Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Zajímavosti (28)

  • Představitel titulní role Tomáš Hanák v čase premiéry snímku řekl: "Od Pražské 5 je to snad první film, o který se bojím. Je natočený ne pro něčí slávu, ale pro slávu filmu a z lásky k filmu. A všichni to z lásky dělají, už kvůli omezenému rozpočtu. Kamera, hudba, stavby, střih, zvuk, herci - všichni! A já, jestli jsem Marlowea nějak výrazně zvoral, tak si zasloužím kulku do tykve a požádám o ni Václava Marhoula, protože on tomu věnoval skoro deset let. Ale díky tomu ani zase nemusel moc radit. Naplno řval jen jednou, naštěstí ne na mě. Teploty v atelieru dosahovaly až 52 stupňů, přesto v některých scénách vypadám velmi chladnokrevně." (NIRO)
  • Do českých kin na film přišlo 145,9 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 13,4 milionu Kč. (NIRO)
  • Václav Marhoul se nad vlastnoruční adaptací své divadelní hry zamyslel takto: "Kdybych to měl vyjádřit procentuálně, řekl bych, že šedesát procent je z předlohy a čtyřicet je nových. Musel jsem projít autocenzurou a spoustu scén a dialogů vynechat. Líbily se mi, ale děj by strašně zdržovaly nebo zamotávaly. Problém – i když radostný problém – je totiž v tom, že jde na jednu stranu o parodii, ale zároveň je to taky detektivka, takže příběh se musí nějakým logickým způsobem odvíjet. Tudíž jsem se pohyboval na dost tenkém ledě a pořádně jsem se s tím natrápil, ale myslím si, že z toho nakonec vyšla i ta detektivka. S legrací jsem problém neměl, protože jsem z divadla věděl, čemu se diváci smáli a čemu ne, ale ta detektivka mi vrásky nadělala.“ (NIRO)
  • Bachaře si zahrál Vlastimil Zavřel a za svou roli nechtěl honorář. V závorce za jeho jménem je napsáno: "hrál zadarmo". (Terva)
  • Starosta (Miroslav Etzler) má v závěrečných titulcích na zádech napsáno 2003, což odpovídá roku výroby filmu. (ČSFD)
  • První český film, který byl vydán na DVD s komentářem pro nevidomé. (gjjm)
  • Snímek se může pochlubit řadou ocenění, např. na MFF komedií Filmové úsměvy v Mladé Boleslavi mu byla udělena Cena ředitele festivalu, na MFF v Houstonu vyhrál v kategorii Fantasy/Horror. (hippyman)
  • Jen v roce 2004 se prodalo celkem 17 tisíc kusů DVD. (hippyman)
  • DVD filmu získalo ocenění za nejlepší authoring DVD roku 2004 pro český film. (hippyman)
  • Režisér Václav Marhoul prý musel jen dvakrát zvýšit hlas, z toho jednou kvůli 56°C v ateliéru a jednou kvůli hlučné kameře. (hippyman)
  • Herecké zkoušky trvaly šest týdnů. (hippyman)
  • Sám režisér do filmu vložil 5 milionů korun, které si vypůjčil. Bez této investice by podle svých slov nikdy točit nezačal. (hippyman)
  • Po třech letech shánění finančních prostředků měl Václav Marhoul stále jen 200 000 Kč. Celkem oslovil přes 300 firem. Pouze osm z nich se nakonec na snímku podílelo. (hippyman)
  • Celý film byl natočen jen ve studiových podmínkách (konkrétně v ateliérech v pražské Hostivaři).. (hippyman)

Reklama

Reklama