Reklama

Reklama

Africa addio

  • Itálie Africaddio (více)

Obsahy(1)

Kruté činy pytláctví a násilí, popravy a zabíjení kmenů, které se odehrávají na africkém kontinentu. Dokument v mondo stylu z občanské války v Kongu, posledních dnů koloniální nadvlády a povstání Mau Mau v Keni, revolucí v Angole a zanzibarské revoluce, které zahrnovaly masakr z roku 1964. Zahrnuje také rasové a kmenové násilí v Dar es Salaamu, násilí Hutuů a Tutsi ve Rwandě, po bitvě mezi vládními vojáky povstalci ve Stanleyville v Kongu a masovém zabíjení ohrožených zvířat pro zábavu. (Zetwenka)

(více)

Recenze (10)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Zameranie Africa addio je vďaka svojej dĺžke celkom široké a rozmanité. Okrem kontrastu medzi krásou prírody a barbarstvom človeka voči nej (masové zabíjanie zvierat), Jacopetti nezabudol ani na utrpenie človeka pri rôznych čistkách a ozbrojených konfliktoch. Krutý africký život, dehonestovaný zásahom človeka proti prírode a sebe samému, nie je pozeraníčko na nedeľné (ani iné) oddychové popoludnie. Zaujímavosti typu afrického lovu zvierat, “balónikového” odchytu krokodílov, a správania človeka, ktorému momentálna prevaha dáva silu rozhodovať čo je správne a čo nie (prípadne sa pri práci trocha zabaviť a odreagovať na úkor toho druhého) – tak takéto a podobné nelichotivé zábery (niektoré sú v norme), ponúka tento mondo dokument. Silný zážitok je podobne ako u MONDO CANE doprevádzaný príležitostnou kvílivou hudbou, ktorá ako keby miestami vykríkla za tých, ktorí boli umlčaní. ()

Rugero 

všechny recenze uživatele

Tenhle slavný IT. dokument režisérské dvojice Gualtiero Jacopetti a Franco Prosperi nám ukazuje pravdivě to co se dějě v nám exotickým končinám, v tomto případě v Africe. Notnou část poměrně dlouhé stopáže sledujeme domorodé africké lovce,kteří loví zvěř pro svou obživu i když poměrně nevybíravým způsobem(velice brutální lov na slova).Pak bílé kteří lový pro zisk či pobavení,ale zase jsou vybaveni puškami.Pak se děj přesune a my sledujeme vojáky kteří operují na Africkém Kontinentu. Je mi jasný že pro mnoho budou scény jako přeřízlé šlachy u krávy,lovy na zvířata ja pytláků tak domorodých obyvatel. Na rok 1966-67 tohle muselo být hrozně šokující,režiséři musely mít ohromnou odvahu tento film vůbec natočit a min. za výpověd tohoto dokumentu si Africa Addio zaslouží plné hodnocení. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Gualtiero Jacopeti je u mna niekto na sposob Rugera Deodata. Obaja natocili len jeden film a potom uz nic. A u oboch hovorim ze chvala Najvyssej meteorologickej Entite! Povodne som si myslel, ze ide fakt o dokument, az neskor som zistil, ze je to subzaner mondo filmov. To zabijanie ma nijak neoslovilo, neznasam zabijanie akekolvek, zvierat ludmi a ludi ludmi. Vo svojej dobe to musel byt sok, dnes uz len z nostalgie. Je to dobre natocene, sice bez hereckych vykonov ale s brutalnym tempom a kvalitnymi dialogmi, niekedy skor monologmi. Plati ze hodnotim pseudo/dokument, ne udalosti v nom 78 % ()

headshotd 

všechny recenze uživatele

Syrové zachycení smutného afrického vývoje v období dekolonizace. Od předání moci černému muži, přes záběry života v savaně, masakry obyvatel a revoluce, až po život v apartheidu (film natočen 1966) a černý rasismus. Poměrně dlouhé, ale z mého pohledu hodně kvalitní dokument, který stojí za to vidět. 4* ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Na me to predevsim pusobilo jako zasla pohlednice ze stareho dobreho 20.stoleti, oslavy nezavislosti, obcanske valky, zabijeni, do toho vysmati urostli afrikanci na plazi v casech apartheidu a dalsi bili usedlici ze zemi na jinem konci Afriky, kde uz byl cas narychlo balit kufry, vysmati belgicti a francouzsti zoldaci v dobre placenych honech na nezbedne nouplizaky..jojo,lepsi casy asi nepridou, ale verim, ze je tam jeste porad krasne, dyt It began in Afrikakaka, prece, ne. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (10)

  • Americký velvyslanec při OSN Arthur Goldberg odsoudil film jako „hrubě zkreslený“ a „sociálně nezodpovědný“, a upozornil na protesty pěti afrických delegátů OSN. V západním Německu se proti filmu objevilo protestní hnutí poté, co Afrika Addio získala státem kontrolovanou hodnotící komisi. Protest organizovala hlavně Socialistická německá studentská unie (SDS) a skupiny afrických studentů. V Západním Berlíně distributor po sérii demonstrací a poškození kin rezignoval na uvedení filmu. (Zetwenka)
  • V jedné scéně, kde režisér Gualtiero Jacopetti a jeho posádka narazí na demonstranty v Dar es Salaamu, jsou vytaženi z auta. Jacopetti utrpěl ránu poté, co rozbili okno auta. Později Jacopetti uvedl, že před možnou smrtí je zachránily pouze jejich italské pasy. (Zetwenka)
  • Tento film zajistil životaschopnost takzvaného filmu mondo „shockumentary“ – dokumenty představující senzační témata, popis, který do značné míry charakterizuje Africa Addio. Kniha tie-in se stejným názvem, napsaná Johnem Cohenem, byla vydána vydavatelstvím Ballantine, aby se shodovala s vydáním filmu. (Zetwenka)

Reklama

Reklama