Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo by kdy řekl, že za spravedlností si budu muset dojít do samotného filmu. To, že je život nespravedlej, na to jsem si už zvyknul. To, že mě ale tenhle western zvedne ze židle a zároveň prakticky okamžitě zlepší náladu, to jsem vlastně vůbec netušil. A to jsem si ho dával už po druhé. Poprvé to nemělo takovou razanci. Skoro mi přijde, jak kdybych westerny opravdu začal objevovat až po dvacítce. Když jsem byl dítě, tak jsem tam plno těch chlapskejch upřímností nepoznal a nepochopil. Teď už trošku ošlehanej vnímám alespoň každou třetí (tak moc si nefandím) větu, souvětí nebo jenom pohledy a je mi jasný, že víc chlapskej film už snad ani nemůže existovat. Ty poctivý hlášky, skvělé postavy a úžasný příběh, na to prostě snad už nikdy nezapomenu. A stejně tak pokaždé, když se od tohodle často depresivního světa budu potřebovat odprostit, vím, že Sedm statečných bude vždycky se mnou. Sedm tak dobrých rolí, že vybrat jednoho jako nejlepšího by byla totiž strašná škoda. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že ta nevinná inspirace ze Seven Samurai jaksi přerostla v kopírování. Neměl bych nic proti tomu, kdyby si Magnificent Seven vypůjčilo nějaké základní prvky jako je terorizování vesnice bandity, najmutí sedmi pistolníků, příprava na boj, obrana, konec, ale aby muselo přesne kopírovat i scény jako smrt jednoho pistolníka, který nebyl schopen uznat, že v teoretickém souboji s jiným kovbojem prohrál a hlavně kompletní způsob získání sedmého statečného do bandy (opilost, tvrdohlavost, pronásledování), to už se mi zdá jako přílišné zjednodušování si práce. Jinak je ale Sedm statečných prostě klasika, zábavný western s tvrdými chlapi nosícími kolty proklatě nízko :) Co se týče hodnocení, spíše bych souhlasíl se 7.8 na IMDb, než se zdejším umístěním v top 30, to je pro mě trošku nepochopitelné... 7/10 ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám klasika. Tohle byl asi úplně první opravdický western který jsem viděl. Neohrožená parta sedmi chlápků (vždycky jsem měl nejradši Chrise), kteří brání chudou vesnici před bandity vedenými Calverou (výtečný Eli Wallach). A už od dětských let je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Vždycky a stejně rád jako tenkrát se nechávám unést tím překrásným příběhem o odvaze, cti, smrti a lásce k životu. Spolu s Tenkrát na Západě nejlepší western a geniální klasika, která bude už navždycky zářit na filmovém nebi. 100%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chris, Vin, Bernardo O'Reilly, Lee, Britt, Harry Luck, Chico. X Calvera Naprosto excelentní western! Příběh jak se patří, herci jak mají být (skvělé výkony jak všech statečných, tak i bandity Calvery), dobré scény, napínavý děj = nezapomenutelná legendární podívaná se vším všudy..."Dvacet dolarů? To není vůbec málo." Western s omezením krvavosti (není na škodu - ani omylem). Filmové nedostatky (chyby): 1) Když Chico pronásleduje a stopuje šestici statečných vedenou Chrisem, loví ryby v potoce. Nedostatkem je, že uloví kapra lysce, který není v Americe doma, přičemž lysec je šlechtěná ryba. Nemá tedy v potoce v Mexiku, co dělat. 2) Cestou na hřbitov mají koně, kteří táhnou vůz, na hlavách smuteční ozdoby - chocholy. Jednomu však během jízdy zpět spadne. Při záběru, kdy vůz dojíždí na místo, odkud vyjel, však mají všichni ozdoby opět na hlavách. Na závěr pár hlášek: Chris: The graveyards are full of boys who were very young and very proud. ... Chris: Hey! What's your name? - Vin: Make it Vin. ... Calvera: Stejně se sem dostanu! - Chris: Ale nedostaneš se ven. ... Chris: Už mi za práci nabízeli hodně..ale nikdy ne všechno. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Už mi ponúkali všeličo. Ale nikdy nie všetko.“ Perfektný, vzrušujúci, napínavý, humorný (horkokrvný mladík Chico) i dojemný (Bronson a deti) príbeh o vyvrheľoch, ktorých jednoduchosť roľníkov naučí dobre zomrieť a naučiť si vážiť života - a samých seba. Hoci sa jedná o remake ázijskej klasiky Akiru Kurosawu, americká verzia sa mi vždy páčila viac, na čom majú podiel kultové scény (odvoz na cintorín, padanie z 10. poschodia, tlieskanie, hádzanie dýkou), neuveriteľné scenáristické riešenia (keď sa hrdinovia potrebujú dozvedieť viac o súperových plánoch, tak proste jeden nakráča do ich tábora a tvári sa ako jeden z nich) a fantastické herecké obsadenie, kde nikto nie hlupák, ani vedľajšia figúrka. Jasné, sú tam osoby, ktoré mi odjakživa pripadali nudné. A akčné scény zostarli, to je daň za čas. Ale bohato to kompenzuje chémia medzi Brynnerom (tá jeho chôdza!) a McQueenom, ktorí hrajú výborných parťákov a priateľov a pritom obaja herci sa úprimne nenávideli a na pľaci panovala vojna. K tomu zaujímavo poňatý zlosyn Eli Wallach (vždy sa mi páčilo napr. to, že mal k siedmym statočným v podstate vrelý vzťah a pri prvej príležitosti ich nepostrieľal, ale dal im šancu zachrániť si životy... za čo sa mu oni, keď sa to tak vezme, riadne svinsky odvďačili). Ďalej zaujme smršť skvelých dialógov („Boja sa nás. Asi im nakecali, že ich znásilníme.“ – „To by sme mohli.“ alebo "S kým potom súperí?" - "Sám so sebou.") a hlášok ("Vaše problémy vyriešime olovom."; "Len mŕtvi sa neboja."; "Cintoríny sú plné veľmi hrdých. A veľmi mladých."). Keď prvý raz naplno zahrmí  ústredný chytľavý hudobný motív, mráz na chrbte. "To nie je zmluva, ktorá by obstála pred súdom." - "Ale treba ju dodržať." ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • Jedinou hvězdou v obsazení byl Yul Brynner (Chris). Pro většinu ostatních, tehdy v podstatě „bezejmenných", se stalo účinkování ve filmu odrazovým můstkem ke slávě. Platí to zejména v případě Stevea McQueena (Vin), ale také Eliho Wallacha (Calvera) či Jamese Coburna (Britt). (Zdroj: ČSFD)
  • Podle autobiografie Eliho Wallacha (Calvera) se Steve McQueen (Vin) na sebe na plátně snažil upoutat pozornost na úkor Yula Brynnera (Chris): setřásáním nábojů a zvedáním klobouku během scény s pohřebním vozem, nakloněním se z koně a ponořením klobouku do řeky. Brynner si údajně najal asistenta, který počítal, kolikrát se McQueen během Brynnerova proslovu dotkne svého klobouku. (džanik)
  • Yul Brynner ako Chris Larabee Adams odhalil svoju plešatú lebku len raz a síce v scéne, kde si pri budovaní obranného valu dal dole klobúk, aby si otrel pot. (marlon)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama