Reklama

Reklama

Lidské monstrum ožilo, zachraň se, kdo můžeš! Pro milovníky hororů, ale i jejich odpůrce, je určena vtipná a divácky vděčná parodie Mela Brookse. Hrdinou příběhu je nadějný vědec Frederick, vnuk dr. Frankensteina, který na přednáškách s oblibou odhaluje svým studentům nejrůznější "tajemství" lidského těla. Když obdrží závěť Victora Frankensteina, odjíždí z Ameriky do starého rodinného sídla, aby převzal dědictví. Jeho "součástí" jsou také potrhlý sluha Igor a tajemná domácí paní Blücherová. Ve sklepení domu Frederick objeví pracovnu svého neblaze proslulého dědečka i recept, jak oživit člověka. Není divu, že právě tento "odkaz" dlouho na pokoji nenechá. Jeho vědecký pokus se mu však poněkud vymkne z rukou a znovuoživlý člověk začne ohrožovat ostatní pokojné občany... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (140)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pár okamžiků bylo zábavných, ale i tak jsou to slabší 3*, které se nikdy nemohou stát 4 dokud mě bude Mel Brooks tolik nudit a tolik sázet na parodie, které prostě neumí být věčně zábavné. Je to vymírající žánr (kvalitou, ne počtem snímků) a točit celý život to samé a nedělat to stejně dobře je trochu na zamyšlení. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Spíše než o parodii jde o odlehčenější verzi patálií dalšího mužského člena Frankensteinova rodu. Ovšem podané je to věrně v duchu i stylu klasických horrorů studia Universal. Tvůrci jdou mnohdy až do maniakálních detailů a po celou stopáž ani na vteřinu nenechávají na pochybách, jaký že to mají vztah k originálům. Feldmanův Aj-gór je jeden z nejpamátnějších poskoků, jaký se kdy na plátnech objevil, Wilder rochní blahem a vůbec jsou všichni perfektní. Škoda, že ne vždy i řádně využití. Což platí především o Frau Blücher (íháá). Ač nejmladší z Frankensteinova rodu s přehledem obstojí i sám o sobě, tak plně doceněn může být až ve chvíli, kdy máte nakoukané (minimálně) Frankensteiny s Karloffem (kupříkladu bez Frankensteinova synátora by se jen stěží doceňovala vytříbenost scény s vrháním šipek). No a nemůžu nezmínit vpravdě geniální houslový hudební motiv. Jediný výraznější zápor, který neumožňuje udělení plného hodnocení, je stopáž. Brooks sice nikdy nenudí, ale i tak by prospělo sestříhání někam k hranici "universalovských" pětasedmdesáti minut. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Keď sa synovec neslávne známeho vedca rozhodne pokračovať v jeho pokusoch, môže z toho byť aj kráľovská zábava. Paródia, láskyplná pocta aj pokračovanie hororových klasík štúdia Universal v jednom. Vynikajúce dielo patrí do výstavnej skrine žánru paródie a stále dokáže prekvapiť množstvom skvelých gagov, aj skvelou filmárčinou. Oscarové nominácie za najlepší scenár a zvuk je pre filmy podobného zamerania obrovskou raritou ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Cirkus toporný ako "Frenknstínovo" stvorenie, s príťažlivým vizuálom starých dobrých hororových čias a nevalným počtom naozaj funkčných atrakcií. Potrhlosť sa pohybuje stále v škále dôstojnosti, nespúšťa sa žiadna veľká ochutnávka odvážneho korenenia, sladenia flambovania a porcovania klasiky a Brooks je autorom paródie s obstojnou, ale veľmi rýchlo pominuteľnou chuťou. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Vynikající hororová komedie. :) Skvělé odkazy a narážky na žánrově podobné filmy (včetně Frankensteina, samozřejmě:), ale i na klasické detektivky ("'Well this explains the music.' 'It's still warm.'"). Mel Brooks natočil své dílko tak dobře, že chvílemi dokonce uvažujete, jestli to náhodou nemyslí vážně. :D "'Dr. Fronkensteen! Are you all right?' 'My name is Frankenstein!'" ()

Galerie (84)

Zajímavosti (26)

  • V roce 2007 byl film uveden na prknech Broadwaye. (HellFire)
  • Film byl promítán v londýnském kině Times po celé 4 roky a 9 měsíců. (pan Hnědý)
  • Filmový debut Jeffa Maxwella. (HellFire)

Související novinky

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Reklama

Reklama