Reklama

Reklama

Mluv se mnou

  • Austrálie Talk to Me (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Skupina přátel narazí na záhadnou mumifikovanou ruku, o níž zjistí, že je může dočasně spojit se světem duchů, pokud ji uchopí a řeknou: „Mluv se mnou!“. Nebezpečná hračka se stává hlavní atrakcí na večírcích a vzbuzuje stále větší zájem na sociálních sítích. Během jedné ze seancí se však světy spojí na příliš dlouhou dobu, probudí se a rozpoutají děsivé nadpřirozené síly. (Vertigo International)

(více)

Recenze (285)

POMO 

všechny recenze uživatele

Skvělá duchařina v novém pojetí, s fajn nápadem spojení se s “druhou stranou” a civilními teenage postavami, kterých vztahové drama je stejně silné a důležité, jako mysteriózní rozměr. Neokoukané tváře, čím dál tím pochmurnější nálada a husté uzavření příběhu. Australská prvotina kvalitativních parametrů nejlepších kousků producenta Jasona Bluma. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ohyzdný tranzistor se nebojí udělat to na večírcích ostatním rukou. Originální, neotřelé, slušně brutální, hlavopatoidní, se spoustou děsivě nesympatických austratlam a zcela bez obvyklých bezradných myslomrdů. Do zatuchlé, sterilní, klišovité šedi pomalu a v kýčovitých bolestech chcípajícího žánru konečně zase jednou svěží závan z čerstvě exhumovaného hrobu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Člověk by neřekl, že v duchařském subžánru lze vymyslet ještě něco originálního. Opravdu zajímavá, neokoukaná premisa, místama až fyzicky nepříjemná, intenzivní pecka, bez lacinýho klišé a ohraných lekaček (pár jich tu je a jsou dobrý). A se sympaticky neokoukanými tvářemi a všechny hrajou skvěle. Tohle natočit jako nováčkovský debut, tak to klobouček. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Teenagerská duchařina pro dospělé. Bolavá fyzicky i psychicky. Postavy se občas zachovají jako blbci, ale díky dobrému vykreslení charakterů divák chápe, proč se jako blbci chovají. Výborná věc, nedivím se, že po ní A24 na Sundance sáhla. Snad jen to finále mohlo být trochu vygradovanější. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Řekni to mojí ruce aka spojte debilní viral TikTok challenge, metaforu drog, drama o truchlení a horor o posedlosti a máte žánrovou roku, ve které hraje prim chytře potměšilá režie, výteční herci a hutná atmosféra, v níž se do reality stále více prolamuje svět přízraků, které to mohou / nemusí myslet s lidmi dobře. Více než důstojný nositel pochodně filmů jako Uteč nebo It Follows. Třesu! ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Hravě natočený, chytrý, inovativní a záživný horor. Originálně pojatý duchařský koncept, který zároveň vypovídá o užívání navykových látek ve spojistosti s depresí a nátlakem vrstevníků. Film má zajímavý příběh se silnými motivy, dobré postavy a herce, kteří odvadí kvalitní práci. Režie skvěle buduje atmosféru i umí prodat hororové momenty. Nepamatuju kdy jsem měl naposledy takové nutkání si u gore a násilných scén zakrývat oči. Opravdu nepříjemná podívaná oplývající silnou režii, kamerou, provedením a hlavně scénářem, který krom nebezpečí navykových látek podtrhuje i důležitost komunikace. Tenhle film nemůžu jinak než doporučit. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JAKMILE TO DO NÍ VSTOUPÍ, NESMÍME PŘEKROČIT 90 VTEŘIN. JINAK BY TADY CHTĚLI ZŮSTAT …“ Fajn úvod, po kterým nenásleduje žádnej zdlouhavej (po)začátek, ale děj a duchařina jsou dávkovany rovnoměrně. A podotýkám, že ta duchařina je PARÁDNÍ! Tohle je by mohl bejt fakt dobrej seriál (a von nakonec bude, byť zřejmě filmovej). Ty 4* každej dává asi kvůli předvídavosti, ale všichni se těší na pokračování…  /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Film má rozpočet necelých 5 milionů dolarů. 2.) V Kuvajtu byl film zakázanej kvůli herečce Zoe Terakes. Ta se prezentuje jako nebinární transmaskulin. Je totiž třeba chránit „veřejnou etiku a sociální tradice“. 3.) Thx za titule „msiticjoe“. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  *** ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Skupinka teenagerov si na párty zahrá originálnu hru. Pomocou kúzelnej ruky dokážu privolať ducha a dokonca mu dovolia, aby sa do nich prevtelil. Spočiatku originálna zábava sa však nečakane zvrtne a bude to bolieť! Tak predsa sa dá v duchárskom žánri vymyslieť niečo neobvyklé. A ja nemôžem šetriť chválami – ľakačky, gore, nekompromisnosť, akcia, sranda, a k tomu sympatické postavy, ktoré si divák od začiatku obľúbi. Možno vôbec najlepší austrálsky horor a jasný prírastok do tohtoročnej TOP 10. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Chválený Australský Horor Talk to me, měl být mým letošním černým koněm, těšil jsem se na něj už od prvního traileru, nadšené recenze v zahraničí můj hype jen zvyšovaly + osvědčené studio A24, ale ve výsledku jsem lehce zklamaný. Ono na debut je rozhodně Talk to me velmi vyzrálé, rozhodně jde o povšimnuti hodnou záležitost, ale necítil jsem tam tu pravou jiskru. Nejdřív teda shrnu plusy. Velkým plusem je originální nápad, kde sledujeme duchařské seance mladých australských teenagerů pomocí mumifikované ruky, kde na 90 sekund se nechají posednout náhodným duchem. Vzhled duchů je creepy a tyhle seance jsou zábavné, dokud se to samozřejmě nezvrtne. ( zvrtnutí je příjemně brutální!). Když si divák, ale myslí, že se film konečně rozjede, tak bohužel to nejlepší naopak skončilo. Zaujmou i postavy, které umí hrát a které nejsou vyloženě otravné. Povedly se masky, technicky je film na úrovni a hodně potěší fakt, že nejde o PG-13, ale Erkovou duchařinu, ale, že by se divák dočkal pořádného Gore se však říct nedá. Postav tu moc nezemře a brutálnější scény jsou tu maximálně 3, takže potenciál rozjet větší divočinu tu rozhodně byl. Lekaček je málo, ono ani atmosféra tu není příliš děsivá, je to většinu času spíše psychologické drama, kde sice duchy vidíme, ale nedělají tu žádný bordel jak postavám, tak ani divákovi. Nejvíce to u mne zazdilo slaboučké finále, které se finálem snad ani nedá nazvat, protože film nikde negraduje. Je to za silné 3 hvězdy, protože některé prvky byly fajn a je tu cítit trochu jiný přístup, ale pomalejší tempo, málo děsivých atrakcí a slabší finále mi nedovolí jít na 4. Bude to muset potahat Saw, Exorcista a Demeter. 6/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

choze má (zase raz) pravdu. Mne sa to nepáčilo a nebavilo ma to a to mám od 90. rokov slabosť pre špecifickú austrálsku kinematografiu. Trocha to môže pripomínať (od dospelého sveta akoby izolovaní puberťáci vs. drsná urban legend) hit Neutečieš, ale nemalo to na to a už to nebol žiadny zázrak, aj keď uznávam, že po druhom pozretí som mu mnohé nedostatky odpustil a dal mu až 4*. Jeho „nasledovníkovi“ ich ale fakt dať neviem a pochybujem, že sa to zmení po repríze, ak na ňu vôbec niekedy budem mať chuť. Nesympatické postavy, v lepšom prípade priemerní herci. Mimo pár znepokojivých scén (hlava, noha) útrpné. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

O bratrech Philippouových by na základě jejich internetových videí mohl člověk snadno nabýt dojem, že jsou to jen dvě hovada surfující na vlně post-Jackass kokotství a youtuberské přetvářky. Tím spíše ale jejich celovečerní debut překvapí jako velice řemeslně precizní a fyzicky intenzivní žánrovka, ale navíc coby pohlcujícím způsobem citlivé dílo, které dokáže podnětně promlouvat o celé řadě frustrací mladé generace i obecných tíživých témat, aniž by působilo jakkoli přemoudřele či okatě. "Mluv se mnou" sálá dravou energičností, formální nespoutaností i skličující hororovou intenzitou, až se člověku dere na mysl srovnání s prvním "Evil Dead". Jenže Raimi svůj geniální talent zúročil čistě v zájmu žánrové zábavy s pramalým přesahem za hranice plátna. Naproti tomu Philippouovi ve svém hororu výmluvně tematizují motivy jako skličující napětí z tlaku zapadnout do kolektivu a nekonečných hecovaček i všudypřítomné hrozby ztrapnění se pod dohledem sociálních sítí. Páteř bravurně vystavěného vyprávění při tom představuje vyrovnávání se se ztrátou blízkého člověka a na to vázaná hrozba pádu do propasti vinění sama sebe a depresí. Toto téma film dokáže podat současně se skličující empatií i s efektně intenzivní děsivostí. ()

Wade Wright

všechny recenze uživatele

V podstatě bezchybný horror. Duo z YT kanálu RakkaRakka nejen prezentují svoje našlapané řemeslo, které mi až připomnělo jiné známé duo jejich vrstevníků, ale zároveň překvapují vážným a děsivým scénářem. Ten je o to děsivější neboť využívá žánru, trefně poukazuje na problematiku zneužívání drog a psychických poruch, ale ještě působí překvapivě dospěle a hlavně odžitě. Takových horrorů by mělo být víc. - Pokud jste někdy trpěli nebo trpíte schizofrenií, či podobnými problémy, tak na to fakt nechodťe. Není to dobrej nápad. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Suverénní debut, ze kterého konečně sálá výrazný autorský rukopis a jenž je nebývale sugestivní jak formou, tak obsahem. Stylově vycizelované scény, ve kterých postavy experimentují s mediumitou, lze dokonce označit za jeden z letošních hororových highlightů. V oné Ruce jsem navíc rozpoznal metaforu s hluboce osobní významovou relevancí. Trochu jsem se obával, že se tvůrci omezí na nějaký krkolomný komentář ohledně generace Z a sociálních sítí, avšak jak jsem již implikoval, snímek jde mnohem hlouběji a důvtipný divák jistě ocení jeho interpretační otevřenost. Uvažoval jsem o nejvyšším možném hodnocení, avšak s blížícím se závěrem bohužel režisérské dvojici dochází dech, v důsledku čehož jejich dílo pozbývá své prvotní intenzity i určité ladnosti a naopak stále více připomíná standardní mainstreamový produkt. Jakožto zdejší hororový expert tak snímku Talk to Me uděluji čtyři silnější hvězdy. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Stylový, nápaditý, atmosférický a dostatečně creepy malý horor se zajímavými postavami. Spokojenost velká. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Námět dobrý a má to svoje momenty, ale hrozně mě nebavila hrdinka a obecně nemusím příběhy o vyrovnávání se se ztrátou. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jakmile to do ní vstoupí, nesmíme překročit 90 vteřin. Je to jasné?“ - „Co by se stalo, kdybychom to přetáhli?“ - „Chtěli by zůstat. A kdybys umřela, zatímco jsou v tobě, no…zmocní se tě navždy.“ Jenže co byste chtěli po pubertálních, znuděných idiotech, že…Tvůrci se předvedli poměrně originálním a sebevědomým režijním debutem. Natočili duchařinu, která má hutnou atmosféru i mnohé chvilky napětí. Neměl jsem potřebu se u scén smát nad jejich nedomyšleností či špatným řemeslným zpracováním. Sice malinko porušili pravidla „vyvolávání“ (zcela konkrétní duch), ale nebylo to nic, co by mě až tak rušilo. Bavil jsem se po většinu projekce, a to až do konce, který v mých očích film vytahuje ještě víc nahoru. Tak kde je problém? V postavách. Ano, teenagerům už nestačí drogy či chlast, a chtějí tedy zábavu, která nabídne víc adrenalinu. Problém jsem měl ovšem s tím, že v té skupince nezodpovědných, tupých a sobeckých spratků nebyla jediná postava, s kterou bych dokázal víc sympatizovat. Proto končím s hodnocením na slabších 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ruka podaná ze záhrobí těžko bude pomocná, aneb „this spirit is a cunt“.. Zármutek, co tak bolí a ovlivňuje úsudek, až je schopen člověka pozřít. Kamera mobilního telefonu jako citová clona před děním, co snímá. Rekreační užívání drog, které lusknutím prstu může zajít někam dál.. Dvojčata uctívající Friedkinova Exorcistu kladou důraz spíše na postavy a přiměřený realismus než na prvoplánové šokující výjevy a když už se tak děje, tak si pomáhají praktickými triky. Pokud se obtížně odhaduje další vývoj děje a není to úplně hloupé, můžeme v daném žánru mluvit o vzácné originalitě.. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Solidní práce, která po delší době nenechá diváka chladným a koneckonců není ani nějak zvlášť ohraná. Bývala by mohla být s přehledem za plnou, jenže 1) hlavní postava je hrozně nesympatická a 2) expozice zhruba do otloukání stolu byla až nesnesitelně protivná. Sice to obojí do filmu hodně patřilo, ale subjektivně mě to fakt štvalo až za hranici otrávenosti... no a člověk se dobrovolně na film nedívá s tím, že chce být otrávený. Nebo možná jo, ale tuhle úchylku nemám. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Po delší době opět velmi zajímavý a originální příběh. Opravdu cením horory, které ihned zaujmou a udržují si zhruba stejné tempo od začátku až do konce. Bohužel to, co jsem viděl v poslední době mne pokaždé znudilo v první polovině a nabité finále si pak již rozespalý člověk jen těžko užije (viz například Sestra II). Toto je však zcela odlišný případ mezi jehož další silné stránky patří i fakt, že člověk u sledování pocítí celou škálu emocí. Jsou zde jak klasické lékačka, krvavé scény a tak silná atmosféra, že z něčeho vyloženě mrazí. Nejednou mi naskákala ukázková husina, brrr. 75% PS: Zajímavé, že do teď si nejsem jistý, zda byla hlavní hrdinka kladnou a nebo spíše zápornou postavou. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Reklama

Reklama