foto

Gregg Henry

  • nar. 6.5.1952 (65 let)
    Lakewood, Colorado, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec a hudebník Gregg Lee Henry se narodil 6. května 1952 v Lakewoodu. Studoval herectví na University of Washington v Seattlu. Hned po studiích se přestěhoval do Los Angeles, aby se mohl naplno věnovat herectví a oblíbené muzice. Hrál se svou kapelou a jako elév vystupoval na prknech Old Globe theater v San Diegu než dostal svou první televizní roli Wesleye Jordache, syna Nicka Nolteho, v pokračování seriálu RICH MAN, POOR MAN - BOOK II (1976).
 
Greggův herecký rejstřík tvoří dlouhý seznam především akčních a dramatických postav. K nejpamátnějším z nich patří akční drama MEAN DOG BLUES (1978), horor JUST BEFORE DAWN (1978), akční ZJIZVENÁ TVÁŘ (1983), DVOJNÍK (1984) nebo THE PATRIOT (1986). Světově proslulou se stala role slizkého partnera Melu Gibsonovi v akčním thrilleru ODPLATA (1999). Mezi jeho poslední práce patří dramata LET ČÍŠLO 93 (2006), ČERNÁ DAHLIA (2006) opět pod taktovkou Briana de Palmy nebo ANY DAY NOW (2012). Henry rovněž účinkoval v epizodních i periodických rolích seriálů jako RODINNÉ PRÁVO (1999), GILMOROVA DĚVČATA (2000), 24 HODIN (2001), INVAZE BURANŮ (2007), THE KILING (2011), SKANDÁL (2012). Mimo televizi a film je velmi populární na divadle, což plně dokazuje výhra třinácti Drama Logue Awards, L. A. Weekly Award a Los Angeles Drama Critics Circle Award.
 
Paralelně s herectvím hrál od počátku intenzivně na klavír, jenž je jeho koníčkem a taktéž věrným společníkem na cestě za hvězdnou kariérou. Začínal hrát po barech a během prvních týdnů v Hollywoodu získal místo hudebního ředitele v divadle. První výplata pochopitelně směrovala do oddělení hudebnin s piány. Postupně se vypracoval na profesionálního hudebníka a skladatele, vydal několik úspěšných alb, často spolupracuje s hercem a hudebníkem Brucem Greenwodem, napsal několik filmových soundtracků.
 
Nepřehlédnutelný umělec je nejen vzhledem předurčen k postavám padouchů a grázlů, jeho velkou devízou je i chraplavý hluboký hlas. Zvláštním znamením herce je celé jméno složené ze tří křestních jmen. K tomu sám říká, že jsou mu požehnáním, přinášejí štěstí, jsou výjimkou mezi ostatními jmény a znamenají přátelství. Daří se mu i v soukromém životě, se známou divadelní režisérkou a producentkou Lisou James často spolupracuje a jako manželé tvoří stabilní dlouholetý pár, žijí spolu v Los Angeles.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2018 Office Uprising
2017 Mladí Titáni: Jidášova smlouva
Strážci Galaxie Vol. 2
2016 Jason Bourne
2014 Dvojnásobná vražedkyně Lizzie Bordenová (TV film)
Strážci Galaxie
2012 Každým dnem
2011 Boj o dědictví
2010 Isolation
Super
2006 Černá Dahlia
Let číslo 93
Payback: Straight Up
Slimák
2005 Hon na vraha (TV film)
Obhájce smrti (TV film)
Tichý spojenec
2004 Sleep Easy, Hutch Rimes
2003 Hřích
Přepadení v bouři (TV film)
2002 Femme Fatale
Tělo na tělo
Výzva
2001 Noc diamantů
Southlander: Diary of a Desperate Musician
1999 Big Brass Ring, The
Odplata
1998 Star Trek IX: Vzpoura
1997 Přílivová vlna (TV film)
1996 My Son Is Innocent (TV film)
Terminal (TV film)
1995 Vražda v Las Vegas
Vražedné sny (TV film)
1994 Náhradní žena (TV film)
Perry Mason: Případ mrtvého guvernéra (TV film)
1993 Když láska zabíjí (TV film)
Kiss of a Killer (TV film)
Nepochybně pravdivá dobrodružství údajné texaské vražedkyně (TV film)
Obchod je obchod (TV film)
Zločiny z vášně: Oběť lásky (TV film)
1992 Kainova výchova
1991 Great Pretender, The (TV film)
Horečka (TV film)
Neškodná lež (TV film)
Noční můra (TV film)
Případ doktorky Willisové (TV film)
1990 Dark Avenger (TV film)
1989 Final Days, The (TV film)
Gifted One, The (TV film)
I Know My First Name Is Steven (TV film)
1988 A Stoning in Fulham County (TV film)
Mamba
Police Story: The Watch Commander (TV film)
1987 Bates Motel (TV film)
1986 Banter
The Patriot
1985 Our Family Honor (TV film)
1984 Dvojník
1983 Funny Money
Women of San Quentin (TV film)
Zjizvená tvář
1981 Just Before Dawn
1979 Dummy (TV film)
Hot Rod (TV film)
1978 Dobrmani připraveni k smrti
Murder at the Mardi Gras (TV film)

TV seriály

2016 Chicago Med (TV seriál)
Timing (S01E18)
Withdrawal (S01E17)
Disorder (S01E16)
další epizody (8)
Kriminálka: Oddělení kybernetiky (TV seriál)
Legacy (S02E18)
5 Deadly Sins (S02E16)
Hell on Wheels (TV seriál)
Return to the Garden (S05E09)
2015 Kriminálka: Oddělení kybernetiky (TV seriál)
Red Crone (S02E04)
Stoupenci zla (TV seriál)
Shledání (S03E06)
Svědkyně protistrany (S03E05)
Domov (S03E04)
další epizody (4)
Hell on Wheels (TV seriál)
False Prophets (S05E07)
Hungry Ghosts (S05E06)
2014 Stoupenci zla (TV seriál)
Učenlivý žák (S02E10)
Posel (S02E08)
Hell on Wheels (TV seriál)
Further West (S04E13)
Return to Hell (S04E10)
Under Color of Law (S04E08)
další epizody (4)
The Killing (TV seriál)
Eden (S04E06)
Truth Asunder (S04E05)
Dream Baby Dream (S04E04)
další epizody (6)
2013 The Killing (TV seriál)
The Road to Hamelin (S03E12)
From Up Here (S03E11)
Reckoning (S03E09)
další epizody (10)
2012 Skandál (TV seriál)
The Other Woman (S02E02)
White Hats Off (S02E01)
2010 Kriminálka Miami (TV seriál)
Krvavý cukr (S09E09)
2009 Castle na zabití (TV seriál)
Poslíček smrti (S02E08)
Dům loutek (TV seriál)
Život po životě (S01E10)
Glee (TV seriál)
Balady (S01E10)
Hung - Na velikosti záleží (TV seriál)
Zvíře (TV seriál)
Vražedná čísla (TV seriál)
Přátelská smrt (S06E02)
2008 Mentalista (TV seriál)
Sparky & Mikaela (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Strašidelný večer (S15E05)
2007 Invaze buranů (TV seriál)
Gilmorova děvčata (TV seriál)
Jen Gilmorova děvčata (S07E17)
Jsem kajak, slyšíš, jak se řítím (S07E15)
2006 Kriminálka Miami (TV seriál)
Smrt ve veřejném zájmu (S05E05)
2005 Agentura bez rizika (TV seriál)
Gilmorova děvčata (TV seriál)
Blame Booze and Melville (S05E21)
How Many Kropogs to Cape Cod? (S05E20)
But I'm a Gilmore! (S05E19)
2003 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Svítání (S02E13)
24 hodin (TV seriál)
Day 2: 2:00 a.m.-3:00 a.m. (S02E19)
Day 2: 1:00 a.m.-2:00 a.m. (S02E18)
Day 2: 12:00 a.m.-1:00 a.m. (S02E17)
další epizody (4)
2002 Firefly (TV seriál)
Vlaková loupež (E02)
Vzkvétající město (TV seriál)
2001 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Škrtič (S01E23)
1999 Rodinné právo (TV seriál)
1998 Pomsta - s.r.n. (TV seriál)
1996 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Women on the Verge (S02E16)
Right to Life (S02E14)
1993 Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1987 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1982 Modrá a šedá (TV seriál)
1978 Loose Change (TV seriál)
Pearl (TV seriál)
1976 Rich Man, Poor Man - Book II (TV seriál)

Dokumentární

2006 King of Cult: Lloyd Kaufman's Video Diary, The
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace