Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi

(seriál)
  • USA Avatar: The Last Airbender
Trailer 5
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Mysteriózní / Komedie
USA, (2024–2025), 15 h 16 min (Minutáž: 47–64 min)

Tvůrci:

Albert Kim

Hrají:

Gordon Cormier, Kiawentiio, Ian Ousley, Dallas Liu, Paul Sun-Hyung Lee, Ken Leung, Daniel Dae Kim, Tamlyn Tomita, Yvonne Chapman, Elizabeth Yu, James Sie (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Mladík zvaný Avatar musí ovládnout čtyři živly, aby zachránil svět, který se zmítá ve válce. A taky porazil kruté nepřátele, kteří ho chtějí za každou cenu zastavit. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (88)

Allecto 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou první díl a mám stejný problém jako s One piece. A to ten, že s tím vlastně nemam problém, vizuál super, choreografie super, casting bezva, ale nevidím důvod proč bych na to měl koukat když si můžu pustit původní seriál :/ tohle je přece jen takový osekany a prostě tyhle hraný remaky asi nedokážu ocenit ()

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Anime předlohu neznám (pouze film), takže hodnotím jenom co jsem zde viděl. Efekty a vizuál celkově velmi dobrý, celý svět Avatara je opravdu hezký. Casting byl za mě nahoru dolu, někdo dobrej a někdo tragickej (Sokko). Nejlepší charaktery a vývoj měli nakonec Zuko se strýcem. Co ale neskutečně potápí seriál je scénář, který je opravdu špatný. Furt se opakují ta samá slova jako 'Musím zachránit přátele' a neustálá moudra od všech a plno dalších klišé. První 2 díly se mi moc líbily a byly na hezký 4 hvězdy, u dalších ale někdy jsem se často přemlouval abych to zapnul nebo dokoukal z povinnosti. Celkově je to na hraně 3 a 4 hvězd, ale kvůli mizernému scénáři a některým hereckým výkonům dávám 3. ()

Reklama

Chen 

všechny recenze uživatele

V první řadě přiznám, že mě bavila tolik kritizovaná filmové verze. Další věcí je, že se mi sice líbila animovaná série, ale nejsem její fanatický milovník, takže mi nevadí, že se hraný seriál v určitých ohledech odklání. Co je podle mě podstatné je to, že se mu daří zachytit základní aspekty předlohy, její atmosféru a většina postav je obsazena dobře. Triky by chtěly občas ještě nějakou péči, ale jinak si vlastně nemám na co stěžovat. ()

Myslivir 

všechny recenze uživatele

Tak Netflix chce starší a dospělejší diváky? Fajn. Ale nehodlám se teda držet zpátky a odpouštět přešlapy, které bych jako mladší a s méně vyvinutým kritickým uvažováním odpouštěl původní animované verzi. Netflix verze má jediný štěstí, že slepé odmítání a nenávist jsou proti myšlenkám, jimiž by Iroh chtěl, aby se lidé řídili. Myšlenkám, které jako jediné Netflix potencionálně nezmrví, jelikož skoro všechny ostatní ústřední myšlenky předlohy zdá se buď nepochopil, nebo se rozhodl z nějakého důvodu vyškrtnout. Třeba negativní rysy hlavních postav - zcela jasně měly sloužit charakterovému vývoji a ponaučení, ale tvůrci je vyřadili. Asi jim přišlo, že by tím zdržovali děj (Aangovo odbíhání od hlavního úkolu) a že by dávali dětem špatný vzor (Sokkův sexismus), jelikož hrdinové přece nesmí být nedokonalí. A přitom na děti “černobíle” vnímající svět seriál nemíří. Vidíte ten paradox? Tímto vnitřním protiřečením si je seriál prolezlý celý: některé linky, mnohdy z naprosto odlišných epizod, nesmyslně splácává dohromady, a přitom má zjevně čas na zcela vlastní originální linky. Zejména snaha polidštit Azulu, čímž jí jako jednomu z antagonistů předlohy odebírá jeden z rozměrů děsivosti. Samozřejmě, některé změny nejsou nutně na škodu - ostatně dobrá adaptace nějaké změny dělat musí. Kupříkladu posunout centrální hrozbu celého příběhu časově na neurčito kvůli dospívání herců mimo natáčení se jeví jako logický krok, jenže jeho implementace působí dosti neohrabaně. Podobných změn (např. předčasná odhalení dramatických zvratů) evidentně přibývalo, což nakonec vyústilo v odchod tvůrců původního seriálu z tvůrčího týmu. To jsem vnímal jako první z mnoha varovných znamení, přičemž i téměř všechna další se bohužel naplnila. Skoro si až připadám, že jsem viděl jiný seriál než ostatní, kteří na něm chválí mimojiné třeba CGI. Jenže to je mnohdy vysloveně obludné: sledovat při létání nebo blbé jízdě kajakem jasně viditelný green screen fakt bolí; ovládání ohně je často zahaleno kouřem (aby asi nebylo pořádně vidět); a nepěkné digitální pozadí nahrazující fantaskní přírodu kamera pro jistotu v 90 % záběrů zabluruje, čímž figury vizuálně vytrhává z obrazové celistvosti rámu. Velká část záběrů tak působí na poměry takovéto druhu produkce až podezřele béčkově, což zabíjí i většinu akčních scén. V nich nemá žádná složitější bojová choreografie šanci vyniknout, jelikož ji naprosto rozkrájí rapidní střih nebo tempo akce ničící rozstříhání úderů na záběry a protizáběry. No a protože pro mě celé toto dílo nezachraňuje ani příběh a scénář, ani audiovizuál, patrně ho před ještě nižším hodnocením chrání nostalgie (kterou ze mě chtějí vymačkat použitím Leaves from the Vine) a respekt k lidem, jež se na seriálu podíleli z lásky k předloze, a ne s vidinou kreativně líného zisku, která stojí za téměř všemi podobně zbytečnými live action remaky animovaných děl. Celý to stejně působí jako divadlo z Lávového ostrova. A vůbec, v Ba Sing Se není žádný hraný Avatar. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Je to sice drahé, technicky barvité a vizuálně nápadité, nicméně rating PG a celková až přespřílišná doslovnost a cringe dialogy z Avatara dělají až moc dětskou záležitost. Děti a fandové celého Avatar fenoménu budou rádi, ale pro zbytek dospělého publika je tohle ztráta času, která ač své kvality má, nemá nám moc co nabídnout. ()

Galerie (164)

Zajímavosti (11)

  • Stejně jako v animované předloze jsou jednotlivé části rozděleny do vypravěčských celků. Poznáme to v úvodu každé epizody, které jsou zbarvením rozděleny po dvojicích podle živlů: vzduch, země, oheň a voda. (UncleMorty)
  • V původním seriálu není Aang odhalen jako Avatar – ani vesnici Vodního kmene, ani divákům – dokud Zuko nepožádá o vydání Avatara a Aang nepřizná, kdo je, a nevydá se. (KGBelik)

Reklama

Reklama