Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (176)

d-fens 

všechny recenze uživatele

S nechuťou som sledoval, ako sa z dobrého "klaustrofobického" thrilleru (scéna "zapečaťovania" vlaku bola skvelá, vtedy som si povedal "tak tam by som nechcel byť") stáva podpriemerný hrdinský akčný film... potom už jediné, čo ma pobavilo bolo, že podľa mapky, ktorú bolo na chvíľu vidieť, a zmienky že vlak pôjde cez Jablůnkov, mi vychádza, že prejazd Kassandra je niekde na Kysuciach :)).... neviem či až moc analyticky uvažujem, ale v určitých momentoch mi to prišlo ako alegória vlakov do koncentračných táborov - Polsko, Kaplan, netušiaci pasažieri dopredu odsúdení na smrť...... a ako sa vlastne v časoch Studenej vojny mohol podozrivý "zapečatený" vlak zo Západu s tisíc pasažiermi len tak dostať do východného bloku?.... a zázračné uzdravenie infekcie prísne stráženej v laboratóriách už radšej ani nespomínam :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Přechod přes most pod trestem smrti zakázán!" Tím mostem je potácející se železná objuda jménem Cassandra a k ní směřuje rychlík plný lidí, kteří netuší, zda se s nimi most zřítí dřív, než je zabije virus či střelba ozbrojeného doprovodu. Z mého úhlu pohledu se jedná o velmi napínavou podívanou, do které si zub času nezahlodal zdaleka tolik, jako do spousty jejích vrstevníků. Není mnoho snímků, které by v kategorii vlakový thriller mohly tomuto konkurovat. Kromě občas nechtěně směšných scén, pramenicích z technologického pravěku doby natáčení, jsem poněkud překvapen z toho, že rychlík z Ženevy do Stockholmu bez zjevných obtíží proráží železnou oponu a socialistické Polsko je ochotno zametat průšvih poněkud kapitalističtějších USA. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento katastrofický all-star film zo 70. rokov je veľmi zábavný. Je energicky zrežírovaný, dôkladne zostrihaný thriller, ktorý vás chytí pod krkom hneď od úvodnej sekvencie a drží si ho po celú dobu. Iste, obsahuje väčšinu očakávaných katastroficko-filmových klišé (osobitné vzťahy lásky a nenávisti medzi postavami, ktoré hrali veľké hviezdy tej doby), ale réžia je taká efektívna, a Burt Lancaster je tak presvedčivo nenávistný, že zistíte, že ste úplne pohltení. Podľa mňa prvotriedny film s veľkolepým záverom. 7/10 ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Film má dobrou atmosféru a napětí. Co bych mu vytknul je ona přestřelka ve vlaku to mě přišlo přehnaný. Film nám vlastně dává otázku ,jak se v takové situaci zachovat? Obětovat několik stovek lidí ,aby se nešířila nákaza a nebo se jim snažit pomoc..... to je ta otázka. Je tu ještě jiná věc ,která docela dost aspon mě nešla na rozum a to ,že za doby takzvané "studené války" se vlak sice z neutrální země ,ale přece jen ze západu se rozhodne vlak z nebezpečným virem poslat na východ do Polska a ty ho tam klidně pustí. Poněk divné nemyslíte? Pochybuju ,že by na to Poláci přistoupili. Pěkně ten západ s náma zachází jenom bordel sem posílá. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Největším problémem tohohle filmu je jeho délka. Ony ty dvě hodiny jsou fakt zbytečně moc a už jenom ten samotný úvod trvá moc dlouho. S tím souvisí i to, že je tady hromada vaty, která by tu vůbec nemusela být. Dále tu je celkem velký počet nelogičností (za jeden se objeví nebezpečný virus, co člověka zabije do pár hodin a ještě ten den se na něj najde lék? ale no tak...) a posledních zhruba 40 minut je dost nerealistických (celá ta přestřelka ve vlaku atd.). I tak to ale mělo nějakou atmosféru a napětí, taky sympatické postavy (ale moje oblíbená zase umřela) a když tam zrovna není vatová scéna, tak se na to dobře dívá. Celkem se mi ten film i líbil, ale víc jak silné 3* mu prostě dát nemůžu. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Filmaři si evidentně nehlídali řazení vagónů rychlíku, protože červený restaurační vůz je v různých záběrech řazen obráceně (pozná se to podle toho, že tento vagón má na střeše sběrač elektrického proudu a ten je na vagóně jednou vpředu a pak zase vzadu). Ještě pět kilometrů před mostem nejsou na trati vidět žádné sloupy elektrického vedení s trolejí, ale kilometr před ním ano, ačkoliv nikde není žádná odbočka. Jízda vlaku se natáčela na různých místech a produkce si neohlídala, zda je trať elektrifikovaná či nikoli. Při vrtulníkové akci kolem trati opět chybí sloupy elektrického vedení a trolej. To by samo o sobě nebyla taková vada, kdyby vlak netáhla elektrická lokomotiva. Z minimálně tří záběrů těsně před katastrofou je vidět, že první třída (od lokomotivy po restaurační vůz) čítá šest vagónů. Ovšem do propasti se těch vagónů zřítí hned devět. (Robbi)
  • Charlton Heston odmítl hlavní roli, protože se mu nelíbilo 12 týdnů natáčení v Itálii a Švýcarsku, a byl také přesvědčen, že filmům o nemocech se nikdy nedaří v pokladnách kin. Peter O'Toole a James Coburn také odmítli hrát ve filmu. (Marek06)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama