Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Recenze (571)

Almásy 

všechny recenze uživatele

Ethan Hawke sa pre mňa rovná Adrienovi Brodymu, ak to nie je scenár tesaný do zlata a režisér zoslaný Bohom alebo Aštarom Šeranom, ja ho jednoducho neznesiem. To je proste personal problem. Ale k filmu- dlho som si zvykal na realizmus na ktorý film vsádzal ale zároveň som dlho bojoval so scenárom ktorý si s tým realizmom absolútne odporoval. Príbeh je prenádherne obyčajný a film je brilantne jednoducho vystavaný, ale aby som tomu uveril a aby som sa poslednú polhodinu šialene nenudil tomu niečo ešte chýbalo. ()

zsn 

všechny recenze uživatele

I takové příběhy se v životě odehrávají... Vím, o čem mluvím. Nejkrásnější, nějvětší a nejvěčnější lásky jsou ty předčasně ukončené , utnuté, zmařené... ()

vincent 

všechny recenze uživatele

Príjemné, skoro statické dielko, ktoré sa viac hýbe smerom do hĺbky oboch hlavných postáv. Dobre zahrané, príjemné exteriéry, zaujímavé dialógy... Nadpriemerný inteligentný (to by som rád zdôraznil) romatický film. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Filmy Richarda Linklatera umí krásně vyprávět obyčejné příběhy o obyčejných lidech, co dělají obyčejné věci obyčejným způsobem, tak že člověku dojde, že nic není tak docela obyčejné a vše je svým způsobem alespoň trochu výjimečné. ()

Heraldika 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se tak moc těšila, až jsem se bála, aby to u mě neprojel. A naštěstí ne! Splnil všechna moje očekávání, a i když jsem na konci neodkopávala hromady posmrkaných kapesníků, ale "jen" se zamyšleně (no dobrá, tak možná zasněně) dívala na ubíhající titulky, tak... Je to přesné, civilní, milé pokoukání, kdy nemáte pocit, že sledujete film, ale že tak trochu šmírujete jeden pár, který se "náhodou" potkal. Protože jak hlavní hrdinové dokazují, náhodám se musí pomáhat. Asi nejvíc mě dostal fingovaný telefonát - jak snadno lze obejít tu těžkou část, kdy chcete druhému povědět něco zásadního a nevíte jak. ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Jsem na rozpacích zda dát 4* nebo 3....Byl to film, který člověk rozhodně nevidí každý den o nečekaném setkání 1 denním vzplanutí a následném odloučení. Rozhodně zajímavý, ale zřejmě jsem doposud nedorostl formátu milovníka romantických filmů, třeba si pustím časem film znovu a svoje hodnocení změním... ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Další navazující díly už jsem neviděl, protože nějak nemám chuť. To, o čem tu všichni mluví jako o perfektním celovečerním dialogu na mě působilo spíše nudně a nezáživně, asi jsem ještě nedospěl - Jo takovej Boyhood, na ten se těším podstatně více................moje hodnocení = 5,5 z 10. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Pr mňa až príliš presladené a preromantizované /ale čo som od toho čakal, že? ... debil/. Potešila hlavne atmosféra Viedne uprostred 90. rokov a aj pomerne priamočiary spád deja. Zžiť som sa s tým však vôbec nedokázal. 60 %!! ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný inteligentní romantický snímek o náhodném setkání dvou cizinců ve vlaku. Celý film stojí a padá se scénářem, který je mimořádně vyvedený. V dnešní záplavě laciných a bezduchých romantických filmů je to klenot. Nicméně mi film připadal trochu dlouhý a nemohl jsem se zbavit pocitu, že celý ten příběh je nereálný, že se prostě nemůže stát, i když v porovnání s ostatními díly žánru je ještě celkem reálný. - 70% ()

Frankie 

všechny recenze uživatele

Úchvatná tématizace čistého splynutí dvou lidských duší. Co když ta dokonalá archetypalní láska po které všichni toužíme, je možná pouze za předpokladu, že ji nezruinuje čas? ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Romantika ako má byť.Síce trochu(no dosť)nezvyklý námet pre film o zaľúbencoch na prvý pohľad, o to ale zaujímavejší.Je to síce 24-hodinová prechádzka po romantickej Viedni s kopcom dlhých zoznamovacích dialógov,menšej vykrádačky ,,Prázdnin v Ríme,, ,ale komu to vadí?! Proste a jednoducho- láska ako na Titanicu. ()

NICOX 

všechny recenze uživatele

Teda tomuhle filmu sem nedávala moc šancí... jako, že by mě měl dostat 105minutový rozhovor dvou herců?! Pche... Jenže dostal!! Do Jesseho (E. Hawke) sem se zamilovala asi po 5 minutách. Ve velmi blízké době se vrhnu i na Před soumrakem a moc se těším. 90 % ()

SkyLukey 

všechny recenze uživatele

Film pro ty, co rádi kecají. Pusťte si prvních 10 minut filmu a posledních 5 minut a budete v obraze stejně jako já, kdo přetrpěl všechny ty kecy ne tolik zajímavých herců a charakterů. Čekal jsem na něco speciálního ve filmu, proč má before sunrise tak relativně dobré hodnocení. Pořád nechápu. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

A že já blbec to té své květině tehdy nepustil! Jenže bez titulků se mi to tehdy nechtělo automaticky louskat přes dekodér v hlavě do ANG. Každopádně věřím, že vidět dva lidi, co jsou od sebe nakonec takhle odtržení, to dokáže jen a jen stmelit. ____ Smyslná francouzska Celine narazí ve vlaku na mladého američana Jesseho a tak dobře se jim spolu povídá, že ji Jesse nakonec přesvědčí (no, přesvědčí, spíš popostrčí), aby s ním vystoupila ve Vídni, kde stráví odpoledne a noc procházením a povídáním. Jenže během těch společných hodin zjistí propojení, zjistí, že je mezi nimy pouto, podobný případ snad zažil každý, nějak, taková ta noc... jedna z mála. ____ Oba mají jakýsi rozhled, mluví o životě, o umění, o sobě, nezávazně, jako dva mladí floutci, prostě si užívají příležitosti a je to příjemné, prostě dva lidi, jako všichni ostatní. Ke konci už začne sice trochu brnkat struna "Ježíšikriste, my už se nikdy neuvidíme, to je v prdeli, nechci, abys odešla/šel" a tak mi bylo ihned jasné, že k sexu to nepotrvá dlouho. Film je plný drobných odkazů, které snad ani jako řadový divák nepostřehnete, to spíš něco pro intelektuály á la Woody Allen. Líbí se mi ten nádech tohohle příběhu, že prostě, celý váš život je tvořen podobnými příležitostmy a okamžiky, pro které stojí za to žít. Prostě... režijně ani scénáristicky to není kdovíjaká perla... ale míří na správná místa a upřímně a vážně mě to dojalo víc, než cokoliv, za hodně dlouhou dobu. Klasická tragika lidského života. Odloučení zamilovaných. Ten moment, jak si na vlakovém nádraží chtějí říct poslední slova a neví co... naprosto jsem do nich viděl. Jak vyjádřit nevyjádřitelné? -Au revoir. -Later. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Odvážný režisér chtěl postavit celý (romantický?) film originálně na jednom dlouhém rozhovoru. Za to díky, originalita se cení. Zapomněl ale na základní věc. Mezi zamilovanými to musí jiskřit a v dobrém romantickém filmu musí láska z plátna přímo vyzařovat. Tady se to neděje. Hlavní dvojici zamilování jednoduše nevěřím. Navíc z Vídně se dá vytěžit mnohem více než je ve filmu. K tomu pár nesrovnalostí, kdy hlavní hrdina nemá peníze a chce se v noci jen procházet. Pak navštíví pár klubů a restaurací, kde zaplatí, podarují cikánku a básníka. Peníze jim znovu dojdou a nemají na láhev vína, která je potřeba k otupení smyslů, aby na to konečně mohli skočit. Za střízliva to totiž nešlo, protože zamilovanost nebyla. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Setkani dvou mladych, krasnych, inteligentnich, vzdelanych, citlivych, romantickych...lidi nebo filmovych postav? Ze zarlim? A kdo by nezarlil? Bud jsem zaostalej triglodont, nebo to scenarista krapet prehnal s jejich univerzalni dokonalosti..? Kazdopadne jsem se jako triglodont citil. Mam sto chuti tomu jeste sebrat jednu pecku. Byla to celkem nuda :(. Ale uz v prubehu filmu jsem si rikal, ze mi to vychazi na 70 procent. A to jsou 4 pecky. To ovsem neznamena, ze bych se netesil na konec. A little bit boring, i mean :( ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Ty začátky... ach, ty začátky! Zamilovanost, která hýbe s lidským mozkem stejně jako lajna koksu (najděte si na netu studie!) a lidi jsou v té euforii schopní všeho, ztrácí pojem o čase, o místě, o okolí, vlastně nic kolem v tu chvíli neexistuje. Vždycky si vzpomenu na slova ze skladby Wicked Game: "Strange what desire will make foolish people do...". A ano, přesně o tomhle je ten film. Kdo to zažil, ví, kdo ne, nechápe. Na druhou stranu musím uznat, že mám v oblibě jiný filmový romance, který mají pro mě větší váhu. E. Hawke je tady ještě nevyhranej, mladej a chvílema otravenej cucouš, přičemž dneska ho mám ve filmech fakt rád! Nicméně klobouk dolů před R. Linklanterem, kterej snad napsal nejdelší dialog, co vůbec jde. Natočený je to výborně, chemie funguje a toho textu a těch vět bylo tolik, že vlastně zjistíte, že veškerej svět kolem (mimo ty dva) vůbec neexistuje. Není to ani trochu blbý, přesto hvězdama šetřím, protože mám ještě jiný snímky v popředí... ()

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama