Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Klasika o přátelství a žárlivosti, o moci světské a duchovní a také o tom, jak se i z "lidí velkého světa" mohou stát mučedníci. Doporučuji srovnání s ještě o chloupek lepším Člověkem pro každé počasí. Příběh je velmi podobný - jen král jindřich má o šest číslic víc a Tomáš se nejmenuje Becket, ale More. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tohle je další z těch filmů, u kterých si nejsem vůbec jistá, zda je hodnotím správně... Na jednu stranu mám nutkání dát plných pět hvězd, protože herecké výkony Richarda Burtona a hlavně Petera O'Toola (žeby jeden z nejlépe zahraných primitivních idiotů všech dob?), opravdu stojí za to. Další - naprosto fantastickou - složkou je neobvyklá, surová reálnost, s jakou je film divákům podáván. Ta je však místy až příliš rozváděna do detailů, což může působit trochu nesympaticky, ba možná až nevkusně... Délka filmu může být pro někoho překážkou či odrazujícím faktorem, ale já jsem si tuhle nepřeamerikanizovanou porci autentického středověku příjemně užila. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pouhé tři hvězdičky jsou odůvodněné tím, že stejnojmennou hru znám ve výborném provedení Jihočeského divadla a tam mi poselství hry přišlo modernější a vícevrstevné. Film samozřejmě těží z přítomnosti dvou velkých hereckých hvězd, ale svůj divadelní původ nezapře a stejně ani to, že je to z dnešního pohledu spíš televizák natáčený ve studiu s minimem exteriérových scén. Od začátku až do konce ho táhnou dialogy a konfrontace dvou protichůdných charakterů - emotivního krále, který má neomezené možnosti, ale je limitovaný svými schopnostmi, a racionálně uvažujícího Becketa, který se nicméně v určitém momentě rozhodne řídit svým hodnotovým žebříčkem a nikoliv mocenským kalkulem. Ten má pro změnu nepoměrně větší schopnosti, ale jeho možnosti jsou limitovány podřízeným postavením. Pro mě platí, že tahle hra je určená spíš na jeviště než na filmové plátno. Celkový dojem: 65 %. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vynikající, ale těžký film, který bych nedoporučila pro zkrácení nudy nebo dlouhé chvíle. Velmi moudré dialogy, které je nutno sledovat pozorně a vnímat jemné nuance, měnící úmysly i chování hlavních hrdinů. Logicky na sebe totiž navazují a cesta k tragédii je srozumitelná. Líbil se mi proces svěcení arcibiskupa i rituál uvalení klatby. Ani jedno z toho jsem dosud neviděla. Závěrem bych film charakterizovala asi takto. Jde o souboj dvou výrazných osobností, z nichž jedna moc i odpovědnost unesla, druhá nikoli. Proto ta silnější, která byla navíc i mnohem inteligentnější, musela zemřít. Král Anglie, závislý na přízni svého přítele a žárlivý na Boha, kterému dal jeho přítel přednost. Bez něho si totiž uvědomoval, jak je sám, obklopen jenom hloupými a prázdnými lidmi. Přitom ale neunesl zjištění, že ho jeho bývalý přítel ve všech směrech převyšuje. Film byl velkým zážitkem. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Historická přesnost, historická nepřesnost, láry fáry, to je opravdu vedlejší. Becket staví především na dokonalém scénáři a famózních hereckých výkonech. Nevím, jestli mě víc dostal rozervaný Peter O´Toole coby demagogický král Jindřich, který mě chvílemi neskutečně odpuzoval, chvílemi ve mě vzbuzoval soucit, nebo úsporný Richard Burton, jehož role neměla takový emocionální rozsah, ale on si s tím poradil s grácií: to je tak, když má někdo takové charisma, že pohled řekne vše. Takoví chlapi už dneska nejsou... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Natočeno za 12 týdnů. (ČSFD)
  • Film se velice líbil Gretě Garbo, která o něm prohlásila: "Byla jsem v transu. Myslím, že to bylo naprosto překrásné, jistým děsivým způsobem. Mezi těmi dvěma muži je to očividně homosexuální... Vždycky jsem Becketa chtěla vidět znovu, ale dávali ho v televizi tak pozdě v noci, že jsem se na to nemohla podívat... Mám totiž svoje hranice."  [Zdroj: Garbo] (Babous)
  • Behom stretnutia Becketa (Richard Burton) s kráľom (Peter O'Toole), keď sa rozprávajú o návrate Becketa z Francúzska, sa medzi zábermi úplne mení oblačnosť. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama