Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miles (Paul Giamatti) a Jack (Thomas Haden Church) jsou dávní a poněkud nesourodí přátelé, kteří se vydávají na týdenní rozlučku se svobodou po vinařské oblasti Santa Ynez Valley. Jejich představy o průběhu výletu jsou ovšem trochu odlišné. Zatímco samotářský Miles by rád společný čas strávil koštováním prémiových kalifornských vín, nastávající ženich Jack by si rád naposledy užil život svobodného mládence se vším všudy. K dobrému pití totiž patří i společnost krásných žen. Do milostných dobrodružství se nakonec zaplétají oba, když se v restauraci seznámí se dvěma okouzlujícími servírkami. Nechávají se strhnout romantickou atmosférou společných večeří, nekonečných rozhovorů a opojným vínem, které však brzy všem ztrpkne na jazyku... Pohodová komedie o životě, přátelství a krizi středního věku se dočkala vřelého diváckého a kritického přijetí. Snímek získal mnoho filmových ocenění a posbíral pět oscarových nominací včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film a režii. Jediného ocenění se nakonec skutečně dočkal režisér snímku Alexander Payne, ovšem v kategorii za nejlepší adaptovaný scénář společně se spoluscenáristou Jimem Taylorem. Za nejlepší scénář byli ocenění také Zlatým Glóbem, kde snímek rovněž bodoval v kategorii za nejlepší komedii nebo muzikál. (Česká televize)

(více)

Recenze (452)

Falcor 

všechny recenze uživatele

Zpočátku vinařská road movie dvou chlapů středního věku z té části slunné Ameriky, kde na vinici narazíte na každé míli. Mají týden jen pro sebe, vychutnávají víno, ženy, snaží se nemyslet na své ženy. Jeden, Jack, zábavně zatrpklý znalec vína a nepíšící spisovatel, na svou bývalou ženu, druhý, Miles, užívající si seriálový a reklamní herec, na svoji budoucí ženu. Vlastně je to jeho loučení se svobodou, které si chce Miles užít a nedovolí Jackovi mu tu jeho náladou kazit. "Road movie" ale velmi brzy končí. A pomalu začínám degustovat z číše jedinečného vinnného vyznání, chytat se za hlavu nad zamindrákovaným Jackem, bezradným v blízkosti ideální ženy, a v poklidném tempu vychutnávat, vyjímečně uvěřitelně zahranou, část života jiných. A mít radost, že život počítá s našimi zásahy. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Příjemný. Výstižnější slovo pro tenhle film mě nenapadá. Možná malinko delší, než by měl být, možná trochu moc americky "mravoučný", ale to jsou výtky, které vás napadnou až dlouho po filmu, nikoliv při jeho sledování. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený road movie za vínem, který parádně citlivě kombinuje všechny své složky - komedie, romance, drama - a může tak pracovat s atmosférou. Ta mě osobně naprosto dostala a hned po titulkách jsem si běžel dát kvalitní lahvinku. Bravo - takhle si představuji inteligentní, letní komedii Did you drink and dial? ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Tento film neurazí, nenadchne. Jen si tak plyne. Děj sice trochu má, ale je to zbytečně moc natahované. Popravdě mě dost štval a konec je bohužel bez konce. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Skvelé, vulgárne...iné ako ostatné...jednoznačné prekvapenie a geniálny scenár, proste vidieť že je to nezávislé...a urobené len z radosti k filmom.. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Ze zacatku vas to stve, jako komedie to nefunguje, ale stejne jako vino, ktereho se v tomhle filmu otestuje opravdu hodne, Bokovka postupne uzraje v prijemne depresivni film o krizi stredniho veku. 6/10 ()

numi 

všechny recenze uživatele

Velmi upřímná podívaná! Tohle nešlo vymyslet, tohle se muselo určitě stát... Sakra!;) Humor ve filmu je nenásilný, nevnucovaný, možná se ani nezasmějete, ale na konci byste vsadili pravou ruku na to, že šlo o výbornou komedii. Víno teče proudem, ženy jsou exoticky svůdné a nespoutaně sexy na straně jedné a přitažlivě upřímné a přirozeně krásné na straně druhé. Paul Giamatti si může udělat další čárku na futrech s opomenutými Oscary - snad mu to Akademie někdy splatí, Thomas Haden Church je komická loutka k pohledání a obě (hlavní) ženy skvěle oba filmové "umělce" doplňují. Pokud máte rádi - ne, pokud MILUJETE víno -, pak si připočtěte klidně dalších pět hvězdiček navíc. [říjen 2006] ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Giamatti hraje jako o život, víno teče proudem, ale nebýt Haden Churche jako parádního Jacka, nevím nevím, jestli bych to vůbec vydržel do konce. 2,5* ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Veľmi pomalá a nenápadne plynúca "pocitovka", predchnutá pôvabnou vinárskou atmosférou a množstvom životných múdrostí. Už dávno som nevidel film natoľko reálny pri vykresľovaní životných postáv, ich vzťahov a postojov k životu. Tie samozrejme stoja na vynikajúcom hereckom podklade. Väčšina obsadenia je proste obstojná, no Paul Giamatti je skutočne znamenitý herec, ktorý stvárňuje svoju postavu tak civilne a nenútene, že je nemožné sa s ňou nestotožniť. Bokovka si skrátka z nejakého dôvodu musí nájsť miesto v srdci každého diváka, každý si v nej nájde tie svoje "už prežité okamihy". Úsmevné i bolestivé, bez výnimky. (8/10) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Thomas Haden Church, Virginia Madsen a Paul Giamatti. Tohle je prostě koncertní trio, které rozjelo neskutečně civilní herecké vystoupení, z toho dva z nich (Madsen a Church) si dokonce mohli sáhnout na Oscara, ale zůstalo jen u nominace. Přiznám se, docela se divím, že nebyl nominován i Giamatti, ale asi by to bylo moc, tři nominace za herecký výkon v jednom filmu. To ovšem nic nemění na tom, že film chcete sledovat kvůli postavám, které herci hrají. Anebo spíš, kterými herci jsou. Miles a Jack jsou přátelé, i když je každý jiný. Jack se má ženit a s Milsem vyráží na týden, kdy by si měli naposled pořádně užít. Jack to chce vzít ve velkém a pořádně si užít s nějakou ženou. Žení se, ale co, stejně má pochybnosti, a tak se chce ujistit, koho vlastně miluje. Miles je úplně jiný než Jack. Je více introvertní, odborník na víno, který se snaží prorazit jako spisovatel, ale nedaří se mu to, vzpamatovává se z rozvodu se svou ženou před dvěma lety a stále není schopen se dát dohromady, navíc ještě musí okrádat svou starou matku, aby měl aspoň nějaké peníze. Společně s Jackem se vydávají za vínem, on Jacka učí, jak víno vychutnávat a musím říct, že i když filmem není zaměřen na víno třeba tak jako "Bobule", člověk se zde toho o víně dozví docela dost. Přes víno se dá seznamovat, a tak se Jack seznámí se Stephanie a jde s ní, s Milesem a Mayou, která po Milesovi očividně jede, na večeři, kde se seznámí. Jack si uvědomuje, koho vlastně jmenuje, stejně jako si Miles uvědomuje, že toho má ještě hodně nedořešeného. "Bokovka" je založená na dialozích a na lidských osudech. Alexander Payne zase dokazuje, jak je skvělým scénáristou a že ty dva Oscary za scénáře (jeden za "Bokovku" a druhý za "Děti moje") jsou naprosto oprávněné. Krásné malé příběhy o lidech, kteří nejsou na první pohled hvězdami, ale přesto jsou jejich osudy zajímavější než osudy většiny celebrit. Krásný film, který mě jednoduše dostal. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/11/arbitrage-interview-male-deti-neznamy.html ()

jajinka 

všechny recenze uživatele

Výběr filmu mou kamarádkou opět nezklamal, skvělej film s dobře namíchaným humorem, který chutnal jako nejlepší víno... Když se začal smát "Miles" nemohly jsme odolat a smály se taky... Naštěstí kino bylo obsazeno asi jen 10 diváky (což je fakt velká škoda), tak se nad tím nikdo "nepohoršoval". Škoda, že se o tomhle filmu v českých kruzích moc nemluvilo, určitě si to zaslouží... ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Z jedné strany smutný a vážný film. Z druhé strany takové hořko-sladké vyprávění o "pozdním létu" života, o přátelství, lásce a hlavně o víně. Bokovka je citlvý film ze života, citlivě zrežírovaný a zahraný. Ústřední dvojice se skvěle doplňuje a skvěle vzájemně kontrastuje. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Místy legrační a několikrát jsem se hezky zasmál, ale především je to dojemný příběh o obyčejných lidech. Zdá se mi, že většina komentátorů tady je mladších, takže ještě moc nevědí, jaký je to věk a jaké jsou s ním spojené problémy, pocity a příběhy. Inu, někdy právě takové. Nikdy mi Kalifornie nepřipadala tak laskavá a normální, jako v tomto filmu. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s1fridou2, hezké, leč nijak převratné, Paul se svýma psíma očima, no...tahle pánská jízda těsně před svatbou, kdy kamarád ženich si chce ještě mocí mermo užít, no nevím...krajina krásná, hovory o víně báječné, jen jako komedie mi to nepřišlo. takové neurazí, nenadchne, tři hvězdy jsou akorát. ()

YURAyura odpad!

všechny recenze uživatele

Typicky priklad filmu, ktery by si pred par lety neskrtl ani v oskarovych nominacich! Natozpak aby nejakou sosku vyhral. Ale pribeh musel zasahnout hodne zoufalcu, kteri se citili podobne jako hlavni protagoniste - totalni loozri, tak jim ze soucitu neco nadelili. Opravdu je na tom HollyUd tak spatne, ze muzou vyhravat takoveto blaboly? Jak tady ctu ty vyplody ostatnich - Znovin Znojmo musel asi delat nejake projekce, kde podaval divakum zdarma halucinogeni vino.... ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Nie najoptimistickejší, avšak zároveň mimoriadne vtipný pohľad do života mužov v strednom veku, ktorí stále niečo hľadajú. Hlavné postavy, ktoré sú výborne zahrané Giamattim i Hadenom, môžu poslúžiť v nejednom prípade ako zrkadlá poniektorých mužov. Nejedná sa o výpoveď čisto americkej generácie, dotýka sa to aj našej mentality. Kto predtým videl Paynov predchádzajúci film About Schmidt, vie dopredu o čom bude Sideways(Bokovka). Kým O Schmidtovi, ktorý síce ovplýval niekoľkými geniálnymi nápadmi, sa zdal byť pridlhý a tým pádom miestami ťažkopádny a nudný, v Bokovke 2 hodiny prešli veľmi rýchlo a musím priznať, že som sa náramne bavil. A čo to som sa dozvedel aj niečo o vínach :-). ()

Související novinky

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Další muzikál pro Nicole

Další muzikál pro Nicole

09.04.2008

V Moulin Rouge byla neodolatelná a ukázala kromě podvazků a hereckého talentu i to, že je docela nadanou zpěvačkou, takže režisér Rob Marshall neváhal ani chvilku a obsadil Nicole Kidman do jedné z… (více)

Giamatti prezidentem

Giamatti prezidentem

22.08.2006

Ano, je to opravdu tak. V poslední době stále populárnější Paul Giamatti z oscarové Bokovky bude prezidentem Spojených států amerických. Taková nabídka se nedala jen tak odmítnout, zvlášť když… (více)

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama