Reklama

Reklama

Raději vidličky než nože

(festivalový název)
  • USA Forks Over Knives (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Forks Over Knives je dokumentem, který vyvrací pevně zakořeněný mýtus o člověku jakožto všežravci. Zkoumá vliv výživy na lidské zdraví a dochází k závěru, že konzumací živočišných produktů (maso, mléko, vejce, atd.) svému tělu neprospíváme, ale naopak vážně škodíme. (Psychor)

Recenze (58)

whack 

všechny recenze uživatele

Aby sme mohli jedenie mäsa označiť za prirodzené a normálne, museli by sme sa vrátiť do čias zberačov a lovcov. A to nielen našim životným štýlom a myslením, ale aj naším počtom. Vtedy to bolo prirodzené. Dnešné veľkochovy, bitúnky, umelé oplodňovanie, malé železné klietky, elektrické kliešte, jatočné pištole, mnohohodinové transporty, mláďatá oddelované od matiek hneď po narodení a znova umelo oplodňované, poodsekávané zobáky kuriatok, prasatá ktoré sa strachom pomočujú, pesticídy, antibiotiká, steroidy vyvolávajúce u ľudí desiatky chorôb, to nemá s prirodzenosťou vôbec nič spoločné. Každý deň je zabitých 159 miliónov suchozemských zvierat pre mäso (celosvetovo), pritom tony jedál končí v košoch. Čo je na tom normálne? Každý jedinec sa môže pridať k desiatkam miliónom vegánov - k tým, ktorí sa rozhodli tento krvavý biznis prestať financovať. Ak nie pre svoje morálne uvedomenie, tak aspoň pre svoje vlastné zdravie. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Film, který vás přesvědčuje, že když budete jíst pouze zeleninu, nikdy neonemocníte rakovinou, infarktem, mrtvicí, osteoporózou, cukrovkou apod., a pokud už jste onemocněli, změnou jídelníčku se uzdravíte. Nechce se mi pátrat po tom, nakolik jsou zde prezentované informace a statistiky hodnověrné (film působí dost jako agitka), protože je mi to celkem jedno, maso jím stejně jen málo. Ne kvůli tomu, že je snad nezdravé, ale prostě proto, že jsem schopen pozřít jen libovou svalovinu, a z čehokoli jiného se mi zvedá kufr. A jsem přesvědčen, že jistá míra pestrosti ve stravě je jen žádoucí. A pokud se mám na toto dílo podívat jako na film, tak si říkám, že by klidně mohl mít 30 minut, protože se tu opakují stejné myšlenky a animace ucpaných cév až do zblbnutí. Jenže bohužel kategorie "krátkometrážní dokument" na Oscarech nikoho nezajímá a tak krátké DVD by si nikdo nekoupil, tak se spousta dokumentaristů snaží natahovat svá díla na 90 minut.. ()

Reklama

M-arta 

všechny recenze uživatele

"Raději vidličky než nože" - Prudce PROvegetariánská záležitost. Dost důkladný, obsáhlý a přesvědčivý dokument o vlivu způsobu stravování a životního stylu na lidské zdraví. Popisuje výzkumnou práci dvou lékařů, kteří se dlouhodobě zabývali výživou a civilizačními chorobami. Údajně snímek, po jehož shlédnutí zpěvák Ozzy Osbourne přestal jíst maso. Zde k vidění s českým překladem: http://www.youtube.com/watch?v=TzvIGcvel-w&feature=player_embedded#! ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Tak nějak ideálně na hraně mezi agitkou a seriozním dokumentem. Ale pořád jsem se nemohl zbavit pocitu, že jim jde stejnou měrou A) o ukázání "špatnosti" zabíjení "nevinných zvířat" a B) o zdraví lidí. A to si vážně myslíte, že bych šel do takového extrému jaký je celorostlinná strava (nebo jak to bylo). Nijak vábně to teda nevypadalo. - 60 % ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Stravování, jako jeden ze základních problémů současné civilizace, je bohužel ve filmech a dokumentech velice problematicky uchopitelný koncept. Občas sklouzává do prázdných oslav vegetariánství/vegantsví/paleo a jindy na nekomplexní kritiku fastfoodu (jako by to všichni dávno nevěděli a stejně tam jedí). Forsk over knives se mi líbí hlavně v tom, že k tématice vlivu jídla na zdraví přistupuje vědecky přes průzkumy a do jisté míry se snaží problematiku kvantifikovat. Studie, ať je jejich tvorba a financování diskutabilní jakkoliv, tak představují jeden z důležitých podložených zdrojů a ty se právě v tomto dokumentu ukazuje. Nejde o to, zda je špatné veganství a vegetariánství je ještě ok nebo zda je základní západní strava špatná, ale o vliv potravin rostliného a živočišného původu na organismus. Je pak už na každém, jestli omezí/přidá nějakou surovinu nebo naprosto překope svůj jídelníček. Navíc, tady nikdo nehraje jen na etickou/citovou stránku např. mléka nebo masa. Dobrý vstup do tématiky. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama