôsobí hudba, na jednej strane ten hlavný motív je jeden z mojich najobľúbenejších celkovo, ale hudba počas akcie sa mi vôbec nepáčila, prišla mi ako z nejakého braku. Takže na rozdiel od pokračovania tu plné hodnotenie nedávam, to bolo s výnimkou atmosféry lepšie po všetkých stránkach, ale aj tak je to klasika, na ktorú nedám dopustiť. 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Možné odpovědi: Jdi do prdele, troubo." Naprogramovaný kvalitní kov nelze jen tak prostřelit, rozmontovat, roztavit ani prodat do šrotu. Terminátor je ve své topornosti naprosto vynikající a žádný z kladných hrdinů mu nesahá ani po BIOS. Kdykoli se s ním rád vydávám pozabíjet všechny ty Sáry Connorové, i když vím, že mu to zase nevyjde. Z hlediska dalších pokračování je to dobře, ale já v něm to křišťálově čisté dobro viděl už při našem prvním setkání. A to ještě mluvil německy. ()

Galerie (431)

Zajímavosti (268)

  • V scéne, keď Terminátor (Arnold Schwarzenegger) prichádza zabiť nepravú Sarah Connorovú, vyťahuje pištoľ s laserom a chystá sa strieľať s predpaženou rukou. No po ani nie sekundovom prestrihu na Sarah Connorovú strieľa s rukou pri tele. (AAsniper)
  • Arnold Schwarzenegger si myslel, že film není moc zábavný, proto chtěl v záběru, kdy jde Terminátor kolem ledničky, aby ji otevřel, vyndal z ní pivo, ochutnal a pár vteřin se choval divně. Režisér to ale zatrhl a řekl mu, že Terminátor není lidská bytost, a proto se nemůže opít. (asdfasdf)
  • Podle původního scénáře měl s Kylem Reesem (Michael Biehn) do roku 1984 cestovat ještě jeden voják, ale kvůli chybě stroje času se měl zhmotnit pod chodníkem v zemi a zemřít. (Jan.Kanak)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama