Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ke konci se to trochu vleklo, ale jinak perfektní film. Rozhodně snímek, který nutí k zamyšlení nad tím, jestli má zvítězit osobní vztah, nebo ideál. Takhle napsané to vypadá jako školometská nuda, ale herecké výkony hlavních představitelů, dialogy i napjaté situace dělají z historického příběhu o dvou slavných mužích, životnou záležitost. Bez ohledu na to, že Jindřich II. zcela jistě nebyl taková měkota a Thomas Becket by dnes pro oddělení církevního a světského práva nezískal snad vůbec žádnou podporu. Tedy v Evropě. /7. 6. 2010/ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rezervovaný vzťah k histórii, takže nedokážem posúdiť, či príbeh bol historicky verný alebo nie. Oceňujem, že aj po desiatkach rokov ma dokázal zaujať neukončiteľným bojom cirkevnej a svetskej moci o dominanciu, prioritou záujmov nad vzťahmi, brilantnými dialógmi a excelentnými hereckými výkonmi. Neprekážala mi dĺžka filmu, ani jeho divadelné korene, takže mi nebude prekážať ani nezmenený počet hviezdičiek a miesto v mojej Top 100. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Becket, hoci krátko pri moci, dosiahol toho veľmi veľa, v dobrom, ale neúmyselne i v zlom smere - spor kráľa s pápežom, povstania... Ďalší výborný historický film s Richardom Burtonom, ktorý svoju postavu Becketa zvládol na jednotku. To isté platí aj pre Petra O'Toole. Jeho postava prchlivého a energického Henricha II. dala určite hodne zabrať, no nemal s ňou ani najmenší problém. Oceňujem aj historickú hodnovernosť a peknú výpravu (ale na môj vkus bola až moc čistá). Odhliadnuc od historického odkazu, páčili sa mi i humorné vsuvky, napr. keď na hostine prvý krát použili vidličky a pod. Snímok má preto v mnohých smeroch čo ponúknuť, odporúčam ho hlavne nadšencom do histórie, tým by nemal uniknúť. 85/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zhlédnutí tohoto snímku jsem dlouho předlouho odkládal, neboť jsem měl podezření, že by se mohlo jednat o blbinu. Znovu se však ukázalo, že se i já mohu jednou až dvakrát za deset let v odhadu zmýlit. Pán Bůh zaplať za výzvy. Byl bych ochuzen o jeden mimořádný filmový skvost, který se dokonce opírá o skutečné události. Opravdu překrásný příběh o hledání cti v době, kde pro ni ale absolutně nebylo místo a při stoupání společenským žebříčkem byla pouze břemenem. Vše se podařilo tvůrcům údajně stvořit za 12 týdnů. Filmy, které vycházejí z divadelní hry velmi často disponují vynikajícími dialogy a monology. V tomto případě tomu nebylo jinak, zazněla spousta hlubokých a krásných myšlenek. Zvláštní pozornost a ctěné místo v mém komentáři si svým výkonem zasloužil Peter O'Toole, který zde předvedl cosi mimořádného. Vůbec vyobrazený vztah mezi králem Jindřichem II. a Thomasem Becketem bylo cosi mimořádného. Od dokonalosti dělilo tento snímek asi jen pár nadbytečných minut ve stopáži. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel nascendi. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství a moci a jak už zde bylo řečeno především - herecký koncert dvou nezapomenutelných vynikajících herců britské kinematografie. Peter O'Toole si postavu Henryho II. zahrál i o čtyři roky později v úžasném snímku Lev v zimě. Henry II: It's too funny! Becket is the only intelligent man in my kingdom, and he's against me! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Koruna, kterou nosil herec Peter O'Toole, byla vyrobena z lepenky. (ČSFD)
  • Film se velice líbil Gretě Garbo, která o něm prohlásila: "Byla jsem v transu. Myslím, že to bylo naprosto překrásné, jistým děsivým způsobem. Mezi těmi dvěma muži je to očividně homosexuální... Vždycky jsem Becketa chtěla vidět znovu, ale dávali ho v televizi tak pozdě v noci, že jsem se na to nemohla podívat... Mám totiž svoje hranice."  [Zdroj: Garbo] (Babous)
  • Natočeno za 12 týdnů. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama