Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (307)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tříšť jednotlivých obrazů a epizod… Tak nějak by se daly popsat dvě hodiny „Syriany“. Ale i přes vysoké nároky na divákovu pozornost, zoufání si, že se ve všech těch jménech a postavách, o kterých se často jen mluví, minimálně v první polovině filmu ztrácím, i přes chvílemi pomalé tempo a celkovou odtažitost, je tenhle film skutečně zajímavý. Načrtnuté charaktery dostávají hloubku jen v několika málo případech (Bob Barnes, Bryan Woodman, princ Nasir, mladík), zbytek osob vypadá jako by se do film propadnul přímo z aktuálního zpravodajství CNN. Atmosféra se z odtaženého „sledování zpráv a zákulisních intrik“ mění ve skutečné osobní a až fyzické vcucnutí přímo do děje opět jen v několika scénách, přesto zůstává vyváženě neutrální a tímto svým postojem zvláštně podmanivá. „Syriana“ se netočí kolem zjednodušeného konfliktu dvou stran, černé a bílé, naopak představuje sestavu mnoha pěšáků a vládců s různými motivacemi a prostředky. Nestraní ani jednomu z protagonistů, skoro až dokumentárním stylem pouze konstatuje, že takhle nějak to ve světě chodí - nedává odpovědi, pouze klade otázky. Je už pouze na nás, jestli na její hru přistoupíme a necháme se vyprovokovat k provětrání mozkových drah nebo zůstaneme pasivními konzumenty… Já sám se těším, až „Syrianu“ uvidím podruhé, jsem si totiž jistý, že jsem nepochytil veškeré souvislosti. Ale možná právě v tom je kouzlo „Syriany“. Však kdo, a to i z lidí hluboko zasvěcených, ví všechno? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Syriana je politický skladačkový triler, ktorý sa snaží nahliadnuťpod pokrievku naleštených diplomatických vzťahov, aké vídame v televíznych správach pri podpisovaní zmlúv. Lenže je to pohľad trochu nudnejší a rýchlejšie vyšumiteľný, ako pri skutočne majstrovských dielach žánru. Ja si už z neho, na rozdiel od tých ostatných, už ani skoro nič nepamätám. Nie je to vina témy, ktorú vo filmoch nevyhľadávam, ale skôr réžie. VIDENÉ ZNOVA 6/2017 Tak na druhý krát sa divák vo filme dokáže zorientovať lepšie a vlastne to aj aj jediný klad navyše, ktorý som si teraz všimol. Ale oceňujem odvahu amerických tvorcov strielať do vlastných radov, i keď to možno viacerí zaslepení vlastenci nemusia rozchodiť. A aj odvahu štúdia, že do toho investovalo peniaze. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Samotný film, by byl maximálně za dvě hvězdičky, z jednoho prostého důvodu, často jsem se vůbec neorientoval o co jde nebo do konce o koho jde a to je ve filmu bohužel dost zásadní. Ovšem samotný obsah a námět filmu je doslova pětihvězdičková záležitost. Jinak já mít tatínka králem a on by se mě zeptal jako co ho mám rád, odpovím, že jako ropu . Zapoměl jsem dodat, že ten tatínek by byl americký prezident . ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Komentář k Syrianě by mohl začít otázkou, proč scénáristé a režiséři cpou do filmů tolik filmových klišé. Jednoduše proto, že jsou osvědčené a fungují. Syriana je případ filmu, který se naopak klišé systematicky vyhýbá, a tak s ním přes jeho nesporné filmové kvality a poselství má řada filmových fanoušků problém. Můžete stokrát argumentovat tím, že taková Gomora zobrazuje skutečný svět mafie a naopak slavné mafiánské snímky jako Kmotr a spol. jsou ve skutečnosti pohádkou pro dospělé, jenže pro většinu filmových diváků bude Gomora svou přízemností a deziluzí nestravitelná. Zatímco většina filmů je programově stavěná na efekt, aby film získal co největší komerční úspěch, Syriana se záměřně efektnosti vyhýbá a navíc to filmovým divákům neusnadňuje, protože vedle sebe staví několik příběhových linií, které se protnou až v samém závěru, a zahrnuje plátno spoustou postav, ve kterých se může leckdo utopit. Dokonce ani scény mučení nebo akčních střetů nejsou natočené se snahou šokovat nebo ždímat emoce, prostě jenom zpovzdálí zaznamenávají vývoj událostí. Určitě to není film nudný, taková scéna atentátu na automobilovou kolonu, kdy vteřinu po vteřině divák s napětím očekává nevyhnutelné, dokáže přikovat oči k filmovému plátnu či obrazovce. Opravdu to není film pro každého a fanoušek popkornovek asi Syrianu neocení, ale mě svým analytickým pohledem na cynický svět obchodu s ropou víc než uspokojila. Celkový dojem: 80 %. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Na Syrianu som sa celkom tešil. Inteligentne vyzerajúci politický thriller so skutočne vynikajúcim trailerom, oscarovými ambíciami a dobrými zahraničnými kritikami sľuboval výborný zážitok a vzhľadom na téma aj dobrú myšlienku a priestor na zamyslenie nad smerovaním sveta v otázkach politiky a ropy. O to väčšie ja ale moje sklamanie. Trailer očividne klamal a na rozdiel od neho film nie je svižný. Chýba mu akákoľvek dynamika, je príliš roztrieštený, nekonzistentný, veľmi komplikovaný a je rozprávaný ešte komplikovanejším spôsobom. Takáto kombinácia spôsobuje jediné: nudu. Nerád tento "termín" používam, ale v tomto prípade ma jednoducho nič iné nenapadá. Nehorázne som sa nudil počas celého filmu a poslednú hodinu som už nerozmýšľal nad ničím iným, len že kedy sa to trápenie už skončí. Zo spodín podpriemeru film nevytiahnu ani dobré herecké výkony (Clooney, Cooper, Damon atď.), ani sem-tam sa blysnúca inteligentná myšlienka. 4/10 ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Autor knižní předlohy Robert Bear si zahrál jednoho z bezpečnostních pracovníků v budově CIA. (imro)
  • 50milionový thriller vydělal během prvních tří dnů promítání (25. – 27. 11.) 374 502 dolarů v pěti kinech. Postupně však distributor přidával další a také díky obrat mnoha ocenění překročil výdělek Syriany po čtyřech měsících 50 milionů dolarů jen v USA. (imro)
  • Syriana je termín používaný ve washingtonských analytických kruzích a znamená hypotetické přetváření nebo přebudování Středního východu. (imro)

Související novinky

Clooneyho drogová střední

Clooneyho drogová střední

16.07.2014

Možná jste zaznamenali, že už má George Clooney dva Oscary. Prvního získal za vedlejší roli v Syrianě, druhého mu potom vynesla produkce Affleckova Arga. To původně čerpalo z populárního článku… (více)

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

25.08.2012

Mediální vody se začínají zahřívat, ba přímo vařit kolem nového filmu Stephena Gaghana (foto), tvůrce neprávem opomíjené Syriany. Kriminální thriller Candy Store, ke kterému si Gaghan napsal scénář a… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Reklama

Reklama