Reklama

Reklama

Úplné bezvětří

Trailer

Obsahy(1)

Thriller podle románu Charlese Williamse se odehrává v Tichém oceánu a téměř celý na jedné lodi. John a jeho žena Rae chtějí strávit nějaký čas sami, daleko od lidí. Avšak jejich samotu nečekaně naruší trosečník, kterého zachrání. (NFA)

Videa (1)

Trailer

Recenze (200)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tady je jasný příklad toho, že k natočení dobrého filmu stačí tři pořádní herci, dvě lodě a hlavně dobrý scénář. Osobně si myslím, že je to nemuselo ani moc stát, leda tak nejvíce utratili za honoráře, ale určitě se jim to vyplatilo. Děj je jednoduchý, stručný a hlavně se v něm pořád něco děje, takže se nenudíte. Hudební doprovod se přesně hodí k tomu, aby stupňoval atmosféru a nutil vás prožívat s hlavními aktéry jejich osudy. Prožít jeden výkend na jachtě uprostřed moře s Nicole Kidman, by byl určitě super :D. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Po tragické smrti svého syna se Rae (Nicole Kidman) a John Ingramovi (Sam Neill) vydávají na několikatýdenní plavbu po moři, aby přišli na jiné myšlenky. Náhle však zahlédnou potápějící se loď, a naberou z ní posledního přeživšího, Hugha Warrinera (Billy Zane). Brzy ale zjišťují, že tragédie na potápějící se lodi nebyla náhodou, a kapku šílený Hugh k ní přispěl nemalou mírou. Než se stihnou rozkoukat, je John opuštěn na potápějící se lodi, a Rae unesena - na obou stranách tak nastává boj o přežití ... Na tomto filmu je zajímavé několik věcí. Za prvé - kromě pěti minut na začátku v něm hrají jen výše zmínění tři herci - a tak každý z nich dostává široký prostor k ukázání svých schopností. Zatímco Sam Neill je takový nemastný-neslaný, Nicole Kidman (na to, že jde o její téměř první filmu) dokazuje, že ji čeká velká budoucnost (k tomu přispívá i to, že se celý film promenáduje pouze v plavkách) a Billy Zane - ten prostě šílence umí. Co mně zklamalo je ale tradiční neduh všech podobně laděných filmů - že to, aby se dodržela nějaká (patrně zhůry stanovená) délka filmu, tak hlavní záporák několikrát přežije téměř jistou smrt. I tak jde o film, na který se kdykoliv a rád podívám znovu... ()

Reklama

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Velmi napínavý thriller, který by se dal rozdělit na dvě půle, kdy každá bude mít velmi rozdílné hodnocení. První půlka, a možná i trochu víc, napětím nešetří, velmi dobře pracuje s izolovaným prostředím, v němž se hlavní postavy pohybují a velký spoleh je na Nicole Kidman i Sama Neilla. Horší už je to s Billym Zanem, který od začátku své herecké umění nedokáže krotit a přehrává více, než by bylo zdrávo a dost kazí dojem z vypětí, kterým si hlavní postavy projdou. A jelikož se nepovedlo ani samotné finále, kleslo moje úvodní nadšené hodnocení až na... 65% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dvadsiateho mája. Úplne bezvetrie. Uvideli sme škuner. Názov neznámy.“ Úplne bezvetrie radíme do "novej austrálskej vlny" pozostávajúcej z filmov austrálskych hercov, režisérov, producentov a scenáristov, ktorí v 80. rokoch po prekonaní rôznych problémov v Austrálii (uzákonenie systému, ktorý umožňoval miestnym filmárom riadne zbohatnúť na nakrúcaní bez ohľadu na to, čo resp. akej kvality, či skôr nekvality, vznikne) začali natáčať úspešné hity. Touto vlnou dokázali, že hoci najmenší svetadiel na svete nerobí ročne sto filmov, tak ak už niečo predsa len vytvorí, stojí to väčšinou zato. Úplne bezvetrie je miestami až majstrovský, fakt poriadne nechutne vyhrotený psychotriler s extra nádherne jednoduchou, ale práve preto perfektne fungujúcou zápletkou. S jej použitím a s použitím len troch hercov (a jedného psa) a monumentálnej hudby vytvoril režisér psychologický triler s množstvom pamätných okamihov (znásilnenie, video, svetlica, veslovanie). V tom období boli podobné filmy o psychopatických stfalkeroch, ohrozujúcich pár/rodinu/jednotlivca, veľmi obľúbené (Stopár, Psychopat zo San Francisca, séria Otčim, Spolubývajúca, nový Mys hrôzy). ()

HareS 

všechny recenze uživatele

Evidentný dôkaz, aký napínavý a nervóznou atmosférou disponujúci, až minimalistický film sa dá stvoriť s nízkym rozpočtom a talentom vtedy ešte v domovine režírujúceho Phillipa Noycea, ktorý sa neskôr vydal do služieb Hollywoodu, aby sa znepokojujúcej atmosfére Úplného bezvetria už nepriblížil. Film dodržiava čarovnú formulku jednoty miesta, pomaly sa stupňujúce napätie je čoraz intenzívnejšie a skľučujúce pocity vrejúce v divákovi sú tak ešte omnoho tiesnivejšie. Skvelo napomáha aj skutočnosť, že film je prakticky priestorom len pre troch hercov. Zaujímavosťou a takým malým paradoxom je, že svoju hereckú kariéru tu rozbiehala Nicole Kidman, zatiaľ čo Austrálska nová vlna, predstavovaná práve aj Úplným bezvetrím, ako jednou z jej posledných lastovičiek z konca 80. rokov, dohasínala (aby bola na počiatku 90. rokov nahradená tzv. Post New Wave). 75% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (18)

  • Na začiatku výroby, v máji 1987, mal Neill 39 rokov a Kidman iba 19. V rozhovore v roku 2021 Sam Neill vyjadril určité znepokojenie nad skutočnosťou, že bol dvakrát starší ako Nicole Kidman a pritom hrali pár. (Arsenal83)
  • Sam Neill se seznámil se svou ženou (Noriko Watanabe) při natáčení tohoto filmu. (Chatterer)
  • Oproti filmu kniha obsahuje niekoľko ďalších hlavných postáv (vrátane Hughieho (Billy Zane) manželky a pozostalých, ktorých John nájde na Orfeovi) a predstavuje Hughieho ako asexuála. Zachádza tiež do ďalších podrobností o tom, čo spôsobilo Hughieho psychické zrútenie. (Arsenal83)

Související novinky

Návrat krvavého kapitána

Návrat krvavého kapitána

25.07.2008

Captain Blood z roku 1935 je snad největší klasikou pirátského žánru. Na kapitánském můstku tehdejší megahvězda Errol Flynn, u kormidla pozdější tvůrce Michael Curtiz, na vlajce zlatem vyšitý nápis… (více)

Reklama

Reklama