Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (898)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl, ale film mě nijak zvlášť neoslnil. Je sice vidět, že autoři přímo překypují nejrůznějšími šílenými nápady a zlepšováky, bohužel se jim to ale nedaří dostat na plátno v dostatčně "líbivé" podobě a většina gagů tak vyšumí do ztracena. Škoda. ***Věděli jste, že: Scénář k filmové verzi koloval neúspěšně Hollywoodem už od roku 1982.// V původní verzi z roku 1982 se měl v roli Forda Perfecta představit Bill Murray.// V původní knižní předloze není o afroamerickém původu Forda ani zmíňka. Obsazení bývalého černošského rapera Mose Defa tak u fanoušků vyvolalo řadu rozpaků.// Sam Rockwell se při ztvárnění Zafoda inspiroval řadou skutečných osobností. "Je v něm něco z Elvise Presleyho, Vince Vaughna i Billa Clintona, se špetkou George W. Bushe navrch." řekl Rockwell.// Postava Humma Kuvulu, kterého ztvárnil John Makovich, byla vymyslena speciálně pro účely filmu. V knize byste ji hledali marně.// V kostýmu Marvina se po celou dobu natáčení pohyboval liliput Warwick Davis, který proslul už před dávnými časy jako ústřední Ewok v Návratu Jediho.*** ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak mám pravdu povedať, bojím sa dať štyri hviezdičky už len kvôli prvej polhodinke, tá ma natoľko odradila, že som mal chuť film vypnúť. Film sa však pekne rozbehol, čo nebýva tak častý jav, väčšinou opačne. A všetko to nakoniec dalo prekvapivú pointu, pekné spracovanie, hlavne po farebnej stránky. A najmä ten milý malý robot bol strašne zlatý! 65%. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Konečne inteligentná komédia s bezchybnými výkonmi (okrem hl. predstaviteľa, to však absolútne nevadí, pretože všetky haluze sa odohrávajú v jeho prítomnosti) a na rozpočet prekvapivo slušnými trikmi (cesta vo vysokozdvižnom vozíku cez orbitálnu stanicu atď. bola fantastická). Skvelé hlášky, absolútna fantasmagória, striedavo som vyvaľoval oči a neveril čo sa predo mnou deje a popri tom sa skvele bavil. Myslím si, že knižná predloha (nečítal som ju) dostala film vo viac než kvalitnom spracovaní. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Adaptace mojí oblíbené knihy mě velmi příjemně překvapila, možná proto, že podle trailerů jsem moc nečekala. Film je zábavný, nabitý hláškami, ústřední song se vryje do paměti a musíte si ho prozpěvovat. Velmi dobře se tvůrci vypořádali s obsazením, všichni jsou výborní, ale u mě osobně vede Mos Def, možná proto, že sem si Forda Prefecta jako černocha nepředstavovala, ale on ho podal tak dobře, že je nejlepší ze všech. Stopař je dostatečně bláznivý, vtipný, chytrý, Vogoni jsou úchvatní, takže jediné chybičky jsou Marvin, kterému je věnován malý prostor a navíc by byl lepší jako normální robot a ten konec. Na mě moc romantický a ještě je dobře, že vystřihli druhou dost hroznou romantickou scénu. Takže celkově 4,5*, ale určitě tohle bude jeden z filmů, co si kdykoliv ráda pustím. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Jestli je něco důležitějšího než moje ego, chci to zastřelit......Knihy sú skvelé a patria k tomu najvtipnejšiemu a najlepšiemu čo som kedy čítal. S filmom je to už zložitejšie. Kvôli rozumnej stopáži sa muselo veľa vecí vynechať a skrátiť. Nepôsobí to celé až tak vtipne, ale dobre sa na to pozerá. Výprava aj napriek malému rozpočtu vypadá dobre a v niektorých scénach dokonca úchvatne. Príjemný film, ktorý fanúšika knihy (mňa) neurazil a ani nenahneval. Pre ľudí, čo knihy nepoznajú to môže byť trochu ťažké a divné sústo. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Ve scéně, kde se Ford Prefect (Mos Def) snaží seznámit s autem, jež považuje za nejvyšší formu života na zemi, je vozidlo, které jej málem srazí, právě Ford Prefect vyráběný mezi lety 1953 a 1961. (Raztubyl)
  • V hospodě v jedné z úvodních scén filmu sedí v několika záběrech po levé straně herečka Su Elliot, která ztvárnila postavu Trillian v divadelní hře z 80. let. (montana_cz)
  • V záběru na panikařící lidi v ulicích sedí u stolku v kavárně matka autora knižní předlohy Douglase Adamse. Režisér jí nedal žádné pokyny, a tak si prostě jen dál četla. (montana_cz)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama