Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších westernů. Když jsem ho viděl poprvé, byl jsem nadšen. Skvěle vymyšlený scénář s výborným hereckým obsazením (výjimeční jsou především obě hlavní postavy na straně dobra a zla). Nejvíce mě mrzelo, že jich ze sedmičky tolik padlo. Spolu s filmy o Vinnetouovi je tento film řazen na vrchol mého žebříčku westernů. Když už to člověk vidí po třetí a po čvrtý, je jasné, že film své kouzlo ztrácí, ale v tomto případě si nikdy nenechám v televizi ujít sedmičku statečných. 95% ()

Melies 

všechny recenze uživatele

7 / 10 Jasne vyprofilované dobro a zlo, naivita vo všetkých svojich formách a tvaroch, ostrým vetrom vykresaná príroda amerického stredozápadu, veľké činy, morálne ponaučenia, duchovná čistota prostého, pracujúceho ľudu, povinný happy end; prepis Kurosawovho originálu je uvarený výlučne z tradičných westernových ingrediencií, výsledkom čoho je dnes už klasický, žiadalo by sa povedať až reprezentatívny zástupca žánru. Bohužiaľ, napriek všetkým očakávaniam, nemôžem povedať, že by som bol Sturgesovým dielom nejako zvlášť unesený. Nepopieram jeho nesporné kvality a ani nechcem podrývať jeho kultový status, no príbehu o priateľstve, oddanosti a vzbure v mojom prípade citeľne chýbal akýsi tretí, nefilmový rozmer – neviazali sa mi naň žiadne dojemné spomienky z detstva, nestratil som počas jeho sledovania panenstvo, nevidel som ho ani na veľkom plátne v pompéznej atmosfére kina, ani pod šírym nebom za sprievodu cikád. Takto vytrhnutý z diváckeho kontextu, obnažený a odhalený, nestál predo mnou legendárny epos, ale len obyčajný, takmer päť dekád starý snímok, ktorého vzhliadnutie určite neľutujem, no do môjho srdca sa zlatým písmom zapíše len ťažko. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Legendární remaková záležitost o sedmi statečných, kteří brání vesnici sedláků před nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou (Eli Wallach). Hvězdné obsazení předvádí skvělé herecké výkony (mě se hodně líbili moji oblíbenci Steve McQueen a Charles Bronson). Příběh o odvaze, česti a spravedlnosti se stal jedním z nejlepších westernů i když v mém žebříčku je na prvním místě Tenkrát na Západě. Společně s Velkým útěkem nejlepší snímek Johna Sturgese. Na závěr bych ještě pochválil pěknou hudbu, která nás provází celým snímkem. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Calvera zbožňuje vesnice, ve kterých se on i jeho partička mohou zadarmo najíst, vzít si trochu papání na později, zastřílet si do chamtivců, kteří se nechtějí se zbojníky podělit o úrodu a spěšně vyrazit na přátelskou návštěvu k dalším dobrodincům. Jenže ve vesnici Ixcatlan si na ochranu svých zemědělských produktů najmou sedm veselých chlapíků, kteří se Calverovi dramaticky představí a v následné přestřelce postřílejí přibližně 120 z Calverových 30-ti mužů. Jak je to možné? Inu, je to jenom film, takže Calvera zapláče nad svými čtyřmi mrtvými a vydává se na novou zteč s vědomím, že přijde minimálně o další stovky desperátů. Tak to má ve správné kovbojce vypadat. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že tento film tady už hodnotilo 2397 lidí a je tu i pěkná řádka komentářu, nemá smysl se nějak moc rozepisovat, protože stejně nepřinesu nic nového... Sedm statečných je velmi idealistický film s jasnými konturami ohraničujícími dobro a zlo. Je po všech stránkách skvěle natočený - ne nadarmo se Sturgesova verze tolik líbila autorovi originálu Kurosawovi. Má výbornou kameru, vynikající hudbu Elmera Bernsteina a ty dialogy.... To je něco fantastického! Jednoduše řečeno vrchol svého žánru a pravděpodobně ona výjimka, která potvrzuje pravidlo, že remaky nesahají originálu ani po kotníky. Sedm statečných se Sedmi samurajům hravě vyrovnají. Ale pochopitelně existují mezi nimi rozdíly, motivy samurajů a kovbojů jsou jistě odlišné a Sedm statečných je mnohem idealističtější. Sedm samurajů zase klade důraz na kulturní tradice. V celkovém součtu má každý z obou filmů svá specifika, která výsledek ozvláštňují a neodvažoval bych se tvrdit, který z nich je lepší. Každopádně Sedm statečných je vynikající film, který by měl vidět každý, kdo má rád filmy s felkým f.... ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • V kinech utržil film 11 000 000 amerických dolarů, výroba stála 2 500 000 amerických dolarů. (M.B)
  • Všimněte si v úvodní scéně, kde Calvera (Eli Wallach) nadává na náboženství, že má pohár v levé ruce. Když dokončí svůj proslov, tak ho drží v ruce pravé. (don corleone)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama