Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (307)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dosť nudné, nezainteresovaného diváka nestrhne. Nezáživné a politicky málo provokatívne. Syriana nezanechala u mňa dojem, nie je dosť uveriteľná. Napriek tomu, že kvitujem snahu americkej produkcie poukázať na ropnú lobby. Tým ale nič nové neprináša, to nám je všetkým dávno známe. Mám rád niektoré politické thrillery, ale tento medzi ne patriť nebude. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

V závažnosti sdělení a ve své struktuře (přímo či nepřímo prolínající se dějové linie) Syriana hodně připomíná TRAFFIC, akorát že režisér Stephen Gaghan (právě scenárista Trafficu a teď i Syriany) vyměnil drogy za strategické suroviny, kolem kterých se točí celý svět - ropu a olej. Nepopírám, že jsem se při prvním shlédnutí v příběhu fúze společností Connex a Killen, v té změti jmen a faktů, ztrácel, osudy Clooneyho agenta CIA, prince Násira a těch dvou arabských chlapců však zaujaly hodně a v závěru i dokázaly strhnout. Gaghan si nebere servítky, nešetří CIA, zahraniční politiku své země ("Když má země 5% světové populace, ale vynakládá 50% ze světových prostředků na armádu, znamená to, že její přesvědčovací schopnost upadá."), poukazuje na korupci, dotýká se problému islámského fundamentlismu, problémem ale je, že jeho vyprávění působí poněkud chladným a odtažitým dojmem, což může některé diváky odradit. Já jsem ale filmu, který má myšlenku, ambici něco důležitého sdělit a navíc je z něj cítit poctivá filmařina (kamera a výprava se sugestivními arabskými reáliemi), schopen hodně prominout. PS: Clooney už dávno není tím, co - slovy Stevena Spielberga - škube hlavou jako holub, svým uměřeným civilním projevem příjemně překvapil, stává se z něho velký herec. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoduše špatný film za lepší, ale stále notně pronuděné dvě hvězdičky. Povrchní, i když pro politické kulisy navoněné, ale bez života, emocí a uhrančivé formy Soderberghova Trafficu. Velikánské zklamání s dobrým koncem a Clooneym. A v podstatě jsem ani nepochopil, o CO se v některých liniích hrálo, přestože se probíraly politické otázky tak doslovně a s takovým zájmem o upozorňování na "skandální" skutečnosti. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Snaha o politický Traffic bohužel nevyšla. Přestože hudba je dobrá, herci jsou skvělí, kulisy perfektně realistické, ano to všechno funguje. Jen škoda že se to dostalo k tolik průměrnému režisérovi. Látku z níž by udělal Sodenbergh mistrovské dílo potopil Gaghan neuvěřitelným způsobem. Nejenže nenašel odvahu trochu ubrat na dějových liniích, ale něco jako tempo a dobrá montáž mu nic neříkají. Každá z linií dostává tak málo prostoru, že nedokáže diváka vtáhnout do děje. Všechno je to takové chladné a odtažité a tím pádem i méně srozumitelné. Škoda toho nevyužitého potenciálu, protože nějaké dějové linky mají opravdu neuvěřitelné grády. Jinak Clooney je dobrý, ale na Oscara to myslím není. Celkově se nám dostává z cela chladná antipolitická "agitka". ()

movie 

všechny recenze uživatele

SYRIANA je film, který se obratně pohybuje na pomezí nezaujatého skoro-dokumentu a osobního dramatu. A je to film bezpochyb důležitý, ukazuje nám, jak funguje svět, ve kterém žijeme a pokud vás to zajímá, tak ho prosím NEIGNORUJTE. Syriana dává odpovědi na spoustu otázek, ne prvoplánově, ale pokud si chcete lámat hlavu, určitě tam nějaké najdete. A pak, z hlediska filmařiny, se jedná o briliantní kousek (plejáda skvostných herců, technicky působivé a dramaticky zvládnuté na jedničku). Ale to snad ani není tak důležité. Syriana je jako bolestivá katarze. Děti nemám, ale strach z toho kde budou žít mám už dlouho. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • George Clooney kvůli své postavě agenta Barnese přibral 16 kilogramů, ale nechat si oholit hlavu odmítl, neboť se bál, že by mu vlasový porost nedorostl. Díky své nové váze si však přivodil při jedné z kaskadérských scén zranění páteře, kvůli kterému musel podstoupit operaci. (imro)
  • Autor knižní předlohy Robert Bear si zahrál jednoho z bezpečnostních pracovníků v budově CIA. (imro)

Související novinky

Clooneyho drogová střední

Clooneyho drogová střední

16.07.2014

Možná jste zaznamenali, že už má George Clooney dva Oscary. Prvního získal za vedlejší roli v Syrianě, druhého mu potom vynesla produkce Affleckova Arga. To původně čerpalo z populárního článku… (více)

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

25.08.2012

Mediální vody se začínají zahřívat, ba přímo vařit kolem nového filmu Stephena Gaghana (foto), tvůrce neprávem opomíjené Syriany. Kriminální thriller Candy Store, ke kterému si Gaghan napsal scénář a… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Reklama

Reklama