Reklama

Reklama

Úplné bezvětří

Trailer

Obsahy(1)

Thriller podle románu Charlese Williamse se odehrává v Tichém oceánu a téměř celý na jedné lodi. John a jeho žena Rae chtějí strávit nějaký čas sami, daleko od lidí. Avšak jejich samotu nečekaně naruší trosečník, kterého zachrání. (NFA)

Videa (1)

Trailer

Recenze (200)

Nautila 

všechny recenze uživatele

I když se nejedná o nic extra, mám tenhle film ráda. I když je to plné blbostí (tak ho už konečně pifni, kruci) a divných dialogů, i když nesnáším tyhle konce typu - záporák je živej, mrtvej, živej, mrtvej - a i když je chování psychopata zcela neodůvodněno.....mám tohle ráda. Hlavně kvůli nehybné a těžké atmosféře, prosycené osamělostí a bezmocností. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Po tomto filmu si mnoha australských tvůrců tohoto filmu všiml Hollywood. Přitom jde jde spíše o komorní thriller pro tři hlavní postavy. Precizně stupňováné napětí, výborné navození patřičné atmosféry (a la Hitchcock), skvělé herecké výkony - to vše z tohoto jinak "nenápadného" snímku udělalo film, který vám nedá vydechnout. Ovšem kdyby film neobsahoval posledních asi 5 minut, byl bych radši ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Dvadsiateho mája. Úplne bezvetrie. Uvideli sme škuner. Názov neznámy.“ Úplne bezvetrie radíme do "novej austrálskej vlny" pozostávajúcej z filmov austrálskych hercov, režisérov, producentov a scenáristov, ktorí v 80. rokoch po prekonaní rôznych problémov v Austrálii (uzákonenie systému, ktorý umožňoval miestnym filmárom riadne zbohatnúť na nakrúcaní bez ohľadu na to, čo resp. akej kvality, či skôr nekvality, vznikne) začali natáčať úspešné hity. Touto vlnou dokázali, že hoci najmenší svetadiel na svete nerobí ročne sto filmov, tak ak už niečo predsa len vytvorí, stojí to väčšinou zato. Úplne bezvetrie je miestami až majstrovský, fakt poriadne nechutne vyhrotený psychotriler s extra nádherne jednoduchou, ale práve preto perfektne fungujúcou zápletkou. S jej použitím a s použitím len troch hercov (a jedného psa) a monumentálnej hudby vytvoril režisér psychologický triler s množstvom pamätných okamihov (znásilnenie, video, svetlica, veslovanie). V tom období boli podobné filmy o psychopatických stfalkeroch, ohrozujúcich pár/rodinu/jednotlivca, veľmi obľúbené (Stopár, Psychopat zo San Francisca, séria Otčim, Spolubývajúca, nový Mys hrôzy). ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemný thriller. Netradiční prostředí tomu dodávalo i trochu klaustrofobických stavů. Zápletka sice není nic světoborného. Zdálo se mi, že Ray mohla Hugieho kdykoliv čímkoliv praštit a bylo po problému, ale když to muselo být takové, proč ne. N. Kidman jako mladičká a opravdu krásná dívka. Díky B. Zaneovi za její absolutní odhalení :). Film mi trochu pokazil už hodně zbytečně přehnaný závěr, ale asi to bývalo moderní. Kvalitní hudba! ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Bohužel ukázkový příklad, jak se dá dojebat skvělý námět debilním scénářem a nudnou režií i se skvělým áčkovým obsazením. Úvodní scéna s nehodou je vlastně naprosto zbytečná a filmu celkově jen ubírá na uvěřitelnosti - protože na jeden pár trochu moc smůly najednou. No a pak se kupí jedna osudová chyba za druhou. Manžel vymyslí totální pitomost, díky níž přijde o loď i o manželku, se kterýmiž mu pláchne očividný psychopat, který ho nechá na své potápějící se lodi. Psychopat se chová dost stupidně i na psychopata - vždyť mohl zrzku pěkně v klidu svázat a dělat si s ní co libo??? Zrzka se chová jako nejhloupější naivní nána - viz klíč od motoru odhozený do moře i s dřevěným plovákem, mizerné svázání Billyho (proč toho chlapa prostě nehodila normálně přes palubu rovnou?) atd. A pes aspiruje na cenu nejblbější pes roku - tady není co dodat. Zrzka vypadá, že se aspoň ke konci trochu polepší (a udělá konečně co měla hned na začátku) leč pak to opět dosere jedním humanistickým člunem. K zcela zbytečné finální scéně, která už je hodně za zenitem parodie se raději nebudu ani vyjadřovat - tu si rejža mohl opravdu odpustit. Takže shrnuto - vlastně je to tak na tři dejme tomu, ale poněvadž mě už dlouho žádný film tak nevyprudil, ubírám ještě jednu hvězdu dolů. PS: jo a zapoměl jsem na to, že jsme se vlastně nedozvěděli nic moc o tom, co byl vlastně Billy zač a proč se na první lodi stalo to co se tam stalo. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (18)

  • Sam Neill se seznámil se svou ženou (Noriko Watanabe) při natáčení tohoto filmu. (Chatterer)
  • Oproti filmu kniha obsahuje niekoľko ďalších hlavných postáv (vrátane Hughieho (Billy Zane) manželky a pozostalých, ktorých John nájde na Orfeovi) a predstavuje Hughieho ako asexuála. Zachádza tiež do ďalších podrobností o tom, čo spôsobilo Hughieho psychické zrútenie. (Arsenal83)

Související novinky

Návrat krvavého kapitána

Návrat krvavého kapitána

25.07.2008

Captain Blood z roku 1935 je snad největší klasikou pirátského žánru. Na kapitánském můstku tehdejší megahvězda Errol Flynn, u kormidla pozdější tvůrce Michael Curtiz, na vlajce zlatem vyšitý nápis… (více)

Reklama

Reklama