Reklama

Reklama

Che Guevara: Partyzánská válka

  • Česko Che - Guerilla (více)
Trailer

Che je po kubánské revoluci na výši slávy i sil. Pronáší vzletnou řeč ke Spojeným národům a znovu zdůrazňuje závazek třetímu světu bojovat proti imperialismu USA. Poté Che zmizí a znovu se vynoří inkognito v Bolívii, kde organizuje malou skupinu kubánských bojovníků a bolivijských branců, aby zahájil velkou Latinsko americkou revoluci. Příběh bolivijské výpravy je příběhem vytrvalosti, ztrát, idealismu a partizánského boje, který nakonec selže a znamená pro Che smrt. Během něj pochopíme, proč Che zůstává nadále symbolem idealismu a hrdinství, jenž žije v srdcích lidí celého světa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem si říkal, že dvojka z Bolívie bude trochu svižnější než jednička. Koneckonců má název dovětek - partyzánská válka. Nebudu napínat, opět to nudilo. Nevím proč, ale když jsem jezdil na čundry, byla naší Biblí mimo jiné kniha Mirko Vosátky - Tábornická encyklopedie. Film bych rozdělil do tří úseků. Získávání bobříků a učení se lesní moudrosti, puťák a samozřejmě závěrečná bojovka s jiným oddílem ! I tady soudruzi přichází do džungle, učí se tábořit, spát v lese, stavět přístřešky proti dešti, dělí si úkoly, noční hlídky, vaří... Do toho jim Che předává moudro starých zálesáků, snaží se aby kucí byli čestní, stateční a pravdomluvní. Po výcviku putují buší. Mají žízeň, puchýře, popruhy alic se jim zařezávají do revolucionářských zad... No a nakonec bojovka, kterou jak už víme vyhrál ten lepší oddíl. Jasně, měl víc jídla, vybavení, ale jen sebral hozenou rukavici. Takže prohra soudruhů fousaté pracky mně osobně nijak nemrzela ani nebolela. Líbilo se mi jak si tvůrci dali práci s herci. Po měsících putování vypadali opravdu sešle, mundůry měli krásně otrhané, vyšisované, ale tak nějak přirozeně, ne že do nich někdo kvůli natáčení udělal nůžkami pár děr... Sami soudruzi byli správně špinaví, vousatí, vlasatí, mastní, naimpregnované dýmem táborových ohňů... prostě správní čundráci ! Všem samozřejmě vévodil Del Toro, který se pro tuhle roli asi narodil. Celkem překvapilo, že se Che neřídil radou Čecha Karla Němce, který při dobývání Severního pólu zjistil, že je potřeba zásoby vynásobit dvěma. El comandante si pro jistotu inhalátor na astma nevzal vůbec... No jeden by se divil, co všechno může zvrátit revoluci. :-).Vidět to bylo zajímavé, ale jednou stačilo. Dávám za 3 pesos. * * * ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Castro obeduje v hoteli a ty sedíš tu..." Che sa po úspechu na Kube Pokúša o to isté v Bolívii, ale tam to akosi nejde. Ľudia sú nedôverčivý, práve získavaniu ich podpory sa venuje časť filmu a bolívijská armáda ide po partizánoch tvrdo a nekompromisne a k tomu všetkému majú problém s jedlom, strelivom i zbraňami. V obidvoch dieloch oceňujem použitú španielčinu, ktorá dodáva filmu autenticitu. Film je o niečo slabší ako prvý diel, ale nie o moc. Pre pár slabších momentov nemá zmysel film odpisovať. Samotný záver je asi to najlepšie, čo film ponúka. Smrť Che-ho je zaujímavo natočená, dosť podobne išiel k zemi aj Leon v Bessonovom filme. Jediná vec mi počas filmu nešla do hlavy... Prečo Che nepožiadal Castra o pomoc? Minimálne by nemali problém s jedlom a zbraňami. S ľuďmi je to horšie. Dôveru si nekúpiš za kus chleba...Slabšie štyri. 70%. ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Tak Soderberghův Che mě nakonec nepřesvědčil. A přitom po první Revoluci měl našlápnuto docela dobře a já se vážně těšil. Guerilla má zásadní problém v tom, že jí průměrný divák nemá jak a za co uchopit. Není tu nějaký nějaký styčný moment, žádný zárodek příběhu, narace skáče ve stovkách dnů... Snad pokud jste fandou bolíviské revoluce, ale obyčejnému diváku pobíhání několika chlápků po různých místech místní džungle toho moc neřekne. Ne že by Soderbergh neměl pro záběr oko, to ne - když už k něčemu dojde dívá se na to dobře. Ale právě že se tady toho moc neděje. Guevara tady ani není nějakou zásadní postavou - z jeho "po-kubánské" části života moc faktů použito není. Tím pádem se ze snímku stává tradiční "film", což v případě absence provázanosti jednotlivých scén je ještě horší... To survive here, to win... you have to live as if you've already died. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Ne, prosím ne! První díl byl tak skvělý, Del Toro podmanivý a Soderbergh vše zvládl na jedničku. Guerilla je jakoby jiným filmem jiného režiséra. Ucelenost a navazující linie jedničky je pryč. Del Toro je nevýrazný, Soderbergh byl snad po celou dobu natáčení na záchodě, protože tohle snad nemohl myslet vážně. Naprosto nesourodé dvě hodiny jakýchsi informací, pochodování, keců.. navíc vše ocejchováno počtem dnů - připadalo mi, že skupinka přešla pouhý jeden kopec a přitom utekl téměř rok. Pruda, možná chápu, proč tohle nešlo do české kinodistribuce. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já vlastně nevím, proč jsem na to koukal. Ještě větší hovno, než předchozí film a než jsem já doufal. Akce prakticky žádná, opět vše jen v rámci džungli a prapodivně nezajímavých záběrů z konferencí. To vše podepřeno partizánskými bojůvkami, který vypadají strašně. Já se chtěl, a opravdu upřímně chtěl, něco o Che Guevarovi dozvědět. Místo toho běžely příšerný čtyři hodiny hrůzy, u kterých bych kecal, kdybych řekl, že jsem je poctivě zkouknul. Neměl jsem na to sílu a pár scén jsem prostě přeskočil, popřípadě si klimpnul. Kupodivu mi neuniklo vůbec nic. Ale ono by mi ani neuniklo, kdybych ten film neviděl vůbec. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Děj filmu se odehrává převážně v letech 1966-1967. (Karlos80)
  • Jako první se točil tento druhý díl, a to pozpátku. Začalo se s Guevarovou smrtí. Steven Soderbergh se později vyjádřil, že by to nikomu nedoporučoval. (Karlos80)
  • V USA je film vysílán hned po prvním dílu, Che-Argentine, jen s pětiminutovou přestávkou. Pro evropské diváky jsou ale oba díly vysílány samostatně, protože podle tvůrců je to pro Evropany, kteří prý u filmů více přemýšlí, praktičtější, vzhledem k náročnosti děje. (cariada)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Benicio Del Toro jako Che!

Benicio Del Toro jako Che!

24.07.2007

Soderberghův projekt se po několika letech plánů a úvah konečně dostává do pohybu a to, co předtím byly pouze dohady, je dnes oficiální. Režisér Steven Soderbergh byl vždy fascinován kontroverzní… (více)

Del Toro bude Vlkodlak!

Del Toro bude Vlkodlak!

16.03.2006

Jedno z klasických děl hororového žanru a tehdejší pýcha studia Universal, Vlkodlak z roku 1941, dostane nový kabát v remaku podle scénáře Andrew Kevina Walkera, jehož kvality dostatečně ukázal… (více)

Reklama

Reklama