Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý člověk prý má tři životy: veřejný, soukromý a tajný. Tajný život Dana Mahownyho, spořádaného a skromného úředníka jedné torontské banky, vyšel najevo počátkem osmdesátých let minulého století, kdy byl zatčen a obviněn z defraudace. Za celou dobu jeho profesní kariéry nepojal nikdo nejmenší podezření. Jeho pozice v bance byla natolik pevná, jeho chování tak bezúhonné, že jen pomyšlení na něco takového musel každý okamžitě zahnat jako absolutní nesmysl. A přece částka, o kterou nakonec banka přišla, vyrazila každému dech. Stejně šokující bylo ovšem zjištění, že všechny ty peníze, do posledního dolaru, pohltil hazard. Protože Danu Mahownymu nešlo o bohatství. On nehrál pro peníze. On, jako pravý gambler, hrál jen pro vzrušení, které při hře zažíval. A které u něj na pomyslné stupnici od jedné do sta zaujímalo bezkonkurenčních sto bodů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Dont 

všechny recenze uživatele

Gamblerský příběh bankovního úředníka Dana Mahownyho, který v kasinech točil miliony a přitom jezdil ve staré káře a chodil v ošuntělých oblecích. Ten kontrast mezi jeho skutečným životem a tím, kam před ním utíkal, je markantní a hlavně díky výkonu Philipa Seymoura Hoffmana uvěřitelně zobrazený. Jenom v té bance mu to procházelo až příliš snadno, vždycky z toho nějak podivně vyklouzl. Možná v 80. letech to tak chodilo, to nemůžu posoudit, dnešní audit se jen tak ošálit nenechá. Dokonce se mi v roli hodně tolerantní přítelkyně líbila i Minnie Driver, což nebývá zvykem. Zůstanu tak u slabších čtyř hvězd. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nenápadný filmík stojící hlavně na hereckých výkonech. Tlustej, nervózní Hoffman je dobrej a stejně tak žoviální John Hurt. Natočeno to není nijak okázale, ale účel to plní. Mahowny totiž žil chudě, i když prošustroval 10,2 mega a to v 80. letech!!! Jo a policajta tam hraje Spider z Vražednýho Pobřeží parťák Nicka Slaughtera :) ()

Reklama

6thSun 

všechny recenze uživatele

Dávám lehce nadsazených pět hvězd, protože jsem naprosto okouzlený výkonem P.S.Hoffmana. Už dlouho patří mezi mých nejoblíbenějších top 5, ale pokaždé mě dostane znova. A pokud má ještě výborného přihrávače, jako je v tomto případě Minnie Driver, vše navíc podpořeno kvalitiním příběhem, výsledek nemůže být jiný než strhující. Jo, a taky v tom asi hraje maličkou roli fakt, že jsem si s gamblingem svýho času taky trochu zavdával. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Z příjmení Mahowny můžeme vytvořit anagram „how many“, od kterého vede rovná cesta k odpovědi „více než deset milionů dolarů“. Ano, tolik peněz zpronevěřil ze „své“ banky Brian Molony , jenž posloužil scénáristům coby hlavní zdroj inspirace. V podání Philipa Seymoura Hoffmana (výtečného, jak jinak) to není žádný elegantní podfukář v dokonale padnoucím obleku, s „chyť mě, když to dokážeš“ úsměvem na tváři. Dan Mahowny je chudák, asociální looser posedlý hazardem. Nehraje pro peníze, hraje, aby hrál. Vždy hraje až do posledního dolaru. Nikdy nevyhraje. Jeho počínání se může jevit iracionálním, ale copak je na závislosti něco racionálního? Zkuste ji zkrotit. Nesmírně napínavý snímek na pomezí psychologického dramatu, jízlivé komedie a thrilleru mě, ač směřuje k cíli, jež od začátku znáte, dokázal po celou dobu držet v šachu (čili v nevědomosti, k čemu dojde v příští minutě). Neustálé opakování téhož cyklu (zpronevěra, cesta do Filadelfie, kasino) nezevšední díky výborně napsaným větám a sympatickým hercům. John Hurt si vychutnává roli rozkošně zkaženého šéfa kasina. Minnie Driver sice působí vedle Hoffmana jako malá šedá myška vedle (lasagněmi) dobře krmeného oranžového kocoura, ale snažila se. Snažili se všichni a dali vzniknout nenápadnému snímku, jenž umí o to víc překvapit. Apendix: orámování filmu záběrem na Niagárské vodopády bylo skvělým tahem. 80% Zajímavé komentáře: ladko, Petrushka5 ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

„Sex ne, chlast ne, drogy ne, zajímá ho jen další karta.. Miluju ho..“ Šéf kasina mě bavil, bylo to parádní neřád a John Hurt je tu nepřehlédnutelný, Philip Seymour Hoffman v roli skromného zaměstnance banky, který zcela propadl hráčské vášni, bezchybný. Způsob, jakým kul pikle, jak zdařile kličkoval na hranici a posléze už i hodně za hranicí, byl fascinující (pro mě) a pochopitelně devastující (pro něj). Zdařilý snímek o tom, jak to vypadá (asi), když se ze hry stane vzrušující posedlost a daná osoba prostě nemůže přestat.. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Případ Mahowny je inspirován životním osudem Briana Molonyho, úředníka, který ze "své" banky zpronevěřil více než 10 milionů dolarů během pouhých 18-ti měsíců. Jeho příběh byl v roce 1987 novinářem Garym Rossem přetaven do knížního bestselleru pod názvem "Stung". (Matty)

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Reklama

Reklama