Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý hochštapler jménem Boon (Steve McQueen) prožívá s rozpukem 20. století na venkově v Mississippi vcelku bezstarostný život. Vše se změní, když během parného léta roku 1905 lokomotiva přiveze do města jeden z prvních sériově vyráběných automobilů. Indiánský míšenec Goon se do čtyřkolové krásky zamiluje natolik, že si přibližovadlo od nic netušícího majitele „vypůjčí“ a vydá se spolu s afroamerickým kumpánem Nedem a hošanem Luciusem na dobrodružnou výpravu do Memphisu. Za humny čekají nejen lákadla velkoměsta, ale také vábnička v podobě lásky k nevěstce jménem Corrie… (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Není to čistá komedie, dramatický prvek je tu znatelný a rozhodně dobře koření parádní podívanou natočenou na základě díla W. Faulknera. Steve McQueen zde opět herecky kraluje, děj se odehrává v dobrém prostředí, ostatní postavy jsou zajímavé a sympatické, hudba dobře dokresluje scény a ideální stopáž nenechá diváka se nudit. K dokonalosti chybí málo. ()

Jenni 

všechny recenze uživatele

Motto: "Když jsem byl malý, bydleli jsme v mississippském Jeffersonu. Je to už hodně dávno. Nemálo lidí si po dolaru za akr najímalo půdu, uzavíralo manželství, plodilo děti a stavělo domy. Občas jsme se chlubili a lhali, ale vcelku jsme byli příjemní, zdvořilí lidé, kteří si hleděli svého. Dnes mi ty dny připadají jako nekonečné léto, na které mám plno krásných vzpomínek." Když se po úvodu, který takhle pěkně naladí, začnou honit, a ty si řekneš "snad to takhle nebude pořád", pak věz, že vůbec. Dojemné, smutné, veselé, vtipné. Okouzlující. "Nemám rád, když bílej kluk přebejvá u negrů." - "Pane... je jistá mez, kde to končí." - "Cos říkal?" - "Řek jsem, že je mez, kde končí zákon a začínaj lidi." Nečekaně nadprůměrná podívaná, díky níž jsem na pochybách, zda si konečně nepřečíst něco od pana Faulknera. S filmy s panem McQueenem to tolik přehánět nebudu. "Cílová čára probíhá vod tohodle k tamtomu hrazení, nevede až někam do Mississippi." - "To je pravda, páč kdyby šla, tak ji už vod rána překračujou koně, vo kterejch jsme ani neslyšeli!" - "Jasně! Náš kůň podběh drát první, a tam, co žiju, první vyhrává." Lucius slíbil maminice, že nebude pít, a dodržel to. A já slibuju všem, že si knížku přečtu a napíšu sem, jak to dopadlo. Udělám všechno, abych to taky dodržel. "Jak řekneš Šéfovi, žes skončil? Můžeš mu říct, žes ztratil jeho auto, to je snadný. Řekni mu, žes spal v bordelu, to je snadný. Řekni mu, žes lhal tetičce Callii, strejčkovi Ikovi, bratranci Zackovi, to všechno je snadný. Ale jak mu řekneš, žes skončil?" ()

Reklama

kubilov 

všechny recenze uživatele

Po dramatické stránce Reivers těžce prohrávají a po té komediální to těch několik málo vtipů o moc nevylepší. Jen Steve McQeen je vlastně ta druhá hvězda, bez něj by to bylo až zoufale nekoukatelné. Navíc Mitch Vogel byl zoufale tragickej, raději než dívat se na tenhle film podruhé bych si vybral něco od Trošky. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Vydarená Faulknerova adaptácia, ktorá sa len minimálne líši od knižnej predlohy. Vynechané sú vedľajšie postavičky - železničiar Sam a černošský chlapec Lycurgus, či epizóda so zlatým zubom a jemne pozmenené dostihy, inak film presne kopíruje knihu, vrátane doslovných dialógov. Načo aj meniť niečo, čo je dobré a funguje? O kvalitách knihy hovorí Pulitzerova cena a film nie je o nič horší, aj vďaka výbornému hereckému obsadeniu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Skoro jsem zapomněl tuhle kravinu ohodnotit. Pustil jsem si to kvůli McQueenovi, ale vylezla z toho podivná groteska, která mi přišla spíš určená pro děti. Akorát se to teda z velký části odehrává v bordelu a je to o kurvách, takže asi ani pro děti to tak úplně nebude. Nevim, pro jaký diváky je tento film určen. Pro mě teda rozhodně ne. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • „Pobertové“ jsou posledním románem amerického autora Williama Faulknera, který byl vydán v roce 1962 a podle něhož je natočen tento film. Za knihu „Pobertové“ získal v roce 1963 Pulitzerovu cenu. Kniha vyšla i v češtině pod stejným názvem v roce 1965. (Zetwenka)
  • Film byl vydán na DVD společností Paramount Home Video 14. června 2005 pro DVD Region 1. (Zetwenka)

Reklama

Reklama