Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (898)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Po haldě recencí typu: "Je to celkem nuda" "Hovno se tam děje" "Je to až moc klipovité"...jsem ke Stopařovi přistupoval s lehčím odstupem, a zase se mi potvrdilo jedno celkem "pevné" pravidlo: "Neočekávej nic => budeš spokojen." Nevím, knihu jsem (bohužel) nečetl, tak opravdu netuším, co se ve filmu vytratilo, posralo, přehnalo, přidalo atd... Ale vím jedno, já se bavil a největší hvězdou je pro mě Marvin, tento robot s neustálou depresí si musí získat každého...a jeho závěrečné kombo bylo opravdu skvělé ;o) No...už mě nenapadá, co napsat, i když jo, teď mě napadlo /* AU !!!! ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl, ale film mě nijak zvlášť neoslnil. Je sice vidět, že autoři přímo překypují nejrůznějšími šílenými nápady a zlepšováky, bohužel se jim to ale nedaří dostat na plátno v dostatčně "líbivé" podobě a většina gagů tak vyšumí do ztracena. Škoda. ***Věděli jste, že: Scénář k filmové verzi koloval neúspěšně Hollywoodem už od roku 1982.// V původní verzi z roku 1982 se měl v roli Forda Perfecta představit Bill Murray.// V původní knižní předloze není o afroamerickém původu Forda ani zmíňka. Obsazení bývalého černošského rapera Mose Defa tak u fanoušků vyvolalo řadu rozpaků.// Sam Rockwell se při ztvárnění Zafoda inspiroval řadou skutečných osobností. "Je v něm něco z Elvise Presleyho, Vince Vaughna i Billa Clintona, se špetkou George W. Bushe navrch." řekl Rockwell.// Postava Humma Kuvulu, kterého ztvárnil John Makovich, byla vymyslena speciálně pro účely filmu. V knize byste ji hledali marně.// V kostýmu Marvina se po celou dobu natáčení pohyboval liliput Warwick Davis, který proslul už před dávnými časy jako ústřední Ewok v Návratu Jediho.*** ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bohužel nedosahuje kvalit ni knihy, ni rozhlasové hry, mimochodem existuje i její excelentní česká verze, která na mě samozřejmě nezanechala žádnou vážnou poruchu, je přeci zcela normální přijít do školy a zařvat na třídního "dnes písemka nebude, mám RUČNÍK!!" mávaje přitom inkriminovaným froté předmětem modré barvy.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale už podle filmu soudím, že autor musel mít sakra velkou představivost. Bohužel ale film má spoustu hluchých míst, které se střídají s těmi geniálními (-Myslím, že jsem gauč. -Znám ten pocit… ) Takže tentokrát se budu tak trochu držet všeobecného davu a dám 3 hvězdy s tím, že Zooey Deschanel a Martin Freeman se zasloužili minimálně o jednu. Minimálně. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Po prečítaní knihy a a zhlianutí filmu mám definitívne jasno, že Stopárov sprievodca po Galaxii je vysoko pravdepodobne jedna z najťažšie adaptovateľných kníh pre veľké plátno. Divák neznalý predlohy bude zrejme v množstve absurdít tápať, zvyšok asi sklame, že na brilantné dialógy, ktoré fungovali tak skvelo v knihe nedôjde a ak áno, tak vo výrazne okresanej a tým padom menej vtipnej forme. Menšie či vačšie zmeny dejovej líne pritom nie sú až takým problémom ako fakt, že v Jenningsovom podaní sa Douglasove filozofické úvahy menia na čisto absurdne zábavné scénky bez hlbšieho zmyslu. Ťažko však povedať, či to išlo natočiť aj lepšie. Podľa princípu nekonečnej nepravdepodobnosti je to vysoko nepravdepodobné. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Film byl 20 let ve fázi vývoje a krátce před smrtí autora předlohy Douglase Adamse už byla na stole smlouva, podle které měl na režisérskou stoličku usednout Jay Roach a Zafoda Bíblbroxe měl ztvárnit Jim Carrey. Po odchodu Jaye Roache měl režisérské žezlo v rukou chvíli Spike Jonze a po něm Nick Goldsmith, který se nakonec uspokojil jen s úlohou producenta. Režie se nakonec ujal Garth Jennings a Zafoda si zahrál Sam Rockwell. (imro)
  • Když na začátku filmu Zafod (Sam Rockwell) unáší svou maličkost společně se Srdcem ze zlata, je loď v poměru s člověkem mnohem větší, než když z ní vystupuje posádka na domovské planetě Humma Kavuli. Pro srovnání: standardní velikost Srdce ze zlata je taková, že „okna“, ze kterých se hlavní postavy dívají na planety, jsou přibližně velká jako lidské tělo. Naopak v menší verzi lodě by se do nich vešel maximálně obličej. (Lenniah)
  • Ve dvou záběrech je na okamžik vidět hlava samotného tvůrce knižní série "Stopařův průvodce po galaxii", spisovatele Douglase Adamse. Poprvé během průletu Slartibartfastovou továrnou, kde je jeho hlava jednou z planet, a podruhé v poslední scéně, kde se loď Heart of Gold během použití nepravděpodobnostního pohonu změní právě v Adamsovu hlavu. (Raztubyl)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama