Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (695)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jen málokterý film má osobitý styl, jen málokterý hrdina si dokáže získat diváka, i když nemá zrovna dvakrát kladný charakter (na obojí viz geniální Poslední skaut). Odplata nejenže má styl, ale hlavní hrdina, v podání skvělého Mela Gibsona, je nezapomenutelným charakterem (což lze ostatně napsat i o ostatních - výrazná je především Lucy Liu... nutno podotknout, že jí černá sluší.:) Skvělý film se správnou dávkou černého humoru, který si zaslouží stát se kultovním... to je Odplata... ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Odplata - jak prostý a přímý název. A takový je i charakter Gibsonova gansterského bouchače i průběh jeho krví a sarskasmem kropené cesty za satisfakcí. Kdo miluje klasické kriminálky sedmdesátých a osmdesátých let, nejspíš nebude mít proti konceptu, v němž hrdina odhlauje a následně likviduje padouchy podle jejich zařazení v hierarchii gangu větších námitek, ale já se četnému zívání mimo samotné (drsňácky frajerské) mordy neubránil 60% ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších a nejsvižnějších snímků o odplatě se jmenuje Odplata. Tady Mel Gibson prožil svůj absolutní vrchol a dal nám skvělého umíněného zlodějíčka, který si za každou cenu jde pro svých 70 tisíc. Na své cestě potkává zajímavé postavičky. Všechny oblafne, získá srdce krásné dívky a odjede čelit snad lepším zítřkům. Jo! Devadesátky nabízely spoustu filmových lahůdek. 100% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Porter je jeden z těch drsných týpků, které není radno namíchnout. Mohli byste snadno skončit na dlažbě... se zlámanými žebry a vystřeleným mozkem. Porter nemá rád podrazy. Obzvlášť ty, při kterých přijde o parťáka, manželku a balík peněz. Poté, co přežije vlastní smrt, rozhodne se jednat – chce zpátky svých 70 táců, stůj co stůj. Se zkorumpovanými poldy, čínskou, americkou i italskou mafií Porter rozehrává hru o přežití a o zabití. V konečném důsledku spíš o to zabití: -„Máš oheň?“ -„Ne.“ „Tak jsi mi k ničemu.“ PRÁSK!!!. Jinými slovy: někdy je lepší jednat, než vyjednávat. A tohoto pravidla se držel i Brian Helgeland při psaní scénáře ke své poctě starým filmům noir. Odplata je účelně přímočarou, brutálně nemorální, ale přesto lehce kodrcající jízdou napříč těmi lepšími filmy o pomstě a o mafii. Jako režisér má Brian ještě mnoho co dohánět. Stejně jako se Porter nepárá s likvidací obětí kladoucích zcela nežádoucí odpor, tak Helgeland projevuje podobně přímočarý přístup k režii. 75% P.S: Ten kdo se zasměje nad hláškou „Už to vypadá jako rostbíf“, může svůj smysl pro humor směle kategorizovat jako „absolutně mrtvolný“. Já se smál přímo od (prohnilého) srdce. Zajímavé komentáře: Marigold, Cornon ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Frajerský, tvrdohlavý gangster Mel Gibson, pekná blondínka na ktorej mu záleží, dvojica blbých skorumpovaných policajtov, kopec násilia, nejaké to sado/maso a hlavne tucet gaunerov, ktorých "coolovosť" sa zvyšuje ich postupným spoznávaním od toho najväčšieho břídila až po najväčšieho, natvrdšieho a najnekompromisnejšieho bossa. A to všetko zabalené do nostalgických, šedomodrých kamerových filtrov a pekelne čierneho humoru. Labužnícka pochúťka! ()

Galerie (34)

Zajímavosti (22)

  • Když si jde Porter (Mel Gibson) pro peníze, srazí ho auto. Při srážce se rozbije přední sklo. V dalším záběru je však přední sklo auta neporušené. (Terva)
  • V původní verzi je šéfem organizace pan Bronson (Kris Kristofferson), v režisérském sestřihu je to paní Bronsonová. (giallo)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama