Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

berg.12: Píšeš, že prostředí nedělá z filmu divadlo, ale já rozdíl mezi tímhla a Trierem opravdu vidím čistě v tom, že pod jedním je divadlelní hra a pod druhým film. Roydílu v práci s časem, prostorem a kamerou jsem si u výstupního materiálu nijak nevšiml. BTW v současnosti divadlo značně využívá fimových dotáček na pozadí. Krom toho jsem nemluvil jen o Dogville. Podle mě když je vyřazeno tohle, má být vyřazen třeba sitcom s publikem jako přátelé z žebříčku seriálů. A vše ostatní o čem jsem mluvil taky.

Darth.Bane

Darth.Bane (hodnocení, recenze)

Sláva! Neskutečmé... Nejlepší hra od největšího dramatika všech dob,konečně vyšla na DVD!!! ...ty máš krysu huso,teda husu kryso...

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

woody: Myslíš tím, že zrovna Cimrmani jsou to nejlepší divadlo? Že uvedením ve filmovém žebříčku by nezastiňovalo jiné divadelní hry? Že divadlo jsou jen obecně známé a populární komedie? Nic jiného totiž v žebříčku nebylo. O žádné divadlo obecně nešlo. Česko/Slovenskou specifičnost téhle databáze stejně dobře vyjádří i pořadí našich filmů.

woody

woody (hodnocení, recenze)

Spokojeni, spokojeni? Doufám, že ano a udavte se tím, že už konečně není nějaké divadlo v top 200. Hnus divadlo, jak to můžeme považovat za film rovnocenný velkým Kmotrům a Tenrkátům na západům.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

flanker 27: O rozdílu mezi filmem a divadlem a tudíž i mezi Cimrmanem a Dogville jsem psal ve zdejší diskuzi s Dadelem. Dogville svou podstatou není záznam divadelní hry, přestože se odehrává na jevišti s namalovanými obrysy baráčků (viz. práce s časem, prostorem, kamerou). Stejně tak klipy, které jsou také specifický filmově/hudební žánr. Obyčejný záznam divadelní hry nikoliv, ale nechce se mě to dopodrobna rozepisovat podruhé, tak si to, prosím, přečti.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

berg.12: Ale že to nežádáš i přes své výhrady třeba u Dogville? A proč zůstávat u divadelních her? Co klipy? FIlmy o filmech na dvd? To tu často stoupá taky pěkně vysoko v žebříčku, přestože nejde o v pravém slova smyslu film. Nejdřív jasný hranice, pak se o tom můžeme bavit. Nic ve zlym, beru to čistě jako akademickou debatu.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Mám Pocit, že až se tohle vyšplhá na první příčku, tak k tomu nevyhnutelně dojde.

flanker.27: Nesouhlasím, ale opravdu nechci opakovat svou diskuzi s Dadelem. Viz třeba 30.08.2006 04:36

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Trochu opožděně se vměšuju, ale těžko se tu bude orodovat za vyřazení Cimrmanů, když jen konkrétně u tohohle si momentálně 1042 uživatelů myslí, že to sem patří. Takže to bude chtít momentálně 1043 proti. BTW takový sitcomy jspou taky de facto divadlo před publikem.

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

,,Já ho také nemám, ni jsem ho neviděl,´´ pravil sivý Dadel duse se smíchem.

902 10

902 10 (hodnocení, recenze)

povidej mi o tom dedle, vypravej...takoveho vrabcaka sem jeste nevidel, ty ho snad mas?

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

90210: Proč tam není Live 8? Třeba proto, že to hodnotilo málo lidí? Nebo proto, že to má nízké hodnocení? Nebo obojí najednou? Na to bys mohl přijíti sám, ty hloupý. Mimochodem, viděls již někdy vrabce se dvěma zobáčky?

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

To jsou mi debaty... není snad tak nějak, i bez definic, JASNÉ, že Cimrmani jsou záznamy divadelních her?

902 10

902 10 (hodnocení, recenze)

v tom, ze to nejsou filmy. jsou to divadelni hry. stejne jako treba the simpsons je serial a zaznam koncertu maxim turbulenc je zaznam koncertu. proc blizsi vyklad doporucuji nejaky vykladovy slovnik pro zacatecniky... je uplne jedno, ze se to tady hodnoti (z cehoz maji asi nejvetsi radost hunteri typu dadel), ale proc by to proboha melo byt v zebricku nejlepsich filmu vsech dob? proc tam neni treba zaznam koncertu live 8? taky to davali v TV, taky je to na DVD, mozna i vhs. v kine to sice taky jako horkou premieru nedavali, ale to cimrmany taky ne, tak co dadle?

woody

woody (hodnocení, recenze)

Shimitz: Opravdu? A co by si navrhoval? Nebo vůbec v čem je Cimrman jiný než ostatní filmy :-D

Shimitz

Shimitz (hodnocení, recenze)

Pěkně mě štvou (i když jinak je mám docela rád) Cimrmanovské DIVADELNÍ hry v žebříčku nejlepších filmů.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Dadel: Nebudu si tu hrát na odborníka, sám Ti z hlavy nejlepší zvukaře nebo střihače nevyjmenuju, ale nepochybuju o tom, že se na čsfd někdo takový najde a ani to nemusí být žádný akademik. Myslíš ale, že ty kategorie přesto nemůže nikdo posuzovat? Hlavně kvůli zvuku si snažím každé pořádné sci-fi vychutnat v kině, střih zase umí třeba pěkně pokazit dojem (Spy Game, Men on Fire) a jsou pro mě nedílnou součástí komplexního zážitku z filmu. Škoda, že jsi nenapsal dřív, že rozdíl mezi filmem a natočeným divadlem JC vidíš, nicméně ho nepovažuješ pro čsfd za tak důležitý, mohli jsme si tu diskuzi možná ušetřit. A Cimrmani bez publika? Zkus si to představit, to by nebyli Cimrmani :)

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Fajn, tak mi pověz, které filmy mají nejlepší zvuk a střih, a vyjmenuj mi z hlavy několik nejslavnějších zvukařů a střihačů. Když tyto kategorie posuzuješ, určitě musíš mít nějaké favority. A já samozřejmě vím, že rozdíl je v tom, že se to natočilo při divadelním představení, zas tak moc mě podceňovat nemusíš. Pouze to nepovažuji za natolik důležité, abych tady kvůli tomu musel orodovat za vyřazení Cimrmanů. Přece není důležité, kde se natáčelo. Kdyby se to natočilo v prázdném sále bez diváků, bylo by to už podle tebe OK?

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Dadel: ,,A u filmů to snad kromě pár teoretiků a akademiků někdo dělá?..,, To jsi mě vážně pobavil, připadá mi, že vůbec netušíš, na jakém webu se nacházíš. Ale pokud takhle hodnotíš filmy ty, tak se vážně nemáme o čem bavit (a nešlo samozřejmě jen o Tebou uvedené kategorie). A srovnání s ostatními televizními filmy? Cimrmani hrají pro publikum V SÁLE a to i když je natáčela ta kamera. To že z toho vzniknul film se rovná asi tomu, jako kdyby sis jejich hru natočil během představení na kameru, aniž by o tom kdo věděl. Dokonce i v titulkách to někdy může být uváděno jako ZÁZNAM DIVADELNÍ HRY. Pořád v tom nevidíš rozdíl?

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

berg12: Já na nic nezapomínám. Je tu spousta televizních filmů, kde je taky všechno uděláno ´´za účelem televizního přenosu´´ tak jaký je rozdíl? Že Cimrmani byli takhle natočeni v reálném čase, není přece důležité, takové filmy taky existují. A ano, nikdo neposuzuje střih a zvuk. A u filmů to snad kromě pár teoretiků a akademiků někdo dělá?

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

woody: Provedl bych nátlak v diskuzi, zavalil POMA dotěrnými e-maily, zorganizoval celostátní petici a kdyby ani to nepomohlo, tak pochopitelně Václavák. Nebo bych příště lépe formuloval svůj příspěvek, tak, aby opravdu všichni uživatelé pochopili, že se jedná o stylizovanou větu přací. Ne, vážně, pokud by k tomu došlo, tak si myslím, že vedení snad nějak zareaguje.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

woody: ??????? Když je ta diskuze tady, proč ji sunout jinam? Tohle už se tu probíralo mnohokrát, na nejrůznějších fórech, v návrzích a to, co tady říkám já, by samozřejmě mohlo platit i o jiných hrách. Mě je to celkem fuk, bavíme se tu jen o tom co je a není film. Ale kdyby měli být Cimrmani na čsfd No.1, asi bych s tím něco udělal.

woody

woody (hodnocení, recenze)

Zajímavé, že tu máme kočičí hru s medřickou, sluhu dvou pánů s donutilem, ale to nikomu nevadí.... Tak jak to tedy je, rozhodněte se, enbo už toho pindání nechte!

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Dadel: Zapomínaš na jednu věc. Ta kamera, ten střih, to všechno je uděláno pouze za účelem televizního přenosu. Představ si, že v televizi civíš 2 hodiny na statické jeviště s herci! Jde o záznam či zdokumentování divadelní hry, která sama filmem není a pár dramaturgických rozhodnutí typu ,,teď celkový záběr,, ,,kamera 2 detail na Němce,, z ní film rozhodně nedělá. A pokud se už jako film posuzuje, měly by se tyto věci jako kamera, střih, zvuk posuzovat také. Myslíš, že to tak někdo dělá?

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Je spousta filmů, které jsou stylizované ještě mnohem odlišněji, a od běžného filmu se liší mnohem víc než Cimrmani, a nikdo je tu nezpochybňuje. Cimrmani nejsou taky nic jiného, než příběhy, zahrané herci podle scénáře, natočené kamerou, sestříhané střihačem, režírované režisérem, zaznamenané na DVD

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Dadel: především je to jinak stylizované umění. Od scénáře, dialogů, hereckých výkonů po práci s prostorem, časem, obrazem, triky, výrazovými prostředky a divákovým očekáváním. Když se nad tím sám zamyslíš, určitě na pár rozdílů přijdeš. Popřípadě zkus nějakou chytrou knížku, tam Ti to vysvětlí určitě o něco fundovaněji.

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Stále jsem se ještě od nikoho nedověděl, CO konkrétně mají filmy oproti DSP a dalším Cimrmanům navíc...

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Dudek: Prostředí ještě nedělá z filmu divadlo, ale kdyžtak přesuň diskuzi k uvedeným filmům.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

1) Tohle není film
2) Trier není divadlo
3) Jsme na ČESKO-SLOVENSKÉ filmové databázi, takže i když se mi ty divadelní hry v top 200 taky nijak nezamlouvají, beru to jako určité národní specifikum (stejně jako spoustu dalších filmů).

woody

woody (hodnocení, recenze)

Je tu mnohem lepších filmů, které mají sotva 10 hodnocení a na Imdb jsou v topu, ale né, vy furt řešíte, že Cimrman není film.

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Samozřejmě. A kromě toho bych chtěl, zlabusi, ještě zdůraznit, že Dobytí severního pólu bylo pouze natočeno na divadle, ale odehrává se na severním pólu! :)

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

Dadel: Já jakožto fanoušek Larse von Triera musím napsat, ano film se v divadle odehrávat může.

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

Dadel:Nechci se vměšovat Cimrmany miluji ...ale do top dle mého napaříi.....a jestli chceš vědět jendu věc čím se odlušuje od filmu.......co třeba to ,že se odehrává v divadle...?

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Tak mi vyjmenuj jedinou věc, kterou filmy mají a Dobytí severního pólu ne, aha? Antigumo

902 10

902 10 (hodnocení, recenze)

je to docela fajn, ale je tu jeden uplne bezvyznamny malinkaty problemecek a to ten, ze to neni film(...). a my jsme mam pocit na filmove databazi.(...)

 (hodnocení, recenze)

naprosty souhlas s Appleboy, pro mne je Dobyti severniho polu jednoznacne taky ten NEJ film ze vsech, co kdy S&S vytvorili. Dokonale!! Tomu rikam pravy cesky humor.

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Jak to, že Dobytí severního pólu není v TOP 200? Má 96%, 552 hodnocení....

Appleboy

Appleboy (hodnocení, recenze)

Ačkoliv většina lidí označuje za nejlepší hru Divadla Járy Cimrmana Záskok, pro mě je to jednoznačně Dobytí severního pólu. Inteligentní humor, výborně napsané a zahrané postavy (zvláš Frištenský Ladislava Smoljaka je geniální) a obrovská kumulace hlášek, z nichž většinu s oblibou cituji. "I mě to zmátlo, natož pak takovýho primitiva jako je Frištenský!" "Děkuju ti, náčelníku, že ses mě zastal!" :-) Kdybych mohl dát šest hvězdiček, učiním tak.

Reklama

Reklama